興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛續了PCCW 500M 光纖上網,請問舊有的 router 可以支援到嗎? PCCW 話未必,如不能,佢叫我買一部新的。
是不是新出的 router 一定可以支援到 500M? 我部買了7年了,是三天線的,當時都要八佰幾元一個。

男爵府

回覆 chriskof 的帖子

點知個內用Wifi洗唔洗500Mbps,只是我仔用來打機。

什麼是AC Router? N Router?

男爵府

原來的部電腦沒有裝wifi dectector。所以裝了D-Link 的DWA-110 wireless G USB 無線網路卡,再接上我家的router, Level 1牌,WBR-5400 MIMO 1W4L Wireless AP Router。部電腦係vista 年代機,
用開18M上網,咁現在轉500M 光纖上網,可以嗎?

我怕上不到綱,那一樣要換呢? 無線網路卡要不要換?找不到D-link 的聯絡電話。

男爵府

回覆 linggo 的帖子

有師傅話我的無線網路卡只可行54Mbp,而我部router只可以行到100Mbp。我是不是先要upgrade無線網路卡,還買過部腦,跟住才router?

男爵府

回覆 heiB 的帖子

好貴,換咁多樣嘢。

男爵府

回覆 linggo 的帖子

真係要煩。現有的wifi 咭會否攘不上新的router呢?有沒有規格要看

首頁

尾頁

跳至