自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

之前跑步傷了膝蓋關節, 睇咗醫生, 照咗X-Ray沒有退化和骨刺, 食咗消炎藥和止痛藥, 而家冇咁痛, 但上落樓梯同企得耐都仲有痛, 醫生介紹食葡萄糖氨和軟骨素, 食咗一排好似差不多, 見屈人寺同萬0有好多...7海健骼, 健骨寶, 服他輕....請問JM們有冇食過, 邊隻比較好呢? Thanks

大宅

回覆:膝蓋關節勞損, 食邊隻保健產品好

我都想知

子爵府

BK Milk勳章

我屋企人都係食葡萄糖氨和軟骨素, 食左兩三個月話有幫助

大宅

我老公之前食葡萄糖氨真的有好轉,但後來聽人講食葡萄糖氨會生骨剌就停了

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我覺得只食葡萄糖安冇乜用,點都要肌肉有力先得。我會練d floor exercise, 強化番d肌肉

總有離別的時候

男爵府

都識d年近50的人食葡萄糖胺, 效果ok, 但要keep住食。

使用三個月,有效就可繼續食,如果感覺沒效,就即係對你無用。

食葡萄糖胺會生骨剌?? 真係未聽過。

子爵府

寶媽媽 發表於 14-9-17 16:36
我老公之前食葡萄糖氨真的有好轉,但後來聽人講食葡萄糖氨會生骨剌就停了

...
好驚喎

子爵府

Chowying 發表於 14-9-17 16:46
我覺得只食葡萄糖安冇乜用,點都要肌肉有力先得。我會練d floor exercise, 強化番d肌肉

...
請問怎樣做? 可以教我嗎? Thanks

子爵府

cestlav 發表於 14-9-17 16:53
都識d年近50的人食葡萄糖胺, 效果ok, 但要keep住食。

使用三個月,有效就可繼續食,如果感覺沒效,就即係 ...
我都食咗3個月了, 但好似冇效, 而家諗住做針灸, 唔知得唔得....

水晶宮

引用:之前跑步傷了膝蓋關節, 睇咗醫生, 照咗X-Ra

原帖由 surewin 於 14-09-12 發表
之前跑步傷了膝蓋關節, 睇咗醫生, 照咗X-Ray沒有退化和骨刺, 食咗消炎藥和止痛藥, 而家冇咁痛, 但上落樓梯 ...
針灸, 中醫開中葯, 葡萄糖胺, 魚油丸!四管齊下,

子爵府

我阿廉廉 發表於 14-9-17 18:49
針灸, 中醫開中葯, 葡萄糖胺, 魚油丸!四管齊下,
希望得啦

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 Chowying 的帖子

正確!
增肌

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:Chowying 發表於 14-9-17 16:46 我覺

原帖由 surewin 於 14-09-17 發表
請問怎樣做? 可以教我嗎? Thanks
我自己跳舞,膝頭負荷都唔少,都傷過,又人到中年 練番d 肌肉真係好緊要,我主要會做 pilates , 去 youtube 有好多。呢個練大脾我好 like 特別推薦, 但你可能要 adjust 吓快慢
http://www.youtube.com/watch?v=mfP1OG7rs_o

總有離別的時候

珍珠宮

回覆:膝蓋關節勞損, 食邊隻保健產品好?

如果超重就減肥先,但不要做傷害膝蓋的運動⋯⋯食清淡d
加零阻力健身單車,但量力而為喎

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

小小資料作參考:

口服葡萄糖胺 無助治關節痛

http://s.nextmedia.com/apple/a.php?i=20140408&sec_id=4104&s=0&a=18683006

【本報訊】近年針對改善關節痛的補充劑葡萄糖胺大行其道,但香港大學學者指口服葡萄糖胺對改善關節痛無直接幫助,研究在30萬種化學物質中,找到四種能令人體細胞自行產生葡萄糖胺,令退化的椎間盤回復水份,改善痛症,未來或研製藥物直接刺激細胞產生葡萄糖胺。
記者:彭美芳 陳沛冰

港大三名學者獲得「裘槎優秀科研者獎」,包括港大醫學院生物化學系教授陳振勝、金冬雁,以及病理學系張雅賢教授。該基金贊助三人在2014/15學年全職研究,由其他教授代課。

四種物質可令細胞自行生產

坊間不少營養補充劑,標榜成份含葡萄糖胺,有助紓緩關節痛症。專門研究骨骼生物學的陳振勝,主力研究椎間盤退化的遺傳問題,發現「碳水化合物磺基轉移酶3」(CHST3)令椎間盤中的基質蛋白發揮鎖水功能,正常人體內,酶和體內的硫酸(Sulphate)產生化學作用,可令細胞正常產生葡萄糖胺。

不過,有病人因為基因轉變,令CHST3表現下降,現時他在30萬種化學物質中,發現四種可刺激CHST3正常功能,但由於四種化學物質尚在研究中,未能公開。

他指出,現時已在患有椎間盤退化的病鼠身上作實驗,發現成效不錯,但未需臨床測試,未來或研製相關的藥物,直接刺激細胞產生葡萄糖胺,代替手術。他舉例:「我阿媽都有食葡萄糖胺,話有好轉,不過都係心理作用。」

港大醫學院矯形及創傷外科學系榮譽教授梁漢邦表示,現時沒確切證據證明口服葡萄糖胺,能治療腰骨痛,葡萄糖胺是軟骨內其中一種成份,只能口服而不能直接注射入軟骨。關節內其中一種成份是透明質酸,市面上有直接注射入關節的透明質酸藥物,指可減慢關節退化。雖然有病人指該藥可紓緩關節痛,但臨床顯示對減慢關節退化效用不明顯。

現時治療關節痛或腰骨痛的藥物不多,手術如更換關節只是治標方法。外國有研究發現,用病人自身細胞培養成幹細胞,移植入膝關節,可治療輕微或局部膝關節退化。關節痛或腰骨痛的治本方法,包括控制體重,避免拿重東西及行樓梯等。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

傷過,食過,冇效,生埋骨刺,d骨刺係咪葡萄糖安引致就唔知喇

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

首頁

尾頁

跳至