跳至

首頁

尾頁

別墅

睛靈勳章

我全職湊仔湊倒就快癲了,有時覺得自己簡直是有點depression,湊仔後覺得生活圈子好狹窄,個人又孤癖o左,脾氣差o左,有時又無拉啦啦流眼淚........

我諗係時候要變一變了,這樣下去我驚c6都頂我唔住. 我想出番去做野.

不過我阿媽話不如生多個先一片心搵工,我諗起舊年日日嘔住返工,覺得生多個先都係好事.

不過c6驚我繼續下去未有得生已經抑鬱.

而我個朋友就講,佢生完bb後搵工,好多公司都問佢會唔會再生,就算你答唔生,好多公司都唔請有細b的女人,特別是一個b的.好煩呀!

若果你係我會點做?快d追番個定做番野先?

子爵府

原文章由 朗仔媽 於 08-1-30 13:42 發表
我覺得而家已經開始俾說話你聽,幾時先聽完呀??
不過你要有心理準備就算你返工,到時都會辛苦架,因為放工之後返屋企一樣要照顧亞B,所以可能仲辛苦過依家,不過就可以做自己鍾意嘅嘢囉!
如果唔放心俾工人揍,屋企會唔會有其他人可 ...

Agree.

I have to work. 62, 99, my Dad & Mom all cannot help me. I have to rely on the domestic helper. So far she is OK. She loves baby and is very hard working. Everyday, I have to go to market after work. At night, I will take care of CY on my own. I do not ask my DH to sleep with CY. Moreover, CY wakes up many many times each night and I have to attend to him . Its really not easy.

Having said that, I still appreciate very much to the full time mom as I really could not be the full time mom. I would rather work. Cheers to full time mom

珍珠宮

呢樣嘢真喺話唔埋架,你都講得好啱,依家唔會,遲啲真喺好難講,所以就算唔返工都無所謂,但一定要KEEP住唔好脫節囉!

原文章由 avisf 於 08-1-30 10:49 發表

我都明白,將bb交晒俾工人好唔放心,但除了工人,可唔可以叫D老人家幫o下眼,唔使成日睇住,但間唔中都好丫.

若果你做番野,我會全力支持你的
我有個朋友成日同我講,男人始終會比較輕視d全職媽 ...

珍珠宮

我覺得而家已經開始俾說話你聽,幾時先聽完呀??
不過你要有心理準備就算你返工,到時都會辛苦架,因為放工之後返屋企一樣要照顧亞B,所以可能仲辛苦過依家,不過就可以做自己鍾意嘅嘢囉!
如果唔放心俾工人揍,屋企會唔會有其他人可以幫你得閒望吓呀??例如:父母或6299??

原文章由 kc_united 於 08-1-30 00:07 發表
我都是full time 媽咪, 另有印印, 但我都覺得好辛苦, 加上呀b:tongue: , 所以有時覺得是否值得唔做野照顧bb, 所以我會好大機會做返工, 因時不時老公會比說法自己, 好似他了不起. 心想不是我放棄工作, 你可 ...

別墅

睛靈勳章

原文章由 kc_united 於 08-1-30 00:07 發表
我都是full time 媽咪, 另有印印, 但我都覺得好辛苦, 加上呀b:tongue: , 所以有時覺得是否值得唔做野照顧bb, 所以我會好大機會做返工, 因時不時老公會比說法自己, 好似他了不起. 心想不是我放棄工作, 你可 ...

我都明白,將bb交晒俾工人好唔放心,但除了工人,可唔可以叫D老人家幫o下眼,唔使成日睇住,但間唔中都好丫.

若果你做番野,我會全力支持你的
我有個朋友成日同我講,男人始終會比較輕視d全職媽咪,敬重d事業女性.雖然我依家唔覺得c6係咁,但我驚日子耐o左,成日屈o係屋企同外界脫節,我朋友講d野會變真.

複式洋房

我有個同學做咗5年full time 媽媽, 經常都唔開心, 日日無原無故哭, 覺得自己做人無目標, 日日關係屋企, 唔想出街, 我地勸佢搵份 part time做, 或者找些興趣小組參加吓, 但佢對自己無信心, 話無做野咁耐, 怕應付唔到, 所有興趣都提唔起勁!

