論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

It is all about demand and supply. :(

原文章由 SEricsson 於 08-1-26 12:05 發表
好勞氣, 依家D工人真係好串, 揀工揀得好緊要
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

男爵府

Fion2504,
you are a full-time mom? OH...

原文章由 fion2504 於 08-1-26 18:43 發表
係啊...佢地最憎太太在家同有2個小朋友.佢地鍾意2大1小無老人家,無大人在家個d啊.我之前in個d bun bun,佢地仲要問我,每星期要煮幾多次飯?平時唔好有無人家上來,因為覺得佢地麻煩....有一個我話請佢,佢仲話要諗幾日,後來無回覆...d工人真係不知所謂啊 ...

男爵府

fion2504,

每見到妳囝囝張相,令我感嘆時間過得幾快! 哈哈~
FTM可以睇到囝囝每日成長,真係要好好珍惜 ^v^ 恭喜妳!
住邊頭?

我第一次請海外賓,佢冇乜禮貌又唔願做,思鄉走埋~
(但現在諗番,做既,都算做得不錯)
甘請印啦! 真係好鬼有禮貎同佢好忙,做到冇停手….
但好勞氣既,D野我講完又要再講,提完又再提
最重要係我唔識教佢做家務, 我冇老人家幫手的, 佢水平又低,
日日都要跟,要我擔心,好煩~
….我將會改請老賓啦, 我囡亦於年中返N1,
我仲有個本地保母架, 佢會做到我囡返學先走,

我對工人既要求係「幫到手」&信任。希望一切OK
有空來「我們的姐姐」TOPIC到傾下 :mrgreen:

原文章由 fion2504 於 08-1-27 00:55 發表

你好啊..仲記得我啊

我就係真係憎死之前個工人, 要炒鬼佢, 加上99叫我自己睇仔, 所以就提早左唔做了(之前諗住小叭18個月大, 現早了8個月). 我個新工人來了3星期, 係hk做過2年, 無湊bb經驗,只湊過佢個女到1yr old, 不過唔緊要, 我係full-time mom, 可以教佢, 但係佢其實都係識做晒的, 又識同bb玩, 但我叫佢點做, 佢都跟住做, 佢最好就係好叻煮"食送", 超好味, 好有心機煮, 小叭都跟佢, 到現在唯至都無黑face駁咀....休息日回來都會洗碗洗奶樽煲水...算係咁啦. 不過工人真係要長遠咁睇

男爵府

妳記性唔好,我完全冇丙妳o架,我只擔心妳咋。
妳個CASE好經典嘛!

小叭下月中番學了.....>甘快! PLAYGROUP呀?!
九龍塘住又返學真係好.冇校巴問題煩嘛!

如果大家近近地, 得閒出來飲茶啦. 因為我個人最得閒>好呀!
MTR人真係好 而且FTM都要有生活情趣,
日日對住工人會釘c佢的!哈哈哈~

原文章由 fion2504 於 08-1-28 23:11 發表
我每次見到你張大眼bb女相就覺得好靚, 好正, 希望日後有個女都咁正:lol :lol . 時間過得真係好快啊. 記得我初時上來問話請左個老屎x, 仲要叫我家姐一家人來我家住, 一齊生bb坐月, 俾bk丙到我9彩, 好似你都有份丙我o架:lol :lol . 但現在我個仔已經差不多14個月大了, 個衰工人已經走左, 新工人又來了. 小叭下月中番學了......真係過得好快啊. 我住九龍塘o架, 如果大家近近地, 得閒出來飲茶啦. 因為我個人最得閒:lol :lol

男爵府

fion2504,

........咁想請問咁叫捉得緊嗎?> 我諗最緊要都係「配對」,好似我現印甘,佢真係唔介意有人企佢後面日日指指點點佢,更加受得住挨罵。但我性格,就係「最好唔好煩我!」,所以其實我覺得有辛苦既地方,雖然平心靜氣甘睇,大家本質都唔錯,但...大家各有既優點大家都用不著,甘叫「人夾人緣」囉!所以,我認為好難話工人好唔好,但妳工人夾到妳既脾性係最重要的~ 如妳有要求,(似我C6喎),個工人醒醒目目,一點就明已0k,要重質不重量架啦! (所以佢娶左好懶既我,哈哈) 

係多多番啊> 之前有參觀過,多多都好貴架,我地住TKO,價$非常草根,日日返都係千幾咋,我囡囡好怕悶,又非常鐘意返學。所以一歲開始已經返PLAYGROUP,一星期返3-5天(睇佢既熱誠而定)。有個PLAYGROUP主要教ABC,APPLE,佢唔太鐘意返,(但個個家長都話好),但最終冇番啦~ 另一個個個家長都話唔好,冇野學,只係唱遊&跳舞,但我囡真係好鐘意! 我就俾佢返呢個。亦只有我個囡可以番足一年,D人見冇野學就走左。但我問心,(自己心聲) 可以要求BB於PLAYGROUP學到D乜呢! 我冇乜要求,但求BB開心(如自己又有閒$先),燒下佢D青春時間而己。另一面,我囡囡的確能於返PLAYGROUP2個月後(14個月時) 跟首歌做到整祖動作,歲半自己做簡單勞作,現識自我介紹,識分RAINY/CLOUDY/SUNNY DAY等等,這些都是在那裏學的,但ABC都係唔識的,因冇教嘛~但我BUY囉。仲有一星期返一次其實作用不大。日日都接觸,回家又玩一餐快樂趣味地接觸才能吸收。這是我自己既見解啦.我好多口水,真係要大家坐低飲杯茶再講啦~ 

原文章由 fion2504 於 08-1-29 11:54 發表

日日對住工人會釘c佢的!哈哈哈-------->係啊. 因為我份人要求都好高下(我自己唔覺得, 但所有朋友都話我要求高, 佢地話如果我話個工人ok, 咁即是好好喎 ), 我現在日日係家到, 成日發現佢唔記得呢樣個樣or ...

男爵府

TKO 即將軍澳

2日冇問題,只係屋企都日日重溫下PLAYGROUP/做既野,
先會熟能生巧,否則有點浪費~

工人既野~ 做僱主既發夢都希望有個好架啦,
不過有時我會安慰我自己,請佢已平過用鐘點,平平地用住先啦!
諗下佢D優點,最緊要自己令自己心情好D~

的確,我一直都好想請2個工人(0,但好想囉) 哈哈哈~
嘆世界邊個唔想!

原文章由 fion2504 於 08-1-30 00:43 發表

對唔住, 想問TKO即係邊樹啊

我都係同一個諗法, 俾佢番playgroup, 都係想佢開心, 因為小叭好鍾意同人玩o架, 佢10個月大時已經有番其它個d, 不過現在full左, 所以要找過另外一間讀. 我就係只係想俾佢去玩 ...

男爵府

唔記得問妳,妳個賓定印? 因為好少賓肯做FULL TIME MOTHER既工。我屋企成日有人,昨年一月找工人時,係一個完約賓都見唔到。用過印,都係鍾意用番賓. 

另BBin左N1未呀?! 

原文章由 fion2504 於 08-1-30 21:38 發表

thank you解釋

我個工人都算叫做幾好o架啦, 基本上每日最重要的清潔,煮粥仔, 餵奶, 每日沬兩次地, 每晚沬玩具, 所有o野都有做晒...都叫ok啦, 3千幾蚊.....想請完美無可能啦.

我每次同小叭上完之 ...

首頁

尾頁

跳至