婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 GIVENPLS 於 08-1-26 16:40 發表
如果兩個新抱都有bb, 一個仔一個女, 咁女0個個會唔會有d唔開心呢???

只要你唔好太care你6299嘅諗法, 你就會輕鬆好多, 我地又唔係嗰D生個仔為咗分身家, 我6299又唔係好有錢, 所以我同我叔仔+佢老婆相處唔錯!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 mimibebe 於 08-8-26 10:16 發表
如果一齊有左, 自己果個係女, 係會有少少唔開心, 但日子也要過! 唔開心既係, 知道99會無咁錫自己個女, 對自己無咁好!
我係先有左, 先到我叔仔個老婆! 當時99話仔女都無問題, 個女出世都好太平! 但直到個女差不多2歲 ...

但係點解中國人社會一定係咁嘅? 諗返起自己陀女時, 都會同身邊D親戚同事比較, 唔想人地嗰個係仔, 硬係覺得陀仔威D, 唔係太想話俾人知我個係女。直到阿女出世後, 感覺唔同咗, 其實自己生嘅, 真係仔女都無問題, 健康平安最重要, 而囡囡又可以扮靚, 第日又可以同我行街街! 真係諗吓都開心!

水晶宮

原文章由 kkf2210 於 08-8-26 12:21 發表
我有咗3個月時,奶奶同我講細嬸(叔仔老婆)都有咗2個月,(即時2個新抱都有咗),...我當時聽到有少少唔開心,我同佢都係生囡,6299都無咩偏心錫邊個,因為6299合共有9個孫(內外),邊理得咁多個呀!!....

我ka唔開心,係2個BB年 ...

其實呢D情況都有壓力架, 就算唔係自己想比較, 側邊D人由阿B出世個磅數, 靚唔靚, 入幼稚園, 升中, 入大學, 揾工, 嫁人, 生BB, 乜都可以比較一餐, 真係鬥到難分難解。呢D人真係好煩, 最緊要係自己識得放鬆自己。自己個囡囡永遠都係最好架啦!

首頁

尾頁

跳至