婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔覺得自己唔開心( 我就係生女嘅新抱),囡囡唔知幾好玩,又可以當佢公仔咁打扮,買裙仔買帽仔買衫仔,又可以攬住錫錫錫......老公仲好笑,佢直情當個女係如珠如寶,囡囡塊臉仔俾自己指甲刮花小小,就緊張到不得了;擺滿月時,我坐低密密食,佢就抱住個女四周圍飛,成副"外父相"

原文章由 tweetybird 於 08-1-28 15:04 發表
生仔與生女其實係好睇個99喜唔喜歡的新抱,我覺得唔會因為個呢個新抱生個仔,另外一個生個女就無那那特別喜歡個生仔的新抱的。

我奶奶就唔一樣,明顯係男孫至上。佢對我阿嫂非常不滿,佢眼中我阿嫂做乜講乜都係錯嘅,但阿嫂生嘅仔(=佢嘅孫)就永遠都係啱嘅,個細路逃學係老師唔好,個細路成績差係阿媽無教,個細路偷錢係阿媽刻薄,個細路無禮貌係怕羞....總之,佢嘅"乖"孫永遠是對的,搞到個細路好壞不分:(

大宅

原文章由 tweetybird 於 08-1-28 20:53 發表
有時唔係人心肉做的問題,但有一些99真係就算你點對她好,她都係對你唔好的。我就係一個例子。我自己入左她家超過10年,可以做的就一定做,很難做的都會做,做唔來的點都會試下做。但呢些係她眼中就係 :做到係應份,難做唔使你做 ...

我都係其中一例.....

自問之前真係好有心做個好新抱,之前老爺奶奶來暫住,老爺話食唔慣麵包早餐,我朝早6:00起身煲粥;奶奶想去街,我請假陪佢專車接送兼全包(包食包買衫包買手信);怕佢地瞓唔慣梳化床,連床都讓埋俾佢地,我同老公晚晚打地鋪。

就算佢地番咗外國,想要乜開聲就儘量滿足,就算無開聲嘅一樣幫佢諗埋。話腰骨唔舒服,即刻去買OSIM嘅按摩器(不過佢想要按摩椅);話胃氣脹,同佢搵晒書局D食療食譜同寄咗一大箱藥材湯包(不過佢覺得D湯包CHEAP);話想食某某老店新鮮嘅皮蛋酥,我寄快遞去(兩盒餅30幾蚊,郵費200幾);佢地去睇醫生唔知鬼佬醫生講乜,我打長途電話去代佢問清楚.....

雖然做到咁,佢地都覺得唔夠唔好,所有家用禮物收到後從來無講"多謝",有時D嘢唔合心意仲有難聽嘅說話"贈"返你,我忍咗10幾年,一直覺得可能係佢地思想古老,覺得新抱係外人,所以對我唔好(雖然佢對自己個仔都NOT GOOD)。

點知,到我生咗囡囡之後,佢地對囡囡一樣不聞不問,仲要詛咒個BB,我實在係唔想再忍.....

首頁

尾頁

跳至