婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽今年50歲,上年停經。直至今年開始失眠,然後開始食安眠藥,而家食藥都訓唔到,醫生話佢有精神病。
其實會唔會係更年期影響?因我媽而家成日話自己係精神病,又話日日訓唔到教,慘過死。好擔心佢好想幫到佢。
希望有jm幫到我

子爵府

oilpoon0128 發表於 14-9-15 15:38
我媽今年50歲,上年停經。直至今年開始失眠,然後開始食安眠藥,而家食藥都訓唔到,醫生話佢有精神病。
其 ...

其實更年期時都不少人都會有失眠問題,只要了解自己是陽虛,陰虛或虛實夾雜性問題,針對處理就可以解決失眠問題,盡快快位中醫調理身體,就能輕鬆渡過更年期。

可以試試去以下中醫中心:

仁愛分科中醫中心
新界屯門屯利街6號仁愛分科診所5樓
電話:2430 1309

元朗(容鳳書)中醫中心
元朗西菁街26號容鳳書健康中心3樓
電話:2478 5769

仁濟中醫中心
新界荃灣仁濟街7-11號仁濟醫院E座二樓
電話:2416 0303

下葵涌中醫中心
新界葵涌麗祖路77號下葵涌分科診所及特殊教育服務中心地下
電話:2370 2216

粉嶺中醫中心
新界粉嶺璧峰路2號粉嶺健康中心七樓
電話:2670 2130

大埔那打素中醫中心
新界大埔全安路11號雅麗氏何妙齡那打素醫院J座地下
電話:2663 0004

沙田(大圍)中醫中心
沙田大圍文禮路2號沙田(大圍)診所地下
電話:2479 2126

東涌中醫中心
香港新界大嶼山東涌富東街6號東涌健康中心1樓
電話:3188 5383

東華中醫中心
香港上環普仁街十二號東華醫院楊國璋樓地下及一樓
電話:2589 4700, 2589 4701

鄧肇堅中醫中心
香港灣仔皇后大道東282號鄧肇堅醫院社區日間醫療中心2樓
電話:3553 3238

將軍澳中醫中心
將軍澳坑口寶寧里2號將軍澳醫院日間醫院大樓6樓
電話:2701 1020

牛頭角中醫中心
九龍牛頭角定安街60號牛頭角賽馬會診所4樓
電話:3107 4113

東區中醫中心
香港柴灣樂民道3號東區尤德夫人那打素醫院專科門診大樓地庫四樓
電話:3197 2000

佛教醫院中醫中心
九龍樂富杏林街10號佛教醫院C座地下及閣樓
電話:2338 3103

西九龍中醫中心
九龍長沙灣道303號長沙灣政府合署一樓
電話:2194 9911

香港仔中醫中心
香港香港仔水塘道10號3字樓
電話:2580 8158

何文田中醫中心
九龍何文田愛民邨保民樓401-412號
電話:2193 7000

油尖旺中醫中心
九龍加士居道30號伊利沙伯醫院R座9樓(衛理道入口)
電話:2618 7200

大宅

引用:Quote:oilpoon0128 發表於 14-9-15 15:38

原帖由 Grateful.N 於 14-09-15 發表
你好,但我想問,停經後一年會是更年期嗎?
更年期不是在停經前的嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 Grateful.N 於 14-09-15 發表

原帖由 oilpoon0128 於 14-09-15 發表
你好,但我想問,停經後一年會是更年期嗎?
更年期不是在停經前的嗎?
通常理解更年期是停經前,但也可以影響到停經後。是否西醫開安眠藥給伯母?如果是,就覆診,同醫生講,他會想辦法,或轉介。

大宅

引用:Quote:原帖由 oilpoon0128 於 14-09-15 發

原帖由 Rowena 於 14-09-15 發表
通常理解更年期是停經前,但也可以影響到停經後。是否西醫開安眠藥給伯母?如果是,就覆診,同醫生講,他會 ...
醫生無理解過是否關更年期事,只是說吃安眠藥沒用就去青山精神專科。
因為我們都覺得媽媽不是精神病,覺得他是更年期,但又不知道應找什麼醫生醫治

大宅

回覆:oilpoon0128 的帖子

相信伯母是看政府醫生,才會講“去青山看精神科”這說話。(其實大部份政府醫生都不是這樣的。) 如果經濟許可,試看私家醫生,同他/她講睡眠問題。不要害怕“精神病”這名字,因為包括了各種情緒病,很多人都有這問題。先要解決睡眠問題,否則容易越來越差。

大宅

引用:相信伯母是看政府醫生,才會講“去青山看精

原帖由 Rowena 於 14-09-15 發表
相信伯母是看政府醫生,才會講“去青山看精神科”這說話。(其實大部份政府醫生都不是這樣的。) 如果經濟 ...
多謝你寶貴意見

子爵府

其實通常西醫唔識醫時就會病人去睇精神科,聽到唔少人都咁講,一D訓唔到覺,唔知點解痛等等.....

