想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 flute 於 08-1-26 14:27 發表
年三十晚好快到,養好身體,支持你,下次一定掂。
聽完你講抽卵咁痛,有d驚tim,我都有打算做ivf,而家再諗下先。

flute:

每個人既體質都唔同, 我係因為太多蛋蛋, 但如果唔夠蛋多又係一個好嚴重問題, 所以多d又死, 唔多蛋又死... 不過,過程一有唔舒服就要比醫生知, 佢地會幫到你, 係要做就快手做啦, 唔好等...努力

別墅

原文章由 yclau99 於 08-1-26 14:54 發表
Hi:
我今天早上去了養和醫院到抽卵子,結果有19粒,有8粒是無嘢,剩下11粒卵子,希望OK啦,當我抽完醒番時,個肚就少少痛,現在就少少少痛,我念你地咁痛是因為幫你抽蛋的醫生係新醫生,不過養和好貴呀,因為我的醫生指定要在養和做,無法 ...

你係唔係全身麻醉呀?我地係政府只係局部麻醉.....你d蛋蛋有幾多粒係18mm以上呀? 醫生話我有6-7粒係18mm以上, 所以谷得卵巢好利害...

別墅

原文章由 JCarCar 於 08-1-26 15:22 發表
藍色小雨

原來要做好一件事真係有好多嘢配合,天時地理人和一樣都唔少得!可能今次又係一個考驗呢!!所以你千其唔好灰心呀,今次咪當攞個經驗囉,起碼你都抽到19粒蛋蛋喎,真係好西利呀,下次配合埋你老公啲丁丁咪天下無敵 ...

今早原本要上班架, 點知一起來個胃就好痛啦, 之後唔知點解坐係到喊左出來, 原來我心底深處, 仲想緊d蛋蛋死晒既事, 哎, 老公同我講, "老婆你已經好叻女架啦, 抽到19粒蛋蛋, 你已經為我做左好多野架啦, 唔好再喊咯, 等身體好了, 我地再努力過啦...."..我仲以為自己可以咁本事, 放底左添.... 明天回到公司, 實一定好多同事問架.... 哎.....

別墅

原文章由 我係跳跳虎 於 08-1-26 15:24 發表

小雨,

見你付出咁努力,得來就只係.........全軍覆沒
好戥你辛苦,我都好驚 5 月份做 ivf 時都好痛!
諗起都驚 我怕到時我會縮沙

你要比自己休息多啲,等卵巢ok就可以try喇!
記住叫你老 ...

跳跳虎:

我估下次做時, 可能同你差不多時間喎, 等我快d好番, 同你夾埋時間入去做ivf, 我痛唔等於你痛架麻, 話比你地知, 比你地有多d心理準備姐, 望都望自己多d蛋蛋, 即係話卵巢功能仲好好, 而且多d蛋蛋機會率就會高d, 係痛架啦, 但都無辦法架, 人地抽12粒都係痛啦, 12粒又係痛, 19粒又係痛, 咁你想自己12粒定19粒? 當然啦, 如果12粒當中有一半係18mm已經好好了, 咁就唔洗要再多d.... 總之生仔就係痛架啦, 都唔到我地想得太多了... 大家一齊努力啦..

大宅

我做過兩次ivf, 都沒有你說的那麼痛, 個肚亦不是那麼脹. 我第1次有22粒, 第2次有34粒... 醫生好似講過他給我的是新藥, 所以不會有太大副作用

不過看過你的故事後亦登你難過, 希望在明天, 你下次一定成功!!

別墅

原文章由 fishballbaby 於 08-1-26 16:17 發表
藍色小雨

我想問吓,你响邊到做架? 因為見你和你的隔離鄰舍抽旦抽到咁痛,所以有d好奇。我响仁安做ivf,亦認識一d响仁安做ivf既sisters,個個都冇話肚痛,有d仲去街食埋tea先至翻屋企添。

我响廣華都sign咗agreement,姑娘同我 ...

我係瑪麗醫院到做架, 局部麻醉, 首先其他姊妹話唔痛, 係唔係佢地好少蛋蛋? 因為我果日回醫院驗查時, 我見有個女仔同我講, 佢只抽到5粒蛋蛋, 但佢個樣只是30歲出頭, 我都35啦.... 如果正常功能, 有依個數字係應該架...我之前都提及過我只係打了4支150IU, 4支125IU, 醫生話我下次做,仲要打少d IU, 我唔知其他姊妹, 用幾多份量既藥先谷到幾多粒蛋蛋出來, 我谷到咁痛, 係因為我用多左份量, 醫生認為我年紀大, 就應該要用多d IU既藥, 但佢係估計多左,所以蛋蛋特別多 , 亦都痛,而且正常情況下, 因為打了針藥,, 谷了多蛋蛋, 所以短期內唔可能即時回覆正常, 我依d叫做過份操勞左, 佢地咁舒服, 可能醫生份量剛剛夠用... 不妨問下果d話唔痛既姊妹, 係咩年紀, 打幾多份量針藥, 抽到幾多粒蛋蛋先啦....

