自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

原文章由 PANGPANGCHUNG 於 08-1-26 22:48 發表
依家啲細路太多人權呀.....又唔打得又唔鬧得,又唔受得挫折,小小事都話去死 ....我哋細個受極權主義長大,天生天養,到家陣咪幾好:lol ,所以呢對仔女千祈唔好太保護,响安全情況下咪由得佢囉,唔好同佢出主議,太着緊佢咪更依賴. ...

agree....

男爵府

小朋友無時無刻都需要父母提醒, 有好多你認為小事, 但對於佢地係件大事都要小心同佢地分析, 我仍然覺得無選擇錯---生左個頂心杉, 當佢叫我聲'媽媽', 攬攬錫錫就覺好值得, 就來10歲我都要籌備下點同佢攪生日會, 人生就是這樣.

原文章由 Japenese 於 08-1-27 14:32 發表
我冇受人影響,好知自己所能付出及清楚自己和c6的性格,所以→→→唔生

絕對認同做父母,尤其是媽媽,是很偉大的。

珍珠宮

教真係好頭暈, 一生一世, 細唔教好, 大真係點教都無用.

洋房

所以我都係度林緊生唔生好:cry:

公爵府

好有同感

我之前有個朋友的小朋友(已9歲)早一兩年前,仲好天真思想
不過,係呢一兩年已經學識搏咀,又學識比面識大人睇
攪到我都...........開始唔敢唸生

民房

agree!孩子是要用時間來教,投放時間多.......

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀,所以我生一個好夠la.
仲等d人成日都話生多d好,鬼唔知呀.
難教ma.
成日都話有多個好易教,你講,我身邊有好多,初時一個時就好乖,但到有第2個嘩.
2個都百厭到死又惡又野蠻,見到都辛苦呀.
而且自問eq唔高,要我生多個.....咪搞.
我有d朋友直頭唔敢生tim呀.

大宅

我現有一個BB,一切都不難,最難是教!但......BB成長你也要一齊成長,人生就是這樣。老大後回看一切也是藉得

水晶宮

真的! 生仔人人都識, 但教得好真的十分難! 令妳有時暴躁, 抑鬱, 苦惱, 精神錯亂...............!! !!
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

原文章由 mickeywinnie3 於 08-1-27 22:43 發表
真的! 生仔人人都識, 但教得好真的十分難! 令妳有時暴躁, 抑鬱, 苦惱, 精神錯亂...............!! !!

agree,

生唔難,養唔難,教就好難,雖然阿女成日叫我生個妹妹比佢,不過真係怕2個小朋友教唔掂就仲痳煩

男爵府

好媽媽勳章

對我黎講, 生好難(高齡產婦), 養又好難(仔仔試過做手術, 擔驚受怕), 教就仲難.......驚佢唔識, 谷佢又驚佢壓力大, 我要同老公交待我又壓力大........

都係人地勁, 生幾個~~

禁止訪問

複式洋房

完全同意, 問唔中重有一些專家,及親朋好友教你及話你, 好的會好有禮貌給意見, 唔好的會話你唔識教仔, 攪到冇哂自信.死得 

原文章由 Nightcat 於 08-1-26 17:00 發表
這世上有幾多人因為人們一句話"應該生孩子了"而去生孩子呢?有冇想過自己有冇耐性教好佢?生孩子唔難,養孩子只要令他開心舒適就可,教養好一個孩子真係一種挑戰~而世上有些父母時常用藉口話要番工,放工後疲倦要娛樂而放 ...

洋房

原文章由 Nightcat 於 08-1-26 17:00 發表
生唔難,養唔煩,教得好好難

同意
生---我是意外
養---節衣縮食, 頂住
教---真是很難, 但會努力面對學習, 最初用打的方法, 後來發覺唔work, 以後不再打, 反而越來越乖. 所以覺得做父母都要增值.

如果再比我揀生唔生, 我都揀生, 看見小朋友的笑容, 自己又能克服一個又一個的挑戰, 令我很享受這個過程, 希望大家也有同感,
努力做父母.

首頁

尾頁

跳至