婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 大豬既老婆 於 08-1-27 07:46 發表

百 幾 萬 問 你 系 吾 系 吾 洗 還 。 。 。 。 。

最 勁 既 系 距 本 來 有 樓 ﹐ 點 解 吾 肯 先 賣 後 買 呢 !

咁就係..又唔係冇屋住...冇錢就唔好學人買新樓la....

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

your 99 phone from overseas? Where from? She wanted u2 borrow money to here to buy another new house??-(

複式洋房

哇.. 見到你地咁講我真係覺得好恐怖..
我諗我要叫我老公唔好再"通知"其他親戚我轉0左工.. =_=
唔係肯定以為轉工 = 加人工.........

大宅

原文章由 大豬既老婆 於 08-1-27 15:46 發表

百 幾 萬 問 你 系 吾 系 吾 洗 還 。 。 。 。 。

最 勁 既 系 距 本 來 有 樓 ﹐ 點 解 吾 肯 先 賣 後 買 呢 !

因為佢地驚住舊樓樓價如果係賣咗之後再升,佢地會蝕底(佢個邊市況唔錯);到時再買新樓,佢地又覺得買貴咗.....講到最後,就係希望"輸走贏要"......

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

同我一樣喎, 所以我奶奶覺得我嫁比佢個仔好委屈架
原文章由 我愛Corina 於 08-1-26 04:35 發表
我99知佢個仔大洗..所知我地係冇錢既...
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

我 99 把口成日話知道我地負擔重 ~ 但做的另外一套.
我 99 好攪野, 叫我儲多 d 私己 $$ woo. 我同佢講, 甘大開支, 邊有得儲.

上次佢地返HK 短住, 我個 c6 買 business 位比佢地. 嘩 ! 我甘大個人都未坐過 business la (我份工都要出 trip 的).

我 62 重利害, 成日講某某樓盤好~ 講緊系 over 一千萬. 我知佢想我地賣左而家層樓, 換佢心目中層樓同佢地 (6299) 一齊住 ~ 真系發夢啦佢. 唔好講笑,就算佢出 $$ 買我都唔會返轉頭同 6299 住, 更何況佢系諗住 $$方面全由我兩公婆負責. ?-(

6299 以為我 & C6 識印銀紙.

我個大姑奶最過隱, 問我個 C6 比幾多家用過我. 我答佢 "你細老從來無比家用我, 開支大家 share ga. 我心諗關你物事呀 ! might be 6299 叫佢做探子 la.

男爵府

我唸我6299係覺得"我"收埋/刮刮埋埋好多...佢地個仔d錢! 因為我冇做野~ 仲有佢地每次見到我,都會好"留意"我用d乜,戴d乜...

有次食緊飯老公話佢地知,我地將會去兩個星期旅行,所以唔會返去食飯...62第一個反應係 - 望住我背後個LV咁話:點解你成日請假? 要慳d洗呀...唔好再買埋咁多名牌呀......我已經扮聽唔到~ 但佢仲頭噩噩咁用個下巴"指"住我個袋! 我頂佢唔順就話:阿62,依個袋係我媽咪好耐之前送比我架~ (其實唔係~ 係老公送既!)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 juicypig 於 08-1-28 09:17 發表
同我一樣喎, 所以我奶奶覺得我嫁比佢個仔好委屈架

哈哈!咁你覺唔覺得委屈
我平時就唔覺,但係到左冇錢剩既時候就有d驚...:cry:

禁止訪問

大宅

我99 62, 從來唔顧我地經濟的!
有咁多洗咁多, 有幾靚食幾靚!

雖然唔可以話同人地好有錢俾, 但係同一般人比, 佢地真係中上o架喇!
但係仲要好唔知足, 話我地讀咁多書都搵咁少錢..
又話乜野做人要有手段 (痴q 線, 咁樣同自己個仔講野! )

一係講人地d 仔點叻, 點搵錢..

總之就覺得我地俾唔夠! 大佬, 我地真係好慳o架!! 買衫都係有特價先買, 出街食飯又係食平野...

同佢地講實際情況呢(即係想佢地知足d 喇), 佢地會話: 無人叫你地咁慳喎!
真係想打爆佢!

