少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我表姐個女今年十一月就五歲,細佬o岩o岩出左世未滿月,家姐本來就好有個性、大脾氣。
本來表姐冇打算生第二個的,一有左細B, 家姐已經話唔要個細佬叫話「比返醫生,我唔要!」又講過話要打細佬哥d...未出世已經咩醋都呷一大餐…

依家細佬出左世,家姐醋意更濃,一日到黑都呷醋發脾氣幾次,我表姐要哄細佬訓覺要抱細佬,佢就好唔gur咁話「抱抱抱 抱夠未ar」…「喊!就淨係識喊!」…你同佢講話細佬仲係bb要多d照顧,佢就會話「我細個邊好似佢咁成日喊」…

你點同佢講道理都冇咩用,你話「我地一齊鍚細佬」、「細佬都會好錫你」、「第時有人陪你玩」、「大個女做姐姐好叻女」…佢都係對細佬狠之入骨唔想個細佬存在o係世上咁款…

請教一下點處理…呷醋見得多,但醋意真係重到好難形容…...無論係我定我老公哥邊,問過上上下下各親友都未曾遇過咁重醋意ge情況…覺得好惱怒…

男爵府

引用:我表姐個女今年十一月就五歲,細佬o岩o岩出

原帖由 s2004070 於 14-09-14 發表
我表姐個女今年十一月就五歲,細佬o岩o岩出左世未滿月,家姐本來就好有個性、大脾氣。
本來表姐冇打算生第 ...
阿b出世前有冇教導下俾大囡知佢將有個細佬?我未生細囡前買左幾本故事書(講做姐姐),講左好多次妹妹出世後會點,等佢有個概念,另外,之前買定一份玩具,帶細囡返屋企後就俾佢,話妹妹送俾姐姐的禮物,之後帶佢出去,叫佢又揀一份禮物送俾妹妹交換,暫時情況ok,不過都有呷醋的時候,例如講明唔可以起佢張床同細囡換片。

大宅

回覆:求教,五歲家姐超呷醋!

家姐講啲野咁老積既,可能大人講得太多。又縱壞了。慢慢來,睇多啲有兄弟姊妹的書,但唔好太hard sell

侯爵府

回覆:s2004070 的帖子

同我個女一。樣。煩到暈

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我既做法都同同以上jm 大同小異.

有乜事都應該照顧左個大既先. 平時多d 讚佢, 要抽時間陪佢. 有時佢抱怨只係想吸引父母注意, 有時要刻意唔理佢.

仲有d 大人響小朋友面前要注意言行仲有要嚴加管教, 佢得5歲, 講野真係幾俗....同埋佢身邊係咪都有人鍾意乜都怨一餐?

你表姐可以試下賞罰制度, 先訂立3條家規, 響屋企貼出黎, 佢做得到就有貼紙, 儲到一定數量就可以自選賞勵, 例如淨係表姐同大女一齊出街玩, 夜晚有甜品食等等.

大宅

回覆:macvn123 的帖子

仲未生出黎時已預告左佢黎緊做家姐 會有個細佬。佢一直都係幾反對呢樣野,當大家執返佢細個用過ge嬰兒用品出黎(因為冇預第二胎 其實好多已經掉哂) 不過係睇下會唔會留比細佬用 佢都發哂脾氣搶走 寧願整爛哂d野都唔比細佬

大宅

我見好多人都用「代細佬送禮物」呢招 又好多人都o係細哥個未出世就做定好多野咁 有d擔心會唔會一切已經太遲了…...

講返,大家講得冇錯,呢個五歲ge家姐仔係好精好醒好老積,成日學大人咁講野…佢兩三年前一識講野已經係咁樣的了…...扮大人講野…從其他ge事仲睇得出佢係「識得睇人面色」tim...

前幾日 表姐夫o係bb床邊同細佬b講野,佢答完之後佢daddy講返話唔係同佢講緊 係同細佬b講…哥下佢就黑哂面細細聲不滿咁話 「係lor 依家細佬出左世 個個淨係同細佬講野都冇人同我講野ga啦」

始終我唔係生佢照顧佢哥個 好多野都唔係好清楚 只係想幫手集思廣益睇下其他人會點處理 比d意見表姐>< 現時坐月有位親戚住一個月幫表姐手照顧兩件細ge已經好辛苦,第時表姐一個人睇兩個都唔知點搞

大宅

伙s2004070 發表於 14-9-16 18:09
我見好多人都用「代細佬送禮物」呢招 又好多人都o係細哥個未出世就做定好多野咁 有d擔心會唔會一切已經太遲 ...
點解你表姐夫咁樣同家姐仔講野,比著我係家姐仔都會唔高與。家姐來答咀,比著係我會順便引導家姐同細佬講野,話比家姐聽細佬細個乜都唔識,好彩有呢個家姐,叫家姐多d同細佬傾下計。

其實,細佬妹出世,對大果個來講真係一件大事,要多d關心下,冇話係咪太遲,我都有兩個女,生之前都冇乜點特別同家姐預備,但生左之後好多朋友會來探bb,我會叫佢地要先同家姐傾下計然後先去睇妹妹,佢地送來的禮物,有d玩具妹妹都未識玩,我會比家姐,話係賀佢做家姐既禮物,甚至有d朋友佢地會識做,買野送比家姐,家姐會好proud of自己做家姐呢個身份。平時抱妹妹/餵奶,家姐走來,我會兩個一齊抱,其實满足左家姐,佢好快會走開自己玩。多d讚賞家姐做到的,即使係好少的事情,不要抱著應份做的心態,如以前我大囡常會打細妹,我會在家姐冇打妹妹的時候大讚佢冇打,好叻好鍚妹妹,讚左幾次之後就冇再打了,有時妹妹破壞左佢d野,佢會走來同我認叻,話佢冇打妹妹仲原諒左佢。

大宅

家姐有呢個反應真好正常,山頭主意ma, 之前萬千襲愛,E家比人分薄左。

我細女2歲,家姐到E家都一時鍾意妹妹,一時又打佢,慢慢會好D既

我覺得有以下幾樣要留意:

1) 平時家姐最鍾意個個要繼續主要照顧家姐,等佢唔好覺得待遇差好多,細佬就主要比其他人搞

2) 多D主動抱下家姐,同佢傾計,

主要等佢知道大人唔會因為細佬唔理佢,應該會好好多

同埋都要比D時間佢適應,始終细佬出左世一個月者

大宅

回覆 jj032008 的帖子

你哥邊ge情況都真係處理得唔錯

我諗表姐夫係冇心的 當時不過係唔小心 語氣都會係溫和 不過呢件事真係處理得唔係咁好。以我ge認識,佢地兩公婆都唔係好細心照顧到呢d細節位ge人…所以 可能都係咁…有多d位令到家姐仔唔開心lor…

大宅

回覆 glocatcat 的帖子

希望遲下會好d啦…
因為唔同ge係…
家姐真係從來冇咩表現過鍾意細佬錫細佬ge感覺…

大宅

s2004070 發表於 14-9-18 21:53
回覆 jj032008 的帖子

你哥邊ge情況都真係處理得唔錯
對孩子,特別係一d較敏感的孩子,係要細心d,呢d細微既位做得好,會煩少好多。不過放心,宜家做都唔會太遲,我個大囡雖然冇你個咁勁,但都係超呷醋,宜家都可以好鍚妹妹,個個見到佢都話佢係好家姐。

首頁

尾頁

跳至