0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 2 WEEKS 起面出好多粒粒,又紅, 用左金銀花沖涼都無用, 十幾日喇.....
睇醫生話係 BABY ACNE 同濕疹, 開左 PHYSIOGEL, 醫生唔開類固醇話用類固醇會好反復....
但PHYSIOGEL都無幫助, 夜晚抱住BB 喊, 好難過.....

大宅

其他是外表暫時係咁啫, 遲D 會好的. 只要佢不痕, BB 就冇咩大感覺.你唔好氣餒啦.

禁止訪問

別墅

畀面勳章

加油!!之前阿囡都係因為濕疹又喊又瞓唔到, 我都有抱住bb覺得好慘, 好唔開心, 好辛苦, 同bb一齊喊.

唔緊要, 記住有唔開心唔好屈埋, 同老公傾吓.

等自己平服番就同自己打氣, 要加油, 因為bb要我地媽媽去保護!!

別墅

引用:BB 2 WEEKS 起面出好多粒粒,又紅, 用左金銀

原帖由 Ashleyhk01 於 14-09-12 發表
BB 2 WEEKS 起面出好多粒粒,又紅, 用左金銀花沖涼都無用, 十幾日喇.....
睇醫生話係 BABY ACNE 同濕疹, 開 ...
面仔有粒粒係胎熱,唔洗擔心,慢慢會退的,每天注意多清潔,滿月後就開始減少喇

大宅

不用擔心!我bb之前出紅粒粒好似爆瘡咁⋯係母親hormone過左俾佢!
好正常!注意清潔就ok!我個女2個月先完全冇曬!
宜家又白又滑!放心!

水晶宮

媽咪加油!我BB細個就未試過,因為我本身寒底,陀B果陣好注意BB健康,飲食基本上都係蔬菜水果豆類同白肉煮熟就吃,無煎炸低鹽低油低糖,所以BB基本無咩熱毒,但係我表嫂個女出世就有生好多痘痘,照顧佐1個月,依家都好健康無事啦,塊面仔都無留痘印

禁止訪問

BK Milk勳章

引用:BB+2+WEEKS+起面出好多粒粒,又紅,+用左金銀

珍珠宮

其實10個BB10個都會有,唔需要擔心,自己會退

複式洋房

回覆 doralee1977 的帖子

多謝各位, 做呀媽真係唔易!!
DORALEE: 只用左一次類固醇就好好多? 之後有無反反複複出番? 可能試下睇第二個醫生叫佢開.....

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:Ashleyhk01 的帖子

我細囡bb時有濕疹,塊面爛到損,又流水,佢瞓得唔好,我長時期都係抱住佢瞓,要keep住皮膚保濕,好嚴重時被迫要搽類古醇

細囡而家6歲,塊面滑番,但少許位置仍有濕疹

辛苦嘅日子好快捱過,加油

公爵府

引用:BB+2+WEEKS+起面出好多粒粒,又紅,+用左金銀

唔使咁擔心!如果係奶粉B就轉低敏奶粉喇

男爵府

回覆:夜晚抱住BB 喊, 好難過

我仔三個星期大時都出過,痕到瞓唔到,都係搽類固醇搽一次就好好多,醫生話需要時薄薄搽一層唔濫用就冇問題,我仔就尼兩歲

Ps: 睇保險的醫生唔會開類固醇,要開就要加錢

大宅

我仔仔滿月果陣都係咁,仲成日比人質問我陀佢果陣係咪無介口! 都因為咁覺得自己湊得唔好成日偷偷地喊。。。人地教我用凍滾水keep住幫bb抹面,由其食完奶一定要抹,過左兩個禮拜bb塊面滑番晒! 你都試下

禁止訪問

珍珠宮

我大仔當年都出得幾嚴重又係用左菊花唔得。QV Aqueous Seba 都試過但十分唔想佢睇醫生因為必定搽類固醇。最後我試雙妹嘜勁得。搽完第一晚第二日退左八成紅。第二晚搽完第三己好左七成。搽第三日好晒。

過左一輪又出又係搽幾日好番番晒。

細仔雙妹嘜就無乜用。但我亦唔想想佢搽類固醇所以無睇醫生。但到1歲度就自然自己好番。

最近又發覺椰子油都好好。你試下。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

濕疹會好架,雖然係比較辛苦,加油吖

大宅

唔梗要架,呢d應該係胎毒,兩三星期就會好,基本上唔洗睇醫生,醫生亦只會俾你搽cream咋,你勤d搽,因為佢皮膚乾。我囡滿月時出,兩星期就無事了,宜家三個幾月,so far無再出。

別墅

引用:BB 2 WEEKS 起面出好多粒粒,又紅, 用左金銀

試下用生理鹽水同BB捈面。乾左后楂雪花膏。雪花膏系等D粒粒唔好咁紅同等佢唔好皮肤乾。 如見到佢D粒粒退左又返發就 keep 住揸,我都系咁揸我阿B,捱到佢過左3個月大就ok左喇...

侯爵府

2024勳章

nb 就係咁ga la , 大dd就ok

首頁

尾頁

跳至