婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如果兩個新抱都有bb, 一個仔一個女, 咁女0個個會唔會有d唔開心呢???

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我99又無話重男輕女,因為個大孫係女(內),之後第二個孫(外)係男,佢都係咁,不過我62都無咩嘢呀,因為個大孫佢都好錫......
我99成日拎老公表姐舍女黎同我個仔比較,話佢流口水出黎,會自己"卜"返入去,個時我無理佢,之後就不時都講個b幾叻幾叻,我心諗個個人我同佢一年都唔知見唔見到一次,佢個b係點,都唔搞我事,我知道自己個仔叻就夠,我洗理你地......耐左之後,我99就無再講啦
到5月個時,佢個女(姑奶)生左個女之後,就日日幫佢,日日都幫佢湊,每一次返到去佢都係理個內孫,開頭我有d唔慣,但耐左我知道個仔係我,就算無人錫佢,我都好錫佢.......前排我搬,諗住叫佢過黎睇住我個仔幾個鐘頭,佢話不如你湊阿b返黎我度仲好啦,我話唔洗啦,因為我唔想比佢湊,最大問題係我姑奶個仔係危人物,所以唔想比佢湊,加上我地住得好遠,要個幾鐘,我湊得比你,不如我自己湊佢啦,之後佢就打返黎問我幾點,最終都係佢過黎湊........
我99對我都一向都唔太差,但係自從姑奶生左之後,我就開始唔鐘意返去,因為佢成日理個女同個外孫,好似無理過我咁,因為99一向對我女咁看待,令到我覺得唔開心,所以耐左就唔會成日返去,隔成幾個月先見一次,佢又唔會打黎問個孫,所以我都唔會突登返去搵佢地.....仲有好多嘢呀.......我未試過生個時,有99照顧我,有99煲嘢比我食,有99幫我湊出世個個月,有好多嘢令我諗起唔鐘意返去...
casllsac 該用戶已被刪除

珍珠宮

原文章由 mimibebe 於 08-8-26 10:16 發表
因為阿女既事, 我嬲左好耐, 不停哦c6, c6話佢都好唔開心, 自己阿媽竟然咁做, 但無計, 無得要求人地對自己個女好d, 只好自己更加愛錫個女 . 聽到後, 一來條氣順曬, 二來亦都係道理~ 我唔係好肯比個女見99, 但就從來唔會係個女面前講99壞話! 大時大節都一定會出現, 但平時就唔好搞我地一家三口! 家陣有左第二個b, 未知仔定女, 但就可能要返99度坐月, 好彩上幾次無鬧番, 如果唔係都唔知點算好!
所以99點做都好, 就算同唔同一齊住, 唔公平既地方, 咪做父母既去填補囉!
...

唔好嬲咁多啦, 99重男輕女, 當然唔好, 自古以來都不停發生, 但係有冇好似我99咁過份, 我對孖女, 大女似我, 細女似c6, 大女識認人99抱親都喊, 99就大條道理最多抱一吓, 喊就掉返俾我, c6叫佢餵大女食粥佢都唔鐘意. 99成日抱住細女, 喊都照抱, 話俾個奶咀佢就得, 我話唔好成日喊就食奶咀, 99話寧願縱壞佢都唔俾佢喊!

2個都係佢的孫, 2個都係我生, 只因大女似我所以唔鐘意佢, 我真係好唔開心, 好想喊, 我唯有鍚多d大女, 我講俾呀媽聽, 都話要多d鍚大女, 邊有人做呀嫲咁衰, 1仔1女都話鍚仔多d啫, 2個都係女, 真係我害咗佢地.

男爵府

真係咩都攞離作比較....我覺得好煩.....我自已又小氣,唔like人話我個囡....

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 kkf2210 於 08-8-26 12:21 發表
我有咗3個月時,奶奶同我講細嬸(叔仔老婆)都有咗2個月,(即時2個新抱都有咗),...我當時聽到有少少唔開心,我同佢都係生囡,6299都無咩偏心錫邊個,因為6299合共有9個孫(內外),邊理得咁多個呀!!....

我ka唔開心,係2個BB年 ...

