嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿囡8M,本來3奶2固,粥糊都可以食到一碗多,但三日前開始唔肯食野
粥/糊都係食兩啖罷食!唔肯埋身飲奶(一向係早晚埋身),下午茶工人用樽餵反而肯飲,水果肯食幾啖,星星餅之前唔like,而家反而肯食下。已經唔係有肉地,而家見佢肚仔扁晒,心都痛埋
粥糊試過唔同口味唔同傑度都唔like,係咪可以試下字母粉呢?或者可以煮咩湯水補充下營養?可以分享下?

工人懷疑係出牙仔,但我又唔覺佢牙肉有異常,又無多到口水,請教下如果出牙點睇得出呢?

可以畀下意見!?感激!
回覆 Edmund1216 的帖子

您好Edmund1216,請問BB近排除左胃口差D之外有無其他唔舒服既症狀? BB胃口有時都會有參差,建議因應囡囡既需要提供合適既分量。唔同既食材的確會吸引到BB既,媽媽可以慢慢引入字母粉﹑上海麫等等麪類俾BB食,一開始煮得淋D同剪得短身D以便容易吞下。盡量等佢肚餓D至餵,真係唔食都唔需要迫佢架,寧願等下一餐佢肚餓D至餵,同時都要確保返囡囡有足夠既水分吸收。另外,媽媽亦要多留意自己既奶量,如果埋身食得少都要泵返多D出黎呀。出牙仔有時未必有其他徵狀,假如囡囡有食手指習慣,建議要多D注意雙手清潔呀。現時可能只係一個過渡期,相信日後胃口會慢慢恢復架啦。加油呀媽媽!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆 Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

謝謝你既回覆,佢只係胃口差,其他正常,瞓到玩到,都肯飲水。
佢食少左我惟有泵多d出黎!我打算聽日試下整字母粉比佢試下。
希望佢只係出牙仔,好快回覆正常喇!

唔駛客氣呀,BB無其他唔舒服症狀就OK啦,都希望佢胃口快D返黎咁您就可以安心返啦。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

我個B又係突然間唔食嘢,但都肯食人奶,唉,餐餐煮到都唔食,好灰啊!!!
粥仔,星星粉。
紅蘿蔔蓉,南瓜蓉之前好鍾意食嘅嘢但依家都唔肯食

大宅

回覆 ariel823 的帖子

最後發現真係出緊牙仔所以無胃口!
好彩前幾日已經肯食返野
BB厭食真係令人好擔心!希望你阿B快d乖乖食返野!加油!

大宅

我個仔應該都係出緊牙仔,但呢個過程要幾耐呢?

大宅

維持左三、四日!

大宅

3-4日?我阿仔唔止幾日喇,两個禮拜都有了,我暈!

大宅

唉...不過好似又出多隻,昨日開始又唔肯食粥同糊,但奶同生果又ok...

子爵府

回覆:求救!BB突然厭食,可以轉咩食物?

我仔出牙都係長時間㕶食
唯有等胃口好啲先食

首頁

尾頁

跳至