自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

琴晚睇個讓座post , 都知一定多人留言, 突然自己都想講下, 我就覺得都幾多人做左父母之後, 真係唔知自己變得自私左, 又或者佢地本身性格就係自私, 有左小朋友後就更變本加厲, 平時我係唔會係現實中跟朋友講覺得好多人做左父母後變得自私, 呢度討論區, 大家唔識大家先至寫下, 因為覺得若然係現實中出聲亦都無謂, 大部份呢類父母只會覺得你係無關顧佢要帶住小朋友, 即係覺得你應該要體諒佢地同相就佢地, 不論小朋友已經係小學中學階段, 父母都係咁諗, 佢地成日都只係肯定要將最好的俾到自己個小朋友, 俾唔到, 攞唔到會覺得自己做父母做得差, 對自己個小朋友無盡自己父母嘅責任,

係公眾場所, mtr, 巴士內, 經常見到一些父母單單打打別人, 因為覺得別人阻到佢地或佢地的小朋友, 用詞和語氣都幾難聽又幾無家教, 聲浪亦唔低, 係有心要自己小朋友及其他乘客聽到, 同時會見到佢地的小朋友比佢地父母還要懂公德, 不計較. 所以每次見到有D 家長教小朋友時講得好好, 教得好好的, 真係登個小朋友高興, 有個好爸爸好媽媽.

tonghomama  我明白你, 亦認同你   發表於 14-9-15 23:57

男爵府

回覆:lemonon 的帖子

點解我唔太明你打乜?係我理解能力差嗎?

Ngmabe  me 4  發表於 14-9-16 00:23
prettyhousewife  Me 3  發表於 14-9-15 23:31
marykk  me2  發表於 14-9-15 23:06

男爵府

畀面勳章

回覆:琴晚睇個讓座post,自己都想講下...

人都係自私架啦...

大宅

回覆 MirukuZoe 的帖子

我好似講野咁打字出黎, 其他人讀時可能係會有偏差感覺
好彩有人留言的內容係明白我想講乜.

celery  我明白。  發表於 14-9-16 00:32

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

回覆 MirukuZoe 的帖子

我改左少少, 希望多數人會明白我想講乜啦.

珍珠宮

明明地但唔同意!

「我就覺得都幾多人做左父母之後, 真係唔知自己變得自私左」
請問理據何在??

大宅

panyeung 發表於 14-9-15 23:30
明明地但唔同意!「我就覺得都幾多人做左父母之後, 真係唔知自己變得自私左」
請問理據何在??
唔係學術性討論, 點俾理據出來呢!

或者我遇得多, 所以有咁嘅感覺.

男爵府

明少少,但有無例子可講下?

男爵府

有啲父母對仔女嘅愛係偉大,大到只考慮仔女嘅利益而不懂顧及其他人。

ngannatalie    發表於 14-9-16 00:41
冷血嘅人唔好回覆我

別墅

我明你意思,我早排先話完個朋友,覺得佢做左媽咪後個人自私同霸道左好多

大宅

我都明!

水晶宮

引用:我明

原帖由 Ashley_ash 於 14-09-15 發表
我明
x2

侯爵府

環保接龍勳章

我明,
我都有朋友做咗媽後貪心又自私咗

男爵府

回覆:lemonon 的帖子

明白

禁止訪問

引用:明少少,但有無例子可講下?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

你想表達什麼呢?

贊美有教養的父母⋯⋯與昨天恥笑MTR車廂內不讓坐的是僵屍的會員⋯⋯的什麼聯係呢?

三者是風馬牛不相連⋯⋯?「不讓坐的人、恥笑僵屍的人、有教養的父母」

大宅

天悅 發表於 14-9-15 23:34
明少少,但有無例子可講下?

講得唔好, 有怪莫怪, 因為文筆有限
通常遇到係經常要相就約會時間地點, 本來唔係問題, 預左有小朋友, 如老人家一樣相就, 但有些人會一而再, 再而三咁改完又改, 還要改到下次再約, 別人就預留日子時間變左失晒預算一次又一次, 我地都明白有小朋友係會多野攪左,
但唔係個個朋友會係咁, 覺得係性格問題, 有些朋友唔會話有左小朋友後就成日改約, 通常呢類朋友從前都會係比較容易相處, 唔會五時花六時變, 又咁又咁, 應允左就會做, 做唔到就會出聲.

以上講果類有左小朋友變得自私左, 係有些朋友未有小朋友前唔覺佢係咁, 例如一齊食飯時, 佢地會搶先夾晒好野俾佢 D 小朋友先, 就好似一餐半餐都唔可以鬆懈, 要俾最好最滑果舊魚肉, 雞肉, 有時甚至右手夾著放囝囡碗, 左手按實轉盤, 因為未夾齊俾佢地, 我地做朋輩雖然唔計較, 當然心中有數, 這朋友的品性如何, 而佢地嘅小朋友往往都唔係主動要乜要物, 亦唔會計較係咪最滑最靚嘅部位, 所以覺得係家長問題吧!

街上車上見的例子就會比較多, 多數是別人進出車時阻礙到他們的小朋友, 就單打別人, 但事實是別人多趕時間的, 而他們的小朋友都係視覺水平線下, 父母又跟小朋友貼得埋, 別人一開門第一眼是看見父母, 不知他們身前有個細小的小朋友, 有時真係未必見到, 就算別人說了sorry , 他們都好像是受創般繼續怪責, 這些情況, 我反而覺得係家長無照顧好小朋友, 不能只想著每個人都每分每秒看顧著你的小朋友.

大宅

caryfox 發表於 14-9-16 00:01
你想表達什麼呢?贊美有教養的父母⋯⋯與昨天恥笑MTR車廂內不讓坐的是僵屍的會員⋯⋯的什麼聯係呢?

三者是風馬牛不相連⋯⋯?「不讓坐的人、恥笑僵屍的人、有教養的父母」

你想得太多, 我想我不算是這裡的常客.

唔知有無誤會你意思, 你係咪想話我覺得高學歷的人比較有教養, 這點我一定否決, 有教養唔一定係高學歷, 高學歷唔代表一定有教養. 做人咁耐點都領略到一二

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

lemonon 發表於 14-9-16 00:19
講得唔好, 有怪莫怪, 因為文筆有限
通常遇到係經常要相就約會時間地點, 本來唔係問題, 預左有小朋 ...
你咁講我又明白多一D的意思,

首頁

尾頁

跳至