婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我因為生咗2粒肌瘤,M到會令我勁痛,睇咗3個醫生都話粒瘤\"痴\"實哂個子宮,好難做到淨切粒瘤,所以安排咗呢個月25号入浸會做子宫切除手術,但會保留2邊卵巢。請問做呢D手術後有乜要戒囗?應食咩補番?Thx

男爵府

回覆:ling1211 的帖子

我十二月做完冇特別補身,現身體都好好

禁止訪問

複式洋房

二月做左切除子宫手術, 飲過下紅棗水, 後來天氣開始熱就無飲了, 而家無特別補身, 一個月睇兩次中醫調理下, 醫生要我戒凍飲戒瓜類(包括蘿蔔冬瓜西瓜密瓜, 他話呢啲好涼話我風多氣虛)自己覺得而家體質還可以!

男爵府

畀面勳章

回覆:DEAHEI 的帖子

請問做完後,下體會唔會有血流?即好似剛生完B後D悪露?完全唔補我怕身體會越來越差喎因我本身身質都麻麻

男爵府

畀面勳章

回覆:Suetsin129 的帖子

我最愛飲凍野,多謝提醒

jennyyao  已PM資料  發表於 14-9-14 09:56

子爵府

減齡達人勳章

想問下係咪驚d瘤會轉為惡性, 所以醫生建議切除?

子爵府

可以看中醫治療,變細或變無,可以試中醫婦科醫師,除非是惡性。

男爵府

畀面勳章

回覆:busimami 的帖子

唔係悪性,只係我無法再忍受來M會痛到發燒,夜晚腰骨痛到訓唔到的日子第—個醫生有提過話唔會變悪性,可以忍到收經就0K,但我先36歲,點頂到收經之前試過食止痛藥,起初0K,但之後就覺得巳冇用了,所以我先决定做手術

子爵府

減齡達人勳章

原來你這樣年輕, 你考慮清楚?? 子宮對女性是很重要, 其實有無試過中醫? 我也明白經痛的苦楚, 但係咪清楚切除的後遺証?

男爵府

回覆 ling1211 的帖子

無特別戒囗,食清淡D得啦,之後都無進補,多D休息同唔好拎重物就可以喇。我係M多到令我貧血同勁痛,做左手術後好似重生咁,一切都好過之前,無後悔過切除子宫。

ling1211  thx  發表於 14-9-15 15:32

子爵府

從中醫角度每一器官都重要,互相互為,在不必要情況下,都不建議切除的。
如果你未試過中醫,可以不妨試下,是否可以改善,因為切除咗後,無咗就係無。
或可以從坊間去購買遠紅外線磁療燈用,可以改善經痛問題,並且日常要戒食寒冷食品,平日經期前又可以多飲薑汁紅糖/黑糖,順時針按摩肚仔。
其實好多方法改善身質問題,不用咁灰心。

複式洋房

個人意見, 請考慮會會仲有其他辦法, 我2012做左切除子宫肌瘤手術, 大大小小總共12粒, 最大的有15cm, 因為太大所以要做傳統手術, 幸好醫生醫術高明保留左個子宫.
到2013年12月發現子宫頸有細胞病變, 醫生建議切除子宫, 再傳統手術在今年2月進行.
講真兩次手術後都覺得元氣大傷, 其實非必要我都唔想入手術室, 麻醉藥過後不停貢嘔, 諗起都怕怕, 始終都係開刀手術.

ling1211  15粒貢多  發表於 14-9-15 15:37

男爵府

畀面勳章

回覆:busimami 的帖子

我已考慮咗近3年,實在忍唔到,醫生都有解釋後遺症,淨切子宮比連埋卵巢切,後遺症少好多

男爵府

畀面勳章

回覆:Grateful.N 的帖子

因為始终身體內有2粒瘤,老公成曰擔心將來有病變,2來佢對中醫有保留,所以佢好想我做手術,以無後顧之憂

子爵府

減齡達人勳章

祝福你手術順利,很快恢復健康

ling1211  Thx  發表於 14-9-17 18:27

子爵府

回覆:切子宮後點補?

其實有無試中醫?你咁後生,我係你的話會先試中醫先,器官無左就無左,而且一個人會有瘤,係中醫來說係氣血運行不通,有血瘀,如果你切左子宮,係無解決到氣血運行問題,反之有可能係身體其他部分生瘤的,這是中醫的理論。建議三思。

ling1211  thx  發表於 14-9-23 10:23

子爵府

減齡達人勳章

其實我剛剛做左切子宮息肉, 我又係M痛到忍受唔到, 再加上M過長, 攪到貧血, 在未知有息肉時, 我試過針灸及睇中醫, 真的做後無M痛或舒緩左, 其實樓主真的可以一試, JLMAX講得岩, 得些野無左就無左, 況且你真係好年輕, 還有好多路要行. 真心祝福你 :)

ling1211  Thx   發表於 14-9-23 10:23

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆:jlmaz 的帖子

之前已同老公商量想清楚才下此決定,所以謝謝你的好意

首頁

尾頁

跳至