論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

係啊...佢地最憎太太在家同有2個小朋友.佢地鍾意2大1小無老人家,無大人在家個d啊.我之前in個d bun bun,佢地仲要問我,每星期要煮幾多次飯?平時唔好有無人家上來,因為覺得佢地麻煩....有一個我話請佢,佢仲話要諗幾日,後來無回覆...d工人真係不知所謂啊.最後我要朋友個工人介紹佢d bun bun朋友俾我,咁佢現在做了一個月,都好好.去agent到無一個好.我都只係2大1小無老人家係full time mum...都咁難請

原文章由 SEricsson 於 08-1-26 12:05 發表
我一心想請菲庸, 因為小朋友可以由細到大用英文溝通, 第一個bun俾我炒左之後, 我搵左成個月都搵唔到工人, 我朋友話我係咪好奄尖, 我話, 就算佢唔係好識湊BB, 我都會請, 總之態度OK, 做野唔太差都OK.

我見左好多菲庸 ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

swongsk

你一定唔好請佢, 因為你一定管佢唔到(唔係睇小你, 因為我你過來人) 我之前個工人有晒你以上講的好處, 不過佢係來港13年, 39yrs old, 你初頭會覺得佢好好, 因為好似拾到寶, 唔駛叫,識做晒, 但我知你要番工, 佢地好唔得幾耐, 好快就會好醒咁偷懶, 同佢講做乜, 佢理你至奇, 佢地最叻表面湊得bb好好, 所以你都唔知炒唔炒佢好, 但佢地其它o野一定偷懶, 好o野自己食晒先, 又一定會駁咀, 黑face, 佢個前主人都咁講, 你仲請佢...到時候你一定拍桌丙佢啦. 唔好請係hk咁耐o架, 佢主人都咁講佢

原文章由 swongsk 於 08-1-26 21:28 發表
just interviewed a maid today, just want to share with you al & pls give recommendations:

Advantages
- good experience withc childcare
- been in hk for 14 years
- children all grown up
- speak good e ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

大宅

你好啊..仲記得我啊

我就係真係憎死之前個工人, 要炒鬼佢, 加上99叫我自己睇仔, 所以就提早左唔做了(之前諗住小叭18個月大, 現早了8個月). 我個新工人來了3星期, 係hk做過2年, 無湊bb經驗,只湊過佢個女到1yr old, 不過唔緊要, 我係full-time mom, 可以教佢, 但係佢其實都係識做晒的, 又識同bb玩, 但我叫佢點做, 佢都跟住做, 佢最好就係好叻煮"食送", 超好味, 好有心機煮, 小叭都跟佢, 到現在唯至都無黑face駁咀....休息日回來都會洗碗洗奶樽煲水...算係咁啦. 不過工人真係要長遠咁睇

原文章由 060228 於 08-1-26 19:06 發表
Fion2504,
you are a full-time mom? OH...

大宅

swongsk

俾我如果真係無屋企老人家上來幫手睇下, 我就會選第1個. 因為佢有6年經驗, 起碼唔須要教, 但就真係要睇實d, 最好再打多次俾佢之前個僱主, 問下佢會否再請工人, 佢對bb平時係點, 同佢玩乜, 有無愛心,耐性, 有無$$問題,有無問佢早出糧, 放假幾點番, 番來做什麼, 平時幾點起身幾點訓, 休息日補$俾幾多, 放星期幾多, 佢放假去邊, 佢有無黑face,駁咀, ex僱主最滿意同唔滿意佢d乜, 佢晚餐煮乜, 總括佢邊方面最好....你講明你的擔憂俾個ex僱主知, 佢都會好樂意答你的. 我都係咁問人o架 , 我仲會問個ex僱主家庭背景同環境睇下係咪差唔多or其它

不過第2個就會勤力d, 但要睇彩了.

原文章由 swongsk 於 08-1-27 23:48 發表
sorlie, sorlie, typo. children age: 5, 2, 2 mth.