別墅

原文章由 Ahbemama 於 08-1-26 19:14 發表
我記得我造IUI時, 要喺排卵日的早上我老公要留精, 雖然最后都留倒, 但佢話好大壓力, 有時冇就冇!!!仲惨過考試!

其實果日係老公伴我入院既, 佢知我驚, 所以就請了假伴我, 我又無想過我會9點幾入院, 11點幾先做, 入左去又唔可以出來伴老公, 我係入面係到等, 就係到驚, 越等就越驚, 都無想過叫老公回家搞掂去,早知係咁,....哎..天意..

別墅

原文章由 minka 於 08-1-26 19:46 發表
藍色小雨

你記得我嗎
你話你老公出差,我叫你雪丁丁的
上次我老公都有雪$500買個保險
如有新鮮丁就不會用雪丁
醫生話新鮮丁會好點
如你下次驚佢嚮醫院緊張
上環有酒店,租1晚等佢朝早出完貨搭的士上瑪麗
加埋雪丁 ...

我記得你上次同我咁講過, 我仲有同老公講, 問佢洗唔洗雪定, 佢話唔洗上去出差, 我未無講提咯 , 點知原來佢係緊張大師, 下次除左雪,都學你既提議, 係出面租一晚酒店, 等佢可以送我入院之後, 回去酒店到搞搞,.....經過今次佢自己都話雪定... 之前點敢講咁多, 好似講到佢唔得咁, 男人好鬼要面架麻, 成日都話自己好勁...:tongue:

別墅

原文章由 chanleung 於 08-1-26 22:16 發表
藍色小雨:
我也戥你不開心,白白浪費了19隻蛋蛋,你的情況令我想起上個月做IUI,當初叫C6驗丁丁的活動能力,一拖便拖了一年多,結果軟硬兼施才勉為其難將丁丁拿去驗,在家放只能放到一丁點兒,激得我埋怨了多句說話,好在份量都份驗到 ...

其實交丁丁係唔係一定要打出來呢? 如果係體外射丁丁又得唔得呢? 抽完蛋果日係因為我個肚好痛, 唔敢比佢dodo, 所以無辦法比佢體外...唔知體外用自己打出來對化驗等等有無影響呢?

別墅

原文章由 boboljt 於 08-1-27 00:14 發表
藍色小雨

我都戥你心翕呀!不過..有19粒証明你反應好好吖, 努力! 加油呀!

想問你响邊到做IVF? 我抽旦之後..都冇乜痛喎,不過..麻醉..醒之後就有D暈! ...

我唔係抽果時痛呀, 係抽完之後痛... 我未抽之前, 打左8支針, 打到尾3支開始個肚已經谷谷地, 打完晚上果一支針之後, 就開始個肚痛, 感覺到子宮卵巢脹大左, 去廁所份量少左, 做完手術出來, 有暈, 一食野仲想嘔添, 下面出血, 回家時個肚好痛, 每行一步都攬住舍 肚, 而且動作要勁慢, 都快唔到...

別墅

原文章由 Cherry_CYW 於 08-1-27 13:52 發表
藍色小雨,
睇到你嘅經歷, 真系好唔抵, 但有時真系好事多磨, ivf你和老公都有好大的壓力, 所以都唔好責怪對方,影響夫婦間感情, 反而大家鼓勵下, 做好準備迎接下一次, 是會有成功的一日, 我都排咗瑪麗11月先見醫生, 最 ...

謝謝各位姊妹, 我和老公會努力, 雖然可能做唔到鼠媽媽了, 咁我就做金牛媽媽啦...

別墅

原文章由 galic 於 08-1-28 17:13 發表
我做過兩次ivf, 都沒有你說的那麼痛, 個肚亦不是那麼脹. 我第1次有22粒, 第2次有34粒... 醫生好似講過他給我的是新藥, 所以不會有太大副作用

不過看過你的故事後亦登你難過, 希望在明天, 你下次一定成功!! ...