其實, 我個人覺得現在首要係解決你情緒問題, 你應該做你認為開心的事, 至於係呢刻生多個小朋友, 未必對你係好事, 倒不如, 到時真係想生先再作打算!
努力, 加油

大宅

我都是full time 媽咪, 另有印印, 但我都覺得好辛苦, 加上呀b:tongue: , 所以有時覺得是否值得唔做野照顧bb, 所以我會好大機會做返工, 因時不時老公會比說法自己, 好似他了不起. 心想不是我放棄工作, 你可專心自己事業. 不過, 我仍是會好擔心bb, 因只有工人照顧她! :-|

別墅

睛靈勳章

原文章由 朗仔媽 於 08-1-29 15:22 發表
吓...咁貴??
我有幾個朋友都喺請媬姆都喺同我差唔多價錢喎!佢有啲喺會所貼紙想搵媬姆,有個直頭喺bk出post話要請媬姆,你都可以試吓!
喺架...喺c6以前啲舊街坊,c6嘅侄仔侄女都喺佢揍嘅!

...

唔記得講,我朋友個媬姆係上門的,所以可能貴d!

你c6嘅侄仔侄女都喺佢揍,你就真係可以好放心俾佢揍o勒!

謝謝你的意見,我都係時候留意o下!

珍珠宮

吓...咁貴??
我有幾個朋友都喺請媬姆都喺同我差唔多價錢喎!佢有啲喺會所貼紙想搵媬姆,有個直頭喺bk出post話要請媬姆,你都可以試吓!
喺架...喺c6以前啲舊街坊,c6嘅侄仔侄女都喺佢揍嘅!

原文章由 avisf 於 08-1-29 15:10 發表

我朋友請o左個媬姆,朝七午三,都成四千蚊
你搵倒個咁抵又錫你囝囝的媬姆,真係難得!
你係點搵嫁?熟人介紹?

別墅

睛靈勳章

原文章由 朗仔媽 於 08-1-29 15:02 發表
其實同請個工人差唔多價錢(每月$3,800),朝八晚七左右,唔包奶粉,尿片,會包煲粥,但勝在唔駛多個人喺屋企,同埋bb始終細個,唔識表達,如果工人”蝦”佢,佢會唔識講,同埋中國人嘅揍仔習慣會接近啲,又唔駛教,佢經驗一定豐富過我(我仲可以偷 ...

我朋友請o左個媬姆,朝七午三,都成四千蚊
你搵倒個咁抵又錫你囝囝的媬姆,真係難得!
你係點搵嫁?熟人介紹?

珍珠宮

其實同請個工人差唔多價錢(每月$3,800),朝八晚七左右,唔包奶粉,尿片,會包煲粥,但勝在唔駛多個人喺屋企,同埋bb始終細個,唔識表達,如果工人”蝦”佢,佢會唔識講,同埋中國人嘅揍仔習慣會接近啲,又唔駛教,佢經驗一定豐富過我(我仲可以偷師),有時我覺得媬姆仲會好錫佢,例:之前亞仔有咳,佢即刻去買川貝煲湯佢飲,過年又買咗套新衫俾佢,行街見到有咩啱亞仔,又會買俾佢...攪到我都有啲懷疑佢當咗我個仔喺佢個仔,不過點都好始終多個人鍚自己個仔會開心啲!

原文章由 avisf 於 08-1-29 14:48 發表

你請媬姆要幾$呀?唔係太貴好似好過請個賓/印傭, 唔係好慣多個人o係屋企.

別墅

睛靈勳章

原文章由 朗仔媽 於 08-1-29 13:53 發表
都喺架,起碼唔駛覺得好多嘢好似做唔到咁,有番自己個人嘅自由!同埋見到啲鍾意嘅嘢又可以自己買,如果唔喺吓吓用老公錢嘅話就會就住就住咁囉!
須然初初返工會唔慣,都會掛住亞仔,但喺所有嘢幾時都有得有失架啦,所以我覺得依家有 ...

你請媬姆要幾$呀?唔係太貴好似好過請個賓/印傭, 唔係好慣多個人o係屋企.

珍珠宮

都喺架,起碼唔駛覺得好多嘢好似做唔到咁,有番自己個人嘅自由!同埋見到啲鍾意嘅嘢又可以自己買,如果唔喺吓吓用老公錢嘅話就會就住就住咁囉!
須然初初返工會唔慣,都會掛住亞仔,但喺所有嘢幾時都有得有失架啦,所以我覺得依家有人幫我揍佢,我咪當搵定多啲錢俾佢第時讀書囉!
你啱架啦,唔開心就上嚟呻吓,咁個人就會開心啲,唔會唸埋一邊,通常呻完就無事,又可以開開心心陪亞仔玩過啦!

原文章由 avisf 於 08-1-28 17:50 發表

朗仔媽,你係咪覺得依家返工個人開心好多呢?

有時諗與其自己唔開心咁對住bb,不如返工.咁樣我可能會更懂珍惜同bb一起的時間,對bb來說可能也是一件好事.

