樓市動向

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

原來係禁,明白了!
真係吾明,同一屋苑,係都要起多幾個吾同名!

原文章由 hipofant 於 08-2-1 16:36 發表
城中駅and都會駅係同一屋苑, 係一期同二期的分別, 係唔同時段買, 唔同建築商, 所以應該唔同一批建築工人.

城中駅包括第二期各座, 景觀比都會駅差, 因為前面比都會駅擋住, 所以平均係都會駅貴啲o架!

...

大宅

我又覺得唔係咁差.
我以前住ocean shores賣左,現在住緊都會駅係租的.
如果你比我再買,我都會買都會駅or城中駅而唔會買ocean shores.
原因係:
1.我唔鍾意os可以養狗(我本身唔係唔鍾意狗).有Dbun bun放狗好無公德心. 同埋D人帶住D狗出出入入又唔搭貨"lip".
2.話係SHK樓.我個厕所一樣有溜水既情況.仲差D滲出廳.所以我覺得哩樣野睇你好唔好彩.
3.都會駅or城中駅真係超近MTR出口. 唔駛同其他人迫電梯就直接返到屋企.
4.都會駅or城中駅(現在只係開左一期,所以未有電梯)個超靚既club hse大人細路都岩玩.
5. MTR 管理得好好.D staff又靚又有禮貌.
6. 有露台可以晒衫. (OS只係少部份單位有)
........................

別墅

我都係住os, 等緊城中駅收樓, 我都希望如你所講啦~

原文章由 shadowray 於 08-2-1 17:48 發表
我又覺得唔係咁差.
我以前住ocean shores賣左,現在住緊都會駅係租的.
如果你比我再買,我都會買都會駅or城中駅而唔會買ocean shores.
原因係:
1.我唔鍾意os可以養狗(我本身唔係唔鍾意狗).有Dbun bun放狗好無公德心. ...

大宅

放棄啦!果度無淡好食,
附近又無大型商場,
而家升度BA BA聲,
如果係炒家就見頂了.

健康活潑的BB來臨了 ;-)

大宅

原文章由 mygoddish 於 08-1-31 12:59 發表
發展商係長實.

佢地一過左peak hour, 就成日鎖1-2 lift, 4 部得番兩部,好多時2架lift 上左去, 大堂就等好耐先有lift 到.

我有架車,好鬼慘呀,個停車場等足一年都未開, 只有泊係後面的爛地停車場,行鬼咁遠.

...

維景灣畔除了設備和質料好之外,更加是駕車人仕不異之選。因為有條私家澳景路,出入唔駛經過將軍澳隧道,真是方便許多。不過車位月租要2,3千蚊!

買時是要比較清楚。

大宅

原文章由 ac321 於 08-2-1 11:15 發表
維景係新鴻基樓,用料應該吾差!

維景係新鴻基(細份)+太古(大份)樓。

當年夠膽買樓花,都是因為信佢地!

我想,那麼多單位,任何發展商的樓也會有些問題單位出現,太離譜的也許只是個別例子。買了的也不用太擔心吧。

[ 本文章最後由 busymami 於 08-2-10 02:23 編輯 ]

大宅

其實真係要睇吓好唔好彩. 我之前住將軍澳中心, 係新鴻基樓, 一樣有冷氣機漏水(仲滴落部電視機入面!!), 廚房鋅盤底漏水, 木地板易凹等問題, 管理處運作混亂, 交了管埋費當你無交, 貼哂通告追收, 最終先發現入錯電腦, 將我嗰單住巳交嘅管理費當咗另一單位.總之激到我爆!! 都唔明點解宜家要賣到成$5000/呎. 反宜我結婚後住新寶城, 我覺得好好喎, 用料電器都好襟, 靜中帶旺, 物業管理好好, 尤其係會所. 雖然宜家轉3房諗住賣, 但都係好唔捨得.....

男爵府

城中馬尺其實有好多好處架!
我們買了一個極高層單位都等
緊收樓,邊個單位就費事提了,
我和老公都是睇樓狂,
年終唔知睇睇埋埋幾多樓,
我們都算幾奄尖,
但都決定買下,
總結優點如下:
1. 搭地鐵勁方便,無論去九龍或過海,
遮都唔駛帶。
2. 樓底超高 (9呎2),(因我是極高層,我也唔知其他層數是不是9呎2是這麼高),我們看過嘉亨灣也只是8呎半咋!)。
3. 方型廳 (很多所謂實用8成的樓都是鑽石廳,其實不見使)。
4. 有露台。
5. 主人房可打通改成大大的一間房。
6. 隨屋送「價值30萬」廚具。
以上只屬個人意見!

大宅

想問大家都住了1年 (城中馬吹), 有沒有意見, ok 嗎?

請比些意見, 現正考慮此屋苑.

仲有 維景 話有異味, 甘 城中這邊有沒有呢?

首頁

尾頁

跳至