如果係歲數咁個工人咪13歲生第1個?
[/quote]

[ 本文章最後由 fion2504 於 08-1-28 00:38 編輯 ]

大宅

我每次見到你張大眼bb女相就覺得好靚, 好正, 希望日後有個女都咁正:lol :lol . 時間過得真係好快啊. 記得我初時上來問話請左個老屎x, 仲要叫我家姐一家人來我家住, 一齊生bb坐月, 俾bk丙到我9彩, 好似你都有份丙我o架:lol :lol . 但現在我個仔已經差不多14個月大了, 個衰工人已經走左, 新工人又來了. 小叭下月中番學了......真係過得好快啊. 我住九龍塘o架, 如果大家近近地, 得閒出來飲茶啦. 因為我個人最得閒:lol :lol

原文章由 060228 於 08-1-28 18:46 發表
fion2504,

每見到妳囝囝張相,令我感嘆時間過得幾快! 哈哈~
做FTM可以睇到囝囝每日成長,真係要好好珍惜 ^v^ 恭喜妳!
住邊頭?

我第一次請海外賓,佢冇乜禮貌又唔願做,思鄉走埋~
(但現在諗番,要佢做既,佢都算做得不 ...

大宅

swongsk

我都希望你找到一個合心水的工人啦 .

不過如果長期服務金呢個問題, 好耐之前我in過一個工人,佢話佢頭兩個合同就用太太去簽, 之後佢地再同佢續約, 但又唔想俾個長期服務金, 咁就諗住用啊sir個名同佢簽合同, 咁就係由頭計過, 之前個4年唔計, 所以佢覺得好似唔公平咁, 就唔同佢地renew喎....不過我都唔知係咪咁樣係可以的, 因為都係用同一個地址, 咁都會俾人查到o架啦. 但係如果俾我, 如果個工人好的話, 我你情願俾長期服務金好過找過另外一個了.

但我之前諗住炒個工人時, in了好多個工人, 當時我都係諗住找係hk做4年, 因為長期服務金問題的人來in的. 咁我打左俾好多個ex僱主, 問佢地好多問題, 發覺其實佢地好多都係話工人頭兩年都係好d的, 一同佢地再續約之後就開始態度差d, 做o野差d, 電話又講多d, 所以情願轉個新工人再教過, 攪到當時我都好擔心下...不過我都上天安排俾我地的, 求主吧, 佢會安排一個好的工人俾你o架.

原文章由 swongsk 於 08-1-28 08:55 發表
fion2504 - ho ging ar!! have already wrote all your questions down. from the sounds of her previous employer, she seemed to be satified with her performance. she said the maid followed her way of doin ...

大宅

好吖....如果有ex僱主都話好, 應該唔會差得去邊啦. 你都係快d攪掂佢先

原文章由 swongsk 於 08-1-29 09:33 發表
from what i gathered from her employer:

1/ she's capable
2/ can follow employer way of doing things
3/ wanted to renew but don't want to pay
4/ + she has 2 helpers in total + grandma; can afford to h ...

大宅

對唔住, 記性唔好

係啊. 2月中番playgroup啊. 係多多番啊, 所以睇下乜環境先, 先打的, 如果唔塞車有位泊就自己車小叭去.

係啊, 你住邊樹啊. 得閒平日飲下荼啦.

原文章由 060228 於 08-1-29 00:02 發表
妳記性唔好,我完全冇丙妳o架,我只擔心妳咋。
妳個CASE好經典嘛!

小叭下月中番學了.....>甘快! PLAYGROUP呀?!
九龍塘住又返學真係好.冇校巴問題煩嘛!

如果大家近近地, 得閒出來飲茶啦. 因為我個人最得閒>好呀!
MT ...

