自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我本身係一個義工, 平時參加下d簡單活動, 例如幫手賣旗~

新聞成日報導自殺嘅消息, 真係好想出一分力, 勸導一啲企在自殺邊緣嘅人, 所以之前曾經申請過某一個防止自殺會的招聘義工~

首先要填form(內裡仲有十條八條問答題), 寄埋張証件相比佢地, 然後等佢地初步"恩選"。
我幸運地入選~

之後叫你去面試, 面試後有可能唔合格架!
果張野講明, 如果合格, 之後就要交"學費", 我記得係$7XX-, 會有堂上、有講義派, 教你接聽求助人電話等等, 之後考試, pass左再到第二part, 又交學費, 又考試, 第三part, 又交學費, 又考試~ 我印象中只有三部分~

我收到果張入選紙叫我去面試時, 見到要交成$7XX-, 仲唔止一次, 立即打退堂鼓啦!

P.S. 我所講的"防止自殺會", 係好出名架, 我相信唔係呃人嘅~ 不過下下都講錢, 我覺得有點兒.......~ 我幫人係出心出力, 我無諗過要出錢~ 就算要出錢, 我參加"香港義務發展工作局的義工都係50蚊年費, 我覺得可以接受~ 如果要我比二千幾蚊, 我覺得真係無能為力, 我真係無乜錢~

[ 本文章最後由 一杯紅酒 於 08-1-28 10:01 編輯 ]

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

嘩~~點解要咁, 佢地有冇講d錢要黎做乜架?

別墅

原文章由 newcook 於 08-1-28 09:54 發表
嘩~~點解要咁, 佢地有冇講d錢要黎做乜架?

我只係記得果張野話交錢係for上堂, 教你專業技巧, 我諗係如何婉轉地開導人呀、聆聽等等吧~

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁有可能係d導師人工......well, 知唔知佢地咩來頭?

別墅

原文章由 newcook 於 08-1-28 10:17 發表
咁有可能係d導師人工......well, 知唔知佢地咩來頭?

你指d導師? 我唔知道啊~ 不過呢個"防止自殺會"應該9成人都聽過

珍珠宮

原文章由 一杯紅酒 於 08-1-28 10:19 發表

你指d導師? 我唔知道啊~ 不過呢個"防止自殺會"應該9成人都聽過

其實我諗佢地可以做得好d, 唔駛請咁貴導師返黎開講座, 只要佢地有職員學左, 就可以將其發揚光大啦~

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

以前有聽過「防止自殺會」好缺人手....當時我都有心郁郁想參加....不過, 知道有時要夜晚on-duty, 所以一直沒有實行....

原來要俾錢上course....重要俾幾次....如果只俾一次7百幾, 我都覺得可以接受既....但要3次....真係好貴....呢二千幾, 夠助養兒童一年呀!
Childhood is journey, not a race.

別墅

原文章由 是是但但 於 08-1-28 10:29 發表
以前有聽過「防止自殺會」好缺人手....當時我都有心郁郁想參加....不過, 知道有時要夜晚on-duty, 所以一直沒有實行....

原來要俾錢上course....重要俾幾次....如果只俾一次7百幾, 我都覺得可以接受既....但要3次... ...

係架, 我都覺得政府成日都話社工果啲缺人手, 就算我唔可以做到社工咁專業, 咁義工都可以吧, 3個義工跟一個社工去"做事"都可以吧~ 但一見到要咁樣收錢法, 立即掉頭~

唔知有多少人好似我咁原本想幫人, 結果打退堂鼓~

唔係缺人手, 而係根本就趕人走~

首頁

尾頁

跳至