樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

我依家放緊樓賣, 有個 agent 昨日帶客睇完樓後, 個 agent call 我話個客有興趣, 不過個客暫時無錢, 要同銀行申請 95% 接揭, 想先比 5%訂, 另外 5% 一個月後比,五月中先比埋尾數.

當我二月成交, 層樓要拖成三個月先比錢, 係咪咁架. 我問番個 agent 依家係咪可以拖咁耐架 ?-( . 個 agent 話視乎個客喎, 有快有慢.

想請教下大家 ...一般賣買成交後, 係幾時比大訂同幾時比尾錢.

別墅

MRNT, 11d

我都估可能係 d agent 自己入貨, 因為聽聞 d 棲過左農曆年會升. 所以佢地想我減價, 我都 say "NO"

[ 本文章最後由 detungmama 於 08-1-28 15:06 編輯 ]

別墅

d 人話上半年, 下半年就未知

原文章由 MRNT 於 08-1-28 15:09 發表

太多人係咁樣估計, 變左而家市場上根本無人願意放盤, 全世界等過完年, 所以我都有d擔心過完年升勢能否持續. 不過如果睇長d, 例如12-24個月, 我覺得升的機會好大. ...

別墅

thanks for your information.

原文章由 仔仔錫錫你 於 08-1-28 15:54 發表
細訂 簽臨約時1-3%
大訂 簽臨約後around 10% (未減小訂前)
尾數 簽臨約後多數45日 (即成交日)

呢個買家9成係炒家等摩出, 如果你唔等$用, 可以再等其他買家. 如果跌價,炒家通常會在付訂前達訂唔要.

比我, 會要 ...

首頁

尾頁

跳至