其實呢D情況都有壓力架, 就算唔係自己想比較, 側邊D人由阿B出世個磅數, 靚唔靚, 入幼稚園, 升中, 入大學, 揾工, 嫁人, 生BB, 乜都可以比較一餐, 真係鬥到難分難解。呢D人真係好煩, 最緊要係自己識得放鬆自己。自己個囡囡永遠都係最好架啦!

男爵府

我有咗3個月時,奶奶同我講細嬸(叔仔老婆<大陸人>)都有咗2個月,(即時2個新抱都有咗),...我當時聽到有少少唔開心,我同佢都係生囡,6299都無咩偏心錫邊個,因為6299合共有9個孫(內外),邊理得咁多個呀!!....

我ka唔開心,係2個BB年齡好相近(相差20幾日),D人成日將2個BB作比較 ,我哋唔會係同一個場合出現,(除大時大節食飯外),...
**可能我小氣啦**

別墅

原文章由 lypoon 於 08-8-26 11:13 發表

但係點解中國人社會一定係咁嘅? 諗返起自己陀女時, 都會同身邊D親戚同事比較, 唔想人地嗰個係仔, 硬係覺得陀仔威D, 唔係太想話俾人知我個係女。直到阿女出世後, 感覺唔同咗, 其實自己生嘅, 真係仔女都無問題, 健康 ...

可能大家都想受到別人多D的關注! 如果係仔, 大家可能會對你關注多D.
係呀, 家陣我都想第二胎係女, 一來可以陪大女, 二來覺得女會聽話多D, 又可以一齊扮靚~~我可以話唔想生男仔!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 mimibebe 於 08-8-26 10:16 發表
如果一齊有左, 自己果個係女, 係會有少少唔開心, 但日子也要過! 唔開心既係, 知道99會無咁錫自己個女, 對自己無咁好!
我係先有左, 先到我叔仔個老婆! 當時99話仔女都無問題, 個女出世都好太平! 但直到個女差不多2歲 ...

但係點解中國人社會一定係咁嘅? 諗返起自己陀女時, 都會同身邊D親戚同事比較, 唔想人地嗰個係仔, 硬係覺得陀仔威D, 唔係太想話俾人知我個係女。直到阿女出世後, 感覺唔同咗, 其實自己生嘅, 真係仔女都無問題, 健康平安最重要, 而囡囡又可以扮靚, 第日又可以同我行街街! 真係諗吓都開心!

水晶宮

原文章由 GIVENPLS 於 08-1-26 16:40 發表
如果兩個新抱都有bb, 一個仔一個女, 咁女0個個會唔會有d唔開心呢???

只要你唔好太care你6299嘅諗法, 你就會輕鬆好多, 我地又唔係嗰D生個仔為咗分身家, 我6299又唔係好有錢, 所以我同我叔仔+佢老婆相處唔錯!

別墅

係會唔開心, 但日子也要照過

如果一齊有左, 自己果個係女, 係會有少少唔開心, 但日子也要過! 唔開心既係, 知道99會無咁錫自己個女, 對自己無咁好!
我係先有左, 先到我叔仔個老婆! 當時99話仔女都無問題, 個女出世都好太平! 但直到個女差不多2歲, 我發覺個工人既態度有問題, 就想叫工人日日去99度(佢只係住係我地隔2條街咁遠!)佢咁答我: 吓! 我唔得閒架喎! (因為要日日去打牌!) 我照顧得佢一時, 唔照顧得佢一世! 我聽呢句說話時, 成個人呆左, 無諗到99會講d咁既野! 咁ok啦!我逼你唔到!
第二年, 叔仔個老婆生左個仔, 到個b半歲時, 因為佢外婆要返鄉下成個月, 無人照顧個b, 咁奶奶就話要自己湊個孫! 火滾就係呢度啦! 當時我個女要你幫下手睇下, 跟本唔駛你照顧, 因為只係想你睇住個工人唔好亂黎就ok! 而且果時佢無事無幹! 但家陣佢條腰剛剛做完手術, 就要自己一個照顧個半歲既b, 仲要攞走我個工人! 每次諗起呢件事, 我都好火滾!
仲有就係個男孫, 由出世到家陣(2歲), 每一件衫都係99送既, 仲要買親都係同一個牌子. 有一次過份到咁, 佢去買衫比個男孫, 買左成千幾蚊衫, 個sales話如果買滿2千就有乜鬼discount, 咁佢再揀, 揀到最後尚久15蚊, 佢就買左一個價值15蚊既頭飾比我個女! 你買左都算啦~ 我唔會知過程, 佢竟然怕激我唔死, 話比我知買左一千九百幾蚊衫比個仔, 因為差十幾蚊先有discount, 所以買左呢個頭飾比阿女! 叫我快d去買衫比個女! 我仲要笑住咁多謝佢送樣野比個女!
因為阿女既事, 我嬲左好耐, 不停哦c6, c6話佢都好唔開心, 自己阿媽竟然咁做, 但無計, 無得要求人地對自己個女好d, 只好自己更加愛錫個女 . 聽到後, 一來條氣順曬, 二來亦都係道理~ 我唔係好肯比個女見99, 但就從來唔會係個女面前講99壞話! 大時大節都一定會出現, 但平時就唔好搞我地一家三口! 家陣有左第二個b, 未知仔定女, 但就可能要返99度坐月, 好彩上幾次無鬧番, 如果唔係都唔知點算好!
所以99點做都好, 就算同唔同一齊住, 唔公平既地方, 咪做父母既去填補囉!

