興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛續了PCCW 500M 光纖上網,請問舊有的 router 可以支援到嗎? PCCW 話未必,如不能,佢叫我買一部新的。
是不是新出的 router 一定可以支援到 500M? 我部買了7年了,是三天線的,當時都要八佰幾元一個。

複式洋房

有寫明Gigabit就可以
再睇下你個人用Wifi洗唔洗500Mbps
如要就買AC Router
唔洗就買N Router

男爵府

回覆 chriskof 的帖子

點知個內用Wifi洗唔洗500Mbps,只是我仔用來打機。

什麼是AC Router? N Router?

別墅

回覆 heiB 的帖子

你真係唔清楚, 不如post個牌子同model上黎比我地睇下!!
ac router同n router係唔同製式, ac速度高D......

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:heiB 的帖子

支援500MB,一步到位,就asus n56、n66。
要唔要AC制式,就睇返自己裝置有冇呢個接收制式配合到。

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

男爵府

原來的部電腦沒有裝wifi dectector。所以裝了D-Link 的DWA-110 wireless G USB 無線網路卡,再接上我家的router, Level 1牌,WBR-5400 MIMO 1W4L Wireless AP Router。部電腦係vista 年代機,
用開18M上網,咁現在轉500M 光纖上網,可以嗎?

我怕上不到綱,那一樣要換呢? 無線網路卡要不要換?找不到D-link 的聯絡電話。

珍珠宮

回覆 heiB 的帖子

你的 WBR5400 太舊, 有必要提升....
電腦的 wifi card 行緊 Wifi G, 你唔介意速度, 就算轉用 N/AC Router , 都可以繼續用.

男爵府

回覆 linggo 的帖子

有師傅話我的無線網路卡只可行54Mbp,而我部router只可以行到100Mbp。我是不是先要upgrade無線網路卡,還買過部腦,跟住才router?

男爵府

回覆 heiB 的帖子

好貴,換咁多樣嘢。

珍珠宮

回覆 heiB 的帖子

router 就必先換...去迎接 500MB.
電腦, wifi 卡, 就看你自己使用電腦感覺, 你可以先升級左 router, 再感受下, 先決定.

大宅

2023年兔年勳章 牛年勳章

AC mode router / AC mode wi-fi 卡 就必先換

電腦:
? CPU
? GB SSD or TB HD

男爵府

回覆 linggo 的帖子

真係要煩。現有的wifi 咭會否攘不上新的router呢?有沒有規格要看

男爵府

回覆:可支援500M 光纖上網的router

研究吓……………… http://upsangel.com/router-2/router-ap-1to1-match/

子爵府

ASUS華碩 RT-AC56S 雙頻 Dual Band Wireless-AC1200 Gigabit Router

http://www.asus.com/Networking/RTAC56S/

尼隻抵玩.

首頁

尾頁

跳至