跳至

首頁

尾頁

男爵府

我無幫阿女買, 因為:-
人壽/ 危疾 - 暫時沒有需要
住院/門診 - 我公司benefit已包家屬 , 暫時唔會轉工...或者第時轉公先考慮
教育基金 - 無特別買, 因係未有佢之前已有供基金...有左佢就當係比佢將來用...

供基金一定要留意佢d手續費, 間間唔同, 有d超貴..可能要十幾年先有so...如早提錢, 回報唔夠cover手續費

可以就搵多幾間唔同agent, 格下價, 比較下

公爵府

原文章由 EMILYYWN 於 08-1-30 01:37 發表
佢喺宏利做嘅(好似係),我覺得佢好現實,試過幾次年尾可能要交數,豬爸又唔識推,幫佢買咗,:tongue: 呢樣係我生完之後,一次談話中無意講咗出嚟:tongue: ,豬仔份單佢一直SELL我買埋基金+保險(月供約$3000),我話唔想買基金 ...

我是同AXA買, 個agent是我小學同學 , 她唔會轉工, 最怕自己份單變了無主孤魂

別墅

睛靈勳章

我老公o係manulife度做,正如 iamchingching&朗仔媽講,覺得現階段住院/意外/危疾保障最重要.基金我地淨係買普通基金.

至於bb人壽,我地都無買,但識有d人會買到bb2-3歲停,原因係初生夭折率高,大吉利是有o羊意外都有得陪.

有樣十分重要的是加重父母的人壽,因為有仔女後負擔大o左,萬一父or母有事,都可以make sure 另一半及子女生活ok.

公爵府

原文章由 avisf 於 08-1-30 11:06 發表
我老公o係manulife度做,正如 iamchingching&朗仔媽講,覺得現階段住院/意外/危疾保障最重要.基金我地淨係買普通基金.

至於bb人壽,我地都無買,但識有d人會買到bb2-3歲停,原因係初生夭折率高,大吉利是有o羊意外都有得 ...

我和c6份保險受益人都是各自父母, 結婚後都冇轉名, 所以我一定唔會毒c他:lol :lol :lol

大宅

Cammy,

我都是同AXA買, 供15years including emgerency...
So far, I find it good as I claimed the emgerency HK$2000 (maximum per case) for 3 times for my elder girl....
I pay approx. 10,000 annually..

原文章由 Cammy3007 於 08-1-30 11:03 發表

我是同AXA買, 個agent是我小學同學 , 她唔會轉工, 最怕自己份單變了無主孤魂

珍珠宮

佢唔搵你仲好啦,好過成日煩你呀?!總言之唔好有事搵唔到人就得啦!
點解你唔想買基金嘅??
其實我覺得基金嘅回報都幾好架,好似強積金咁到依家都累積得幾好(當然要睇吓你選咗咩組合啦),所以你可以考慮吓,當同個仔儲錢或者自己儲退休金都好呀,不過真喺要搵啲靈活彈性大啲嘅,你知個仔大個咗之後,可能會多咗好多錢駛,而依家喺預計唔到嘅!

原文章由 EMILYYWN 於 08-1-30 01:37 發表
佢喺宏利做嘅(好似係),我覺得佢好現實,試過幾次年尾可能要交數,豬爸又唔識推,幫佢買咗,:tongue: 呢樣係我生完之後,一次談話中無意講咗出嚟:tongue: ,豬仔份單佢一直SELL我買埋基金+保險(月供約$3000),我話唔想買基金 ...

珍珠宮

我都無轉呀
但喺亞仔出咗世之後我就唸梗好唔好轉俾亞仔或C6

原文章由 Cammy3007 於 08-1-30 11:10 發表

我和c6份保險受益人都是各自父母, 結婚後都冇轉名, 所以我一定唔會毒c他:lol :lol :lol

珍珠宮

我想問吓emgerency...喺保啲咩架??點樣先有得CLAIM??

原文章由 pilita_ho 於 08-1-30 11:11 發表
Cammy,

我都是同AXA買, 供15years including emgerency...
So far, I find it good as I claimed the emgerency HK$2000 (maximum per case) for 3 times for my elder girl....
I pay approx. 10,000 annually..

...

大宅

Accident and emgerency out-patient.
Claim example.
#1 - cut the finger and need little surgery
#2 - x-ray checking after fall down accidentally

It is one of the clause of the coverage

原文章由 朗仔媽 於 08-1-30 13:35 發表
我想問吓emgerency...喺保啲咩架??點樣先有得CLAIM??

珍珠宮

咁喺咪即喺意外保險呀(意外醫療費用)??最高得$2,000會唔會唔夠呀??

原文章由 pilita_ho 於 08-1-30 14:23 發表
Accident and emgerency out-patient.
Claim example.
#1 - cut the finger and need little surgery
#2 - x-ray checking after fall down accidentally

It is one of the clause of the coverage

大宅

for outpatient touch wood ok la...

原文章由 朗仔媽 於 08-1-30 14:27 發表
咁喺咪即喺意外保險呀(意外醫療費用)??最高得$2,000會唔會唔夠呀??

首頁

尾頁

跳至