懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 celeo 於 08-1-27 20:31 發表
請問發現了剛懷孕 ,腹部間中有扯住扯住,少許痛,是否正常的?是否懷孕三個月才叫做穩陣d?請各位指教~~~

我o個陣係腹部兩邊扯住痛,
dr.話因為子宮開始大,
連住o個2條筋扯力大o左,
所以會有扯住痛o既feeling,
不用擔心....:)
當然最穩陣都係問下dr.啦,

只可以講3mths-4mths後,
基本上胎盤差唔多發展完成,
減少因胎盤脫落而小產o既情形,
同埋孕吐情況會開始減少,
但每個懷孕階段都會有唔同o既risk,
都係小心d...take care:D

男爵府

原文章由 pomelo_tea 於 08-1-29 10:07 發表
其實有咗的感覺係點架?上星期我個小腹間中有抽下抽下咁痛(非常輕微個隻)然後其中一日流咗d啡色出來,跟住去左睇醫生....醫生話我今個星期還未來M,就很大機會有左,叫我今個星期可以check下。但係我果dM只不過遲左個幾星期,可以咁快ch ...

係咪o甘快check到都係因人而定,
有d人懷孕hormone分泌得多,好快就check到,
我就m遲o左成2weeks幾,
驗孕棒先+ve,
不過dr.用陰道超聲波check就最準,
不過用陰道超聲波都有一定o既risk...

不過懷孕o甘早期未必有好明顯感覺,
好似我o甘,隨o左小腹兩面有d扯住痛同埋累,
都好似無乜其他feeling

[ 本文章最後由 sumsuma 於 08-1-29 10:30 編輯 ]

男爵府

原文章由 pomelo_tea 於 08-1-30 08:59 發表
昨晚我用驗孕捧驗到了:loveliness: :loveliness:
之後我跟住應該做什麼?請指教下我呀 :loveliness:

恭喜晒你先!!!!!

如果你想o係政府hosp. 做check up,
就要拿拿淋去普通clinic驗孕,
then攞個驗孕report到你區內hosp.登記,
因為驚會full,所以早d登記好d law

政府hosp.無o甘快安排到照超聲波o架,
最好搵個靠得住o既私家婦科做check up,
早期,dr.會幫你check會否宮外孕,bb有心跳未等.....

再講遠小小 - 12weeks左右做oscar (check 唐氏宗合症),
20weeks到做structural check up....

[ 本文章最後由 sumsuma 於 08-1-30 09:20 編輯 ]

男爵府

原文章由 pomelo_tea 於 08-1-30 14:05 發表
普通clinic驗孕,係點驗架?驗尿only?還是仲有,需要去婦科嗎?我想今日於工就去。

普通clinic只係驗尿o架o乍,即刻有result,
去普通clinic驗孕只係想快d&平d攞個report去hosp.登記
做check up 一定要去婦科到做,
大約4,5weeks到會照到有胎long'
心跳就再遲多1,2weeks先有,
有d人會再遲d先check到胎有心跳

男爵府

原文章由 pomelo_tea 於 08-1-30 15:51 發表
唔好意思,我好多野問...

1.普通clinic只係驗尿,仲即刻有result,是否用棒棒驗?咁大概幾多錢,因我要 ’禁’錢... 
2.「大約4,5weeks到會照到有胎long',心跳就再遲多1,2weeks先有」點計week架?好想知自己照到未呢??-( 咁大概幾多錢,因為 ...

clinic通常用試紙試,不過同驗孕棒同一原理,
去clinic只不過係想要張back & white o既證明啫,
至於$方面,睇o下你睇開d clinic幾多$,
因為都係當普通診症o甘計,多數$100幾至$200到~

計week方面,係由你最後m o個日開始計,
比如你最後m 係12月30日, o甘e+就係4weeks到喇,明未?
基本上大家照到胎long'o既時間會差5多,
但心跳就因人而定....婦科dr.會照到心跳先當正式懷孕...:D

男爵府

原文章由 ccleung 於 08-1-30 16:12 發表

我想問, 我去健康院做第一次產檢時, 護士話30歲以上的人才需要做oscar, 30歲以下的就自由決定做唔做
係咪真既呢
因我24歲, 我係咪都要叫私家幫我安排做呢 ...

?-( 乜e+歲數降低o左呀,
我o個陣時要34yrs以上先有得照oscar....

基本上年紀越大,bb有唐氏機會越高,
所以健康院會優先幫年紀大d pregnant做,
但唔係100%保證under30yrs就無機會患唐氏,
如果想安心d,梗係做埋先....
....因為touch wood到個胎再大d先發現有problem,
未仲傷:-(

男爵府

原文章由 pomelo_tea 於 08-1-30 16:49 發表
最後m o個日開始計,係指第一日還是最後果日,因我真係唔識....

..計第一日...

首頁

尾頁

跳至