好似今日咁,個人好down,所以上來呻,無心機陪囝 ...

子爵府

妳放鬆D啦,慢慢嚟,如果妳而家都已經覺得出去做嘢,反而對妳同BB都係好嘅,咁可以試吓吖~總會搵到方法嘅

原文章由 avisf 於 08-1-28 17:50 發表

有時諗與其自己唔開心咁對住bb,不如返工.咁樣我可能會更懂珍惜同bb一起的時間,對bb來說可能也是一件好事.

好似今日咁,個人好down,所以上來呻,無心機陪囝 ...

別墅

睛靈勳章

原文章由 朗仔媽 於 08-1-28 17:31 發表
我都試過做過三個月全職媽咪,嗰陣都覺得人都顛,好似剩喺揍亞b已經無其他時間做其他嘢!最終都決定出番嚟做嘢囉!所以你已經好叻啦...可以做到咁耐全職媽咪,俾著我可能已經頂唔順啦!

如果你依家都已經覺得辛苦,咁生多過會唔會仲辛 ...

好似今日咁,個人好down,所以上來呻,無心機陪囝囝玩,佢唔係好開心呀!我都有d內痞,但成日陪佢我又會癲!我諗若果唔係24小時睇住佢,我會陪得開心d掛?!?!

我開始視察個market o勒,不過我諗過完年先多d好工.希望好似你咁講,遲o下會知點做.

珍珠宮

我都試過做過三個月全職媽咪,嗰陣都覺得人都顛,好似剩喺揍亞b已經無其他時間做其他嘢!最終都決定出番嚟做嘢囉!所以你已經好叻啦...可以做到咁耐全職媽咪,俾著我可能已經頂唔順啦!

如果你依家都已經覺得辛苦,咁生多過會唔會仲辛苦呢??
況且要有都唔喺一朝一夕嘅事...如果唔開心到時陀住個b仲會唔開心!

依家假期自己揍亞仔,有陣時揍到忟都會發脾氣,我唸呢啲就個個做人亞媽嘅都喺咁架啦!所以有時候都要俾自己鬆吓囉!

其實你可以試吓搵吓工先,慢慢選,睇吓個market,再比較吓做嘢好定喺揍b好,起碼幫自己定吓啲目標先,唔駛成日亂唸嘢,個人就會開心啲,到時就自自然然知道自己想點架啦!

原文章由 avisf 於 08-1-28 13:41 發表
我全職湊仔湊倒就快癲了,有時覺得自己簡直是有點depression,湊仔後覺得生活圈子好狹窄,個人又孤癖o左,脾氣差o左,有時又無拉啦啦流眼淚........

我諗係時候要變一變了,這樣下去我驚c6都頂我唔住. 我想出番去做野.

...

大宅

原文章由 醜樣豬 於 08-1-28 16:47 發表

女人都係口不對心:lol :lol :lol :lol

係,講一樣做一又另一樣,所以.....
情願得罪小人都唔好得罪女人

別墅

睛靈勳章

原文章由 Cammy3007 於 08-1-28 16:40 發表

你個情況同我99一樣, 一定要日日去買餸, 我唔鍾意都冇辦法, 唔通真的唔洗食:tongue: , 但她每次來我家住就真的什麼都不用做, 我會放工買餸明天煮, 但她連落雨都要帶晴晴落街 ...

我都未必日日買餸嫁,不過每次唔會買好多,因為想搵藉口逼自己行o下.
不過有時真係屋企無晒野食,99打o黎叫我唔好出街我就好激氣:evil::evil::evil:

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 leungwaimin 於 08-1-28 16:06 發表

我都係full time mami,
有時真係幾悶,好似今日咁凍,
d手指凍到不受控制咁連家務都冇做,
今晚得我一人,c6出街食公司飯,
諗住帶埋个女出去山腳揾班收エ既朋友食dinner,
我都唔怕辛苦啦,但係c6一句,
:咁凍帶個女出街? ...

女人都係口不對心:lol :lol :lol :lol

公爵府

原文章由 avisf 於 08-1-28 16:24 發表
leungwaimin,我都好明白你呀,有時我99都打電話叫我太唔好帶bb出街.唔出街唔通唔使食o羊?!邊個買送?
不過就好在c6就無你個咁專制:-P
講開家務,有o左囝囝之後,發覺家務真係做極都做唔完.有日我想c6感受o下 ...

你個情況同我99一樣, 一定要日日去買餸, 我唔鍾意都冇辦法, 唔通真的唔洗食:tongue: , 但她每次來我家住就真的什麼都不用做, 我會放工買餸明天煮, 但她連落雨都要帶晴晴落街

首頁

尾頁

跳至