大宅

日日對住工人會釘c佢的!哈哈哈-------->係啊. 因為我份人要求都好高下(我自己唔覺得, 但所有朋友都話我要求高, 佢地話如果我話個工人ok, 咁即是好好喎 ), 我現在日日係家到, 成日發現佢唔記得呢樣個樣or要我講才做, 佢初時來會一齊食lunch, 不過過左未到一星期, 佢已經自己食了. 因為我每次lunch坐下就同佢賽後檢討佢上午做成點, 昨晚點,明天點咁....嚇親佢o架? 我老公成日都叫我唔好捉佢咁多, 唔好嚇走佢喎...不過佢來了3星期, 已經俾我發現3次洗碗唔乾淨, 我話帶手套你feel唔到, 咁現在的天氣就用熱水洗碗啦, 咁佢昨日成日開住, 咁我今日同佢講, 如果你用完就立即off左佢啦, 如果你只係洗下手or洗下少少o野, 咁就唔須要用熱水啦, 如果唔係成日都係咁, 好快壞同好貴o架........咁想請問咁叫捉得緊嗎?

原文章由 060228 於 08-1-29 00:02 發表
妳記性唔好,我完全冇丙妳o架,我只擔心妳咋。
妳個CASE好經典嘛!

小叭下月中番學了.....>甘快! PLAYGROUP呀?!
九龍塘住又返學真係好.冇校巴問題煩嘛!

如果大家近近地, 得閒出來飲茶啦. 因為我個人最得閒>好呀!
MT ...

大宅

我找工人, 如果無前僱主電話同唔係完約我係一定唔好請的, 因為佢地一定好有問題. 我之前諗住請一個工人, 佢係完約, 有前僱主電話, 但初時打去個僱主話佢唔得閒, 叫我遲d打去, 咁我諗都應該ok o架, 咁諗住立即番去請佢(已開車回家途中), 但老公話再等下問個僱主先啦, 點知個僱主話佢問財務公司借左好多$, d人成日打來追$, 好煩啊....好彩無番轉頭咋

原文章由 SEricsson 於 08-1-29 11:52 發表
fion,

我諗你搵到前僱主己經係好好彩, 我見過D工人, 一係就唔俾前僱主既資料俾我, 話前僱主唔鐘意, 一係俾左我, 個前僱主真係大大聲同我講, 叫我唔好再打俾佢.

如果有人問我工人既野, 我一定會答, 幫得人就幫, 但 ...

大宅

SEricsson

係啊....佢其實都算係咁上下o架啦, ironing ok, 刷鞋ok, 對bb ok, 基本清潔ok, 叫佢再做都無黑face, 駁咀, 煮食好好味, 只係洗碗有d唔乾淨(不過我已覺得好大問題, 因為食落肚o架), 所以我同佢講可以用熱水洗, 我自己都明白, 咁凍仲有洗咁耐碗真係冰手o架....希望唔會再發現dirty碗啦, 同佢講bb o野一定要注意, 唔可以唔乾淨o架, 可能你用手套feel唔到o架, 咁佢現在用熱水洗o野, 又真係唔帶手套喎.......

原文章由 SEricsson 於 08-1-29 12:07 發表
fion,

哈哈! 我都好似你咁, 少少野都話下個工人, 因為係屋企對付佢, 但到最後我頂唔順佢, 炒左佢, 咁就做死自己, 一個睇2個.

所以如果真係請到個唔太差, OK既, 我會隻眼開隻眼閉, 仲要多D出下街, 唔係坐係屋企 ...

大宅

Connielai

但佢可唔可以告你o架, 因為都係服務同一個屋企喎

原文章由 Connielai 於 08-1-29 12:13 發表

我地屋企而家就係用緊呢個方法。之前一直都係亞媽做僱主, 上年10月開始就亞女做僱主。我地個工人用佐10幾20年, 已經比佐好多錢既long service 佢, 都係去年先想到呢個方法。個工人都同意, 因為佢已經50歲, 驚死我 ...

