婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

係會唔開心, 但日子也要照過

如果一齊有左, 自己果個係女, 係會有少少唔開心, 但日子也要過! 唔開心既係, 知道99會無咁錫自己個女, 對自己無咁好!
我係先有左, 先到我叔仔個老婆! 當時99話仔女都無問題, 個女出世都好太平! 但直到個女差不多2歲, 我發覺個工人既態度有問題, 就想叫工人日日去99度(佢只係住係我地隔2條街咁遠!)佢咁答我: 吓! 我唔得閒架喎! (因為要日日去打牌!) 我照顧得佢一時, 唔照顧得佢一世! 我聽呢句說話時, 成個人呆左, 無諗到99會講d咁既野! 咁ok啦!我逼你唔到!
第二年, 叔仔個老婆生左個仔, 到個b半歲時, 因為佢外婆要返鄉下成個月, 無人照顧個b, 咁奶奶就話要自己湊個孫! 火滾就係呢度啦! 當時我個女要你幫下手睇下, 跟本唔駛你照顧, 因為只係想你睇住個工人唔好亂黎就ok! 而且果時佢無事無幹! 但家陣佢條腰剛剛做完手術, 就要自己一個照顧個半歲既b, 仲要攞走我個工人! 每次諗起呢件事, 我都好火滾!
仲有就係個男孫, 由出世到家陣(2歲), 每一件衫都係99送既, 仲要買親都係同一個牌子. 有一次過份到咁, 佢去買衫比個男孫, 買左成千幾蚊衫, 個sales話如果買滿2千就有乜鬼discount, 咁佢再揀, 揀到最後尚久15蚊, 佢就買左一個價值15蚊既頭飾比我個女! 你買左都算啦~ 我唔會知過程, 佢竟然怕激我唔死, 話比我知買左一千九百幾蚊衫比個仔, 因為差十幾蚊先有discount, 所以買左呢個頭飾比阿女! 叫我快d去買衫比個女! 我仲要笑住咁多謝佢送樣野比個女!
因為阿女既事, 我嬲左好耐, 不停哦c6, c6話佢都好唔開心, 自己阿媽竟然咁做, 但無計, 無得要求人地對自己個女好d, 只好自己更加愛錫個女 . 聽到後, 一來條氣順曬, 二來亦都係道理~ 我唔係好肯比個女見99, 但就從來唔會係個女面前講99壞話! 大時大節都一定會出現, 但平時就唔好搞我地一家三口! 家陣有左第二個b, 未知仔定女, 但就可能要返99度坐月, 好彩上幾次無鬧番, 如果唔係都唔知點算好!
所以99點做都好, 就算同唔同一齊住, 唔公平既地方, 咪做父母既去填補囉!

[ 本文章最後由 mimibebe 於 08-8-26 10:20 編輯 ]

別墅

原文章由 lypoon 於 08-8-26 11:13 發表

但係點解中國人社會一定係咁嘅? 諗返起自己陀女時, 都會同身邊D親戚同事比較, 唔想人地嗰個係仔, 硬係覺得陀仔威D, 唔係太想話俾人知我個係女。直到阿女出世後, 感覺唔同咗, 其實自己生嘅, 真係仔女都無問題, 健康 ...

可能大家都想受到別人多D的關注! 如果係仔, 大家可能會對你關注多D.
係呀, 家陣我都想第二胎係女, 一來可以陪大女, 二來覺得女會聽話多D, 又可以一齊扮靚~~我可以話唔想生男仔!

首頁

尾頁

跳至