大宅

我99成日都係甘諗嫁, 有事一定問我地攞錢, 其他2個仔唔係冇錢就要養仔女, 我啲仔女好似唔做錢養既甘

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哈, 好topic wor!
我62仲攪笑, 有之行過附近一座大廈, 62無啦啦問大維修夾左幾錢, 我話點知wor! 62話以為我買左黎收租wor
收收收, 收皮就有份! 真係以為我幾百萬未開頭咁! 又要請工人又要交仔女學費校車課外活動供車養車, 我識印銀紙咩!!
原文章由 bobo_bo99 於 08-2-17 12:48 PM 發表
我99成日都係甘諗嫁, 有事一定問我地攞錢, 其他2個仔唔係冇錢就要養仔女, 我啲仔女好似唔做錢養既甘

大宅

會呀,仲成日試探我0地加起揾幾多0添,我當然唔會講,仲成日問點解我0地唔買樓,租樓住,老實講唔洗首期
0羊,雖然我同老公加起0黎都ok,但首期要供樓供得舒服就要俾得多0家啦。

複式洋房

我99都會呀,除咗問我地搵幾多,仲成日試探我比幾多我呀媽

原文章由 Smallpigbb 於 08-2-17 16:27 發表
會呀,仲成日試探我0地加起揾幾多0添,我當然唔會講,仲成日問點解我0地唔買樓,租樓 ...

大宅

咁我9962就冇叫我o地買d咩貴o野,都係小o野o黎o者. 不過佢o地只係勤練縮骨功, bb出世冇買過o野比佢, 一封利利是是都冇(十蚊一封比個意頭都好呀).

之前每次我d bank statement 到我99就會開o黎睇, 跟住會同我講睇錯以為係佢o既, 但每個月佢都會睇錯~ 所以依家我轉曬地址去我外家果邊.

最離譜係結婚請飲時, 佢收埋曬朋友比我o既人情, 果晚累到死返去就想瞓佢係要我拆d 人情o黎睇, 跟住話大家都一家人呢d數唔駛計係邊個, 跟住攞曬我d 人情離開我間房再加一句話第日我要封番比朋友時再問佢攞番. ?-( o下, 佢唔係有問題吧, 我當然冇問啦, 之後d 朋友陸續有喜咁我o米自己出番, 我99就袋袋平安. 問題在於佢連我阿爸d 朋友封比我o地佢都攞埋(我阿爸自己唔收比曬我), 而且男家請客只有2圍, 其他都係我d 親戚朋友, 我回禮比人都回死我.

[ 本文章最後由 SK77 於 08-2-18 02:48 編輯 ]

大宅

你又由佢收哂d 人請?
俾我我實嘈!!

我99 仲搞笑..佢自己個女結婚時無要人請, 俾返哂個女..
到我地結婚時 (佢一毫子都無出過的), 佢攞哂d 人情, 老公問佢攞返喇..佢就好" 大方" 咁話: 嗱, d 人請我唔會要的, 我送返哂俾你地o架!
痴線..緊係我的喇..你又無出錢!!

原文章由 SK77 於 08-2-18 02:33 發表
咁我9962就冇叫我o地買d咩貴o野,都係小o野o黎o者. 不過佢o地只係勤練縮骨功, bb出世冇買過o野比佢, 一封利利是是都冇(十蚊一封比個意頭都好呀).

之前每次我d bank statement 到我99就會開o黎睇, 跟住會同我講睇錯 ...

別墅

99都話無咁激氣吖!
我姑仔就試過當住好多人面前叫我同老公比$請食飯or什麼的,比都唔緊要,問題係佢大大聲講:佢兩公婆搵咁多,咪由佢比囉!
哇!我條氣當堂頂住,我哋申請唔到公屋,政府無資助,個個月比萬五出去為層樓,好好玩咩!之後就所剩無幾,佢自己就周身LV,求其話買件衫都二三百,我都係著啲幾十架咋!

別墅

原文章由 SK77 於 08-2-18 02:33 發表

之前每次我d bank statement 到我99就會開o黎睇, 跟住會同我講睇錯 ...

你99都超級貪心喎!比著我同佢死過!:tongue:

大宅

我奶奶就時時以為c6俾左好多錢我咁.
所以我時時同佢講,"無呀,你阿仔只是象徵式俾少少我,是你的四份一.我唔知佢d錢點洗架,我都係自己搵自己食架"

佢仲周不時試探我,問佢個仔的財政.所以我同c6講,"你兩母子自己傾呀,唔好夾我在中心,我好難做架."

d奶奶都係貪錢.相反,俾錢自己阿媽時,阿媽時時都怕我唔夠洗,仲會將我俾佢的錢用來買燕窩煮俾我食添.

珍珠宮

好媽媽勳章

6299成日以為我哋有樓就係有錢, 其實佢哋又唔知根本係因為我哋申請唔到公屋所以先買樓住!!!

成日以為我哋兩公婆一齊賺錢一定有好多錢駛.........如果C6一個人都攪得點頭家, 我都唔會出嚟捱騾仔啦,就好似佢咁留係屋企享清福!!!!(我99話就係家庭主婦, 但佢唔使煮飯唔做家務, 以前D仔都係佢99湊到幾歲大先跟返佢。佢湊仔時可以比D仔自己走出街玩, 玩到好夜唔返都唔理)

[ 本文章最後由 吱仔與lo仔 於 08-2-18 15:03 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至