[ 本文章最後由 mimibebe 於 08-8-26 10:20 編輯 ]

大宅

千其唔好有o甘o既想法,因為會領BBo係肚入面都唔開心,我99同我老公個亞婆都係重男輕女,我有BB時知道係女,我無同佢o地講,因為我唔想自己懷孕過程唔開心影響BB,我個女出咗世99都好鐘意佢,可能係第一個孫啦,所以BB最緊要出世健康,其他o野就無好亂去o念。

子爵府

好媽媽勳章

其實如果兩個新抱都有bb...一個係仔...一個係女...女既阿媽唔多唔少可能會唔開心...會有比較...但係仔同女都係自己既骨肉...最重要自己開心...唔需要介意咁多...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

唔好理你99...BB係自己O既, 生咩都好, 我奶奶夠好想我生仔, 仲成日話"一定係仔", 但我已講佢知我照O左係女.....=.="" 我仲同佢講, 我老公好鐘意女...到我生阿女出來...我家人及佢都在房門等...我同阿女入了病房, 我妹好心話...親家...係入先去看先啦..(我她覺得因為佢你奶奶, 我妹叫外家..咁當佢入去先), BUT 我奶講了一句" 生女O既你地去入看先啦, 生仔就當然係我入" 講埋O的咁O既O野 ....所以...我生完BB, 去了一佢到, 我係唔會再入去佢家....佢就成日來我家. 我個女已係佢第3個孫女, 佢恨蕉仔恨到不得了...

伯爵府

畀面勳章

我覺得佢鐘意囝重好,唔洗第日係到多多野講,又要成日見,如果佢唔鐘意囡,我第日可以帶少d個女去見佢,個囡有我對佢好已經足夠.

公爵府

囝囡都係自己既, 冇所謂, 你自己開心就夠喇~

男爵府

原文章由 KS68 於 08-1-30 14:58 發表
最緊要你倆公婆是否重男輕女啦, 自己的骨肉仔女都無所謂, 其他無謂人理得佢啦係咪?:tongue:

同意!

伯爵府

原文章由 tweetybird 於 08-1-28 15:04 發表
我覺得唔使為呢件事唔開心。因為生仔生女的野一來無得人為控制,二來都係自己的親生骨肉,故我覺得係仔又如何?係女又如何?係自己血肉就得。

生仔與生女其實係好睇個99喜唔喜歡的新抱,我覺得唔會因為個呢個新抱生個仔,另外 ...

Agree, because I'm one of those grand-daughters !!!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

無論仔女都係自己嘅BB, 點解要唔開心. 如果係因為6299重男輕女, 你更加要錫個女多D. 如果你自己都認為生女係低人一等, 你叫個囡等時點做人?
我好開心我陀緊嘅係女, 就算將來其他人唔錫我個女唔緊要, 但點都唔可以"恰"我個女, 否則我同死過.

洋房

係自己嘅仔女都冇問題,只係D 賤6299重男輕女

首頁

尾頁

跳至