新藥? 瑪麗都唔會比我地會新藥啦, 怪不得痛咯...:cry:

男爵府

小雨

乘小巴落黎你會見到有幾間酒店,你下次留意下啦
我老公都常日出差.但佢好緊張,佢會盡量交新鮮野
雪丁做保險,上次雪左都無用
你老公有打機嗎,psp 可以download 好既日劇幫下手
其實我地受皮肉之苦,佢地交丁都有壓力
你要鼓勵佢,比信心佢下次加油
你function得甘好,下次1定得,唔使擔心
等你好消息

原文章由 藍色小雨 於 08-1-28 17:31 發表

我記得你上次同我咁講過, 我仲有同老公講, 問佢洗唔洗雪定, 佢話唔洗上去出差, 我未無講提咯 , 點知原來佢係緊張大師, 下次除左雪,都學你既提議, 係出面租一晚酒店, 等佢可以送我入院之後, 回去酒店到搞搞,.....經 ...

複式洋房

小雨:
我明天放蛋呀,醫生冇話size 比我知,星期六之後冇見到他,當天又全身麻醉,可能講左都唔知..haha.....,今天收到電話,姑娘話得6粒受精,1粒最好,其他OK,有D失望:cry: ,希望其他OK啦,明天再统說。

原文章由 藍色小雨 於 08-1-28 04:59 PM 發表

你係唔係全身麻醉呀?我地係政府只係局部麻醉.....你d蛋蛋有幾多粒係18mm以上呀? 醫生話我有6-7粒係18mm以上, 所以谷得卵巢好利害...

別墅

Dont worry..I did IVF 3 years ago, I only had 4 eggs...very disappointed even the doctor said so. Then there are only 3 eggs fertilized, so they put all 3 eggs back. Now I have twin girls at 2 years old...I was very very lucky..

Good luck for tomorrow...

原文章由 yclau99 於 08-1-28 11:42 PM 發表
小雨:
我明天放蛋呀,醫生冇話size 比我知,星期六之後冇見到他,當天又全身麻醉,可能講左都唔知..haha.....,今天收到電話,姑娘話得6粒受精,1粒最好,其他OK,有D失望:cry: ,希望其他OK啦,明天再统說。

...

複式洋房

mingger: Thank you for your support! 我今天放左2粒蛋蛋呀,我都想twins 呀 ,hehe......

原文章由 mingger 於 08-1-29 12:00 AM 發表
Dont worry..I did IVF 3 years ago, I only had 4 eggs...very disappointed even the doctor said so. Then there are only 3 eggs fertilized, so they put all 3 eggs back. Now I have twin girls at 2 years ...

別墅

Relax..relax..be happy..just wait for the good news..

原文章由 yclau99 於 08-1-29 07:34 PM 發表
mingger: Thank you for your support! 我今天放左2粒蛋蛋呀,我都想twins 呀 ,hehe......

別墅

原文章由 minka 於 08-1-28 22:51 發表
小雨

乘小巴落黎你會見到有幾間酒店,你下次留意下啦
我老公都常日出差.但佢好緊張,佢會盡量交新鮮野
雪丁做保險,上次雪左都無用
你老公有打機嗎,psp 可以download 好既日劇幫下手
其實我地受皮肉之苦,佢地交丁都 ...

一知道就來要番工, 個心好唔舒服, 結果都病左, 搞到今日先正式上班, 心情好了少少, 先記得隻c6果日係醫院搞到流晒血既事, 一直都無理佢, 又無問佢點鬼樣, 前日先問左佢一句, 又比佢有位丙番我啦, 話我咁耐先關心佢, 哎呀, 人地心情好差麻, 又唔舒服, 邊到得閒關心佢喎,.... 睇黎將來我有了小b, 就會唔記得左佢 , 要仔唔要公.....

男爵府

你唔鬧佢已經好好,仲想呵呵呀,太貪心:lol
我有bb要照顧,唔會SO 佢啦
佢甘鍾意打機,由佢日打夜打,
到時唔會哦佢啦:lol

原文章由 藍色小雨 於 08-1-30 17:30 發表

一知道就來要番工, 個心好唔舒服, 結果都病左, 搞到今日先正式上班, 心情好了少少, 先記得隻c6果日係醫院搞到流晒血既事, 一直都無理佢, 又無問佢點鬼樣, 前日先問左佢一句, 又比佢有位丙番我啦, 話我咁耐先關心佢 ...

複式洋房

Thank you......不過我今日有大傷風,頭先去看西醫,有D怕會景响卵子發育,你對twins好可愛呀,我老公好鍾意女BB,如果生個有她們一半可愛就好囉。

原文章由 mingger 於 08-1-29 10:53 PM 發表
Relax..relax..be happy..just wait for the good news..

首頁

尾頁

跳至