大宅

引用:其實通常西醫唔識醫時就會病人去睇精神科,

原帖由 Grateful.N 於 14-09-16 發表
其實通常西醫唔識醫時就會病人去睇精神科,聽到唔少人都咁講,一D訓唔到覺,唔知點解痛等等.....
...
我都覺得醫生有點兒亂來

象牙宮

oilpoon0128 發表於 14-9-16 00:22
我都覺得醫生有點兒亂來

香港制度 : 心理和精神為一家.
精神健康

情緒病 类于 精神料.
自閉/ 過度活躍 都係 精神料.
HK 4个人有一个有精神不健康問題... 生活壓力大.

更年期 知多少.
並非 停經 前/后. 有的人不舒長達 十多年.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

更年期人生階段, 苛爾蒙改變左, 失眠問題, 好正常 睇下中醫調理下, 保持心理開朗,

不要依靠安眠藥, 食左好難戎, 無需睇精神科醫生

大宅

引用:更年期人生階段, 苛爾蒙改變左, 失眠問題,

原帖由 Charmainewoo 於 14-09-19 發表
更年期人生階段, 苛爾蒙改變左, 失眠問題, 好正常 睇下中醫調理下, 保持心理開朗,

不要依靠安眠藥, 食左 ...
唉,媽媽睇了中醫,吃了中藥一星期。一晚訓到,另一晚又訓唔到。
見到媽媽一日打來話好開心,訓到6個鐘。第2日又打電話來喊,話訓唔到教。
我真係鄧佢心痛,佢自己住我又要返工臭囡跟本無時間睇到佢。唔知點幫佢

Charmainewoo  比D時間啦!加油!   發表於 14-9-20 22:33

大宅

引用:更年期人生階段, 苛爾蒙改變左, 失眠問題,

原帖由 Charmainewoo 於 14-09-19 發表

不要依靠安眠藥, 食左 ...
現在我也不知道是不是更年期的影響

洋房

引用:Quote:原帖由 Charmainewoo 於 14-09-19 發

原帖由 oilpoon0128 於 14-09-20 發表
唉,媽媽睇了中醫,吃了中藥一星期。一晚訓到,另一晚又訓唔到。
見到媽媽一日打來話好開心,訓到6個鐘。第 ...
你媽媽是否沒有工作?一係你叫佢幫你照顧下個女,煮下餸咁分散佢注意力又有些寄託。

大宅

引用:Quote:原帖由 oilpoon0128 於 14-09-20 發

原帖由 shan33shan 於 14-09-20 發表
你媽媽是否沒有工作?一係你叫佢幫你照顧下個女,煮下餸咁分散佢注意力又有些寄託。

...
我媽媽沒工作自己住,佢唔肯搬來一齊住,佢話怕嘈呀

翡翠宮

媽會吾會考慮做下散工。有D野做下或去做義工。

大宅

引用:媽會吾會考慮做下散工。有D野做下或去做義

原帖由 ngwong2 於 14-09-21 發表
媽會吾會考慮做下散工。有D野做下或去做義工。
媽咪現在剛剛辭了職休養…

大宅

引用:Quote:原帖由 Charmainewoo 於 14-09-19 發

原帖由 oilpoon0128 於 14-09-20 發表
見到媽媽一日打來話好開心,訓到6個鐘。第 ...
其實妳媽咪除了失眠問題,還有其他野令佢唔開心嗎?有沒有覺得好像有人要害她或幻聽嗎?妳要多d同佢傾計了解吓!

子爵府

你媽媽試下參加多d社區活動,或約下朋友去一至二天國內旅遊團玩下。

大宅

引用:Quote:原帖由 oilpoon0128 於 14-09-20 發

原帖由 cathy1688 於 14-09-21 發表
其實妳媽咪除了失眠問題,還有其他野令佢唔開心嗎?有沒有覺得好像有人要害她或幻聽嗎?妳要多d同佢傾計了 ...
那說沒有,只是如果媽媽又失眠了她就會辛苦到哭了

首頁

尾頁

跳至