論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

回覆:妹妹又被揑了

咁你同工人講, 搣你啦, 唔好搣阿女
最緊要有人用嘛
你且忍受吓

黐線.....由得個女比人蝦都冇所謂!!!!

男爵府

回覆:AHGU 的帖子

揾到ee 未?

禁止訪問

大宅

未!我只在樂活一站和一間最近我家的培訓中心登記了,至今都未搵到。我找過以前的ee,佢下午有工做,沒空檔。
我要ee在星期一至六,下午3一6時,煮飯,幫妹沖涼,清潔。至於接送放學返學,補習社,興趣班由婆婆負責。

伯爵府

畀面勳章

錯不在工人,錯在有個咁既媽媽,小朋友好可憐

子爵府

畀面勳章

攪錯,仲唔炒??

禁止訪問

大宅

引用:未!我只在樂活一站和一間最近我家的培訓中

原帖由 AHGU 於 14-09-20 發表
未!我只在樂活一站和一間最近我家的培訓中心登記了,至今都未搵到。我找過以前的ee,佢下午有工做,沒空檔 ...

搵到ee之後,即炒工人. 唔該你要報給移民局,甘衰的工人,不可以遺害香港!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 2女女 於 14-09-16 發表小朋

大宅

BK Milk勳章

未!我只在樂活一站和一間最近我家的培訓中心登記了,至今都未搵到。我找過以前的ee,佢下午有工做,沒空檔 ...
我要ee在星期一至六,下午3一6時,煮飯,幫妹沖涼,清潔。

一> 呢啲你+ 你老公 放工做到嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實唔明,你 post上嚟做乜,盞被人炳,話俾你聽係工人做,咁又如何?

Minniemouse:-P

大宅

引用:Quote:原帖由+AHGU+於+14-09-20+發表未!我

原帖由 Piko 於 14-09-21 發表
我要ee在星期一至六,下午3一6時,煮飯,幫妹沖涼,清潔。

一> 呢啲你+ 你老公 放工做到嗎?
我們都不是5時放工的,回到家已8,9點,小孩要9時睡覺。

大宅

多謝各位分享,ee我搵緊,我曾向部分回覆人士求助於其他找家務助理的門路。因有人聲稱2一3日就有,但我以往找家務助理的經驗並不會好此快,即使我願意出多些人工。
不過,我只覺得大部份回應都是涼薄的。

珍珠宮

你邊區呀?
我坐月時,有位姨姨幫我做鐘點清潔,如果幫手睇小朋友+ 基本清潔,應該都ok, 佢好多時都得閒( 但當然要夾時間啦!)
我覺得佢做野ok, 不過不失,$70/ 鐘, 如果你要找鐘點幫手,你pm 我吧。

但唔知你住邊區,如果好遠,我諗佢唔會接呢

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

我生大女時,找過樂活一站的鐘點姨姨,我覺得唔掂…… 佢根本都唔想做, 又姿整。
用地區報,或問下大廈管理員仲實際呀!

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

引用:你邊區呀?我坐月時,有位姨姨幫我做鐘點清

原帖由 貓頭雀 於 14-09-21 發表
你邊區呀?
我坐月時,有位姨姨幫我做鐘點清潔,如果幫手睇小朋友+ 基本清潔,應該都ok, 佢好多時都得閒( ...
多謝!我已PM你。
我以前都有個陪月,但佢升level,現轉幫九龍城何文田區僱主湊B,同外傭一齊做。忙到冇時間。
我兩個返全日,主要在4時後會忙,去補習社,興趣班。婆婆做曬會頂唔住,佢幾年前曾中風。不過興趣班多數在7時開始,雖然在附近,但部份要過馬路都要婆婆送。我未必可以晩晚7時前回家。

子爵府

引用:Quote:原帖由 pm-11 於 14-09-16 發表上次

原帖由 AHGU 於 14-09-16 發表
炒左會冇人用。
Short short 地。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

如果真係冇辦法,咪暫停興趣班先,你醫家係放佐個炸彈係自己屋企,既然婆婆接到放學,接佐回家,唔好去興趣班住……沖涼,你回家幫佢地沖,再唔係你同你先生是但一個同公司講呢兩個星期早走一兩個鐘。
個工人唔留得啦,你諗下,婆婆係度都睇唔住,分分鐘行過身邊就mit 佢,囡囡好可憐呀
自由個邊,先講有個婆婆被個變態工人搞,你係媽媽都唔幫小朋友,佢地好無助

Childhood is journey, not a race.

男爵府

引用:如果真係冇辦法,咪暫停興趣班先,你醫家係

原帖由 是是但但 於 14-09-21 發表
如果真係冇辦法,咪暫停興趣班先,你醫家係放佐個炸彈係自己屋企,既然婆婆接到放學,接佐回家,唔好去興趣 ...
Lee 5 日個個jm 都講,樓主仍覺無問題

大宅

其實你個case最好是報警,再叫社工follow,未搵到人唯有叫親戚朋友幫手,無的話兩公婆輪流拎大假都要,仔女俾份工更緊要啊,外人都替妹妹心痛,何況你是媽媽,吾好再諗了,一定有辦法,再吾係去鐘點果版問下,以你個case, 我估有好多人願意幫手的!要保護自己子女呀!

首頁

尾頁

跳至