大宅

佢係我朋友個工人介紹的, 係hk做左2年, 完約工人,ex僱主都話佢好好, 只係佢唔同佢地renew, 因為佢想照顧bb, 我話好busyo架, 又要好有耐性,愛心o架, 好多工人都唔想做的, 情願照顧老人家(佢原本已找到新僱主, 只係照顧一個老人家), 佢話對住bb會開心好多, 因為佢好鍾意小朋友, 見到佢地就好似見到自己個女喎 ), 佢煮食好叻o架, cake, cookies, 中,西餐都好好味. 又識同bb玩, 佢來了未到3星期, 我已經可以好放心出下街了. bb都跟佢, 好快就唔喊了....現在只有bb同工人, bb都無喊, bb見住我同老公出街, bb都ok了. 所以我諗我都要控制下自己, 有時有d o野, 就當睇唔到, 自己做左佢把啦......不過我又唔抵得頸, 做左又要話佢.....希望佢都忍到我啦

原文章由 SEricsson 於 08-1-29 12:20 發表
咁你個工人都幾聽話喎....

係local定overseas請返黎?

大宅

對唔住, 想問TKO即係邊樹啊

我都係同一個諗法, 俾佢番playgroup, 都係想佢開心, 因為小叭好鍾意同人玩o架, 佢10個月大時已經有番其它個d, 不過現在full左, 所以要找過另外一間讀. 我就係只係想俾佢去玩, 所以一星期只番2天咋......有d一星期要番3天, 每次3個鐘, 我唔想小叭咁辛苦, 所以只係番2日咋.....有多d人同佢玩, 佢個人都開心d啦 . 我的性格係唔抵得頸, 成日諗住算啦..但諗諗下有覺得我做乜要忍佢啊........所以我都要學下要求低d, 唔好成日兩只眼開晒來睇o野, 佢的優點一定係煮o野食, 不過咁食, 我同c6都應該好快有糖尿病同高血壓, 所以由明天開始, 叫佢叭steam同boiled veg..食清d先

原文章由 060228 於 08-1-29 17:08 發表
fion2504,

........咁想請問咁叫捉得緊嗎?> 我諗最緊要都係「配對」,好似我現印甘,佢真係唔介意有人企佢後面日日指指點點佢,更加受得住挨罵。但我性格,就係「最好唔好煩我!」,所以其實我覺得有辛苦既地方,雖然平心靜 ...

大宅

thank you解釋

我個工人都算叫做幾好o架啦, 基本上每日最重要的清潔,煮粥仔, 餵奶, 每日沬兩次地, 每晚沬玩具, 所有o野都有做晒...都叫ok啦, 3千幾蚊.....想請完美無可能啦.

我每次同小叭上完之後都無再跟住做番.....因為我懶

原文章由 060228 於 08-1-30 19:18 發表
TKO 即將軍澳

返2日冇問題,只係屋企都日日重溫下PLAYGROUP學/做既野,
先會熟能生巧,否則有點浪費~

工人既野~ 做僱主既發夢都希望有個好架啦,
不過有時我會安慰我自己,請佢已平過用鐘點,平平地用住先啦!
諗下 ...

大宅

我個bun係朋友個工人介紹佢個朋友(工人)俾我的, 剛完約急找新僱主個d, 因為佢唔想俾agent費, 所以佢只係叫朋友介紹僱主. 佢之前找到一個照顧老人家的, 但在佢visa到期前2日, 我有佢電話之後打俾佢, 問佢拿左前僱主電話先, ex僱主話佢好就, 我就立即in佢, 之後仲要立即決定請佢, 攪文件, 所以我都叫做好好彩o架.

小叭仲未番n1, 佢只有14個月大咋. 2月中才番playgroup:loveliness:

原文章由 060228 於 08-2-2 19:21 發表
唔記得問妳,妳個賓定印? 因為好少賓肯做FULL TIME MOTHER既工。我屋企成日有人,昨年一月找工人時,係一個完約賓都見唔到。用過印,都係鍾意用番賓. 

另BBin左N1未呀?! 

...

首頁

尾頁

跳至