婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

有冇 实惠收費 的植牙牙醫? many thanks.

求醫無保障 「補一隻假牙,好快甩多幾隻」。
太陽報 – 4小時前

https://hk.news.yahoo.com/%E6%B1%82%E9%86%AB%E7%84%A1%E4%BF%9D%E9%9A%9C-%E8%A3%9C-%E9%9A%BB%E7%94%A9%E5%B9%BE%E9%9A%BB-215018118.html

【太陽報專訊】【本報訊】無牌牙醫收費較便宜,惟他們並沒有取得本港認可的專業資格,治療方法亦可能出現問題,令市民得不償失。有業內人士透露,無牌牙醫為免出現嚴重意外,一般不會替病人拔牙,反而較多會為病人安裝假牙,一般的註冊牙醫固定假牙會先磨細兩旁的兩隻牙齒,再以連接假牙的牙套套上,而當中牙齒倒模的製作需要「做得好靚」,以確保製成的牙套可完全切合牙齒的形狀。

不過,不少無牌牙醫只會「求其磨兩磨啲牙」,再以現成的牙套套上牙齒,除牙套的合金可能有毒外,牙套亦因為不是度身訂造,未必完全緊貼牙齒形狀而留有空隙容易孳生細菌導致蛀牙及牙周病,最後「補一隻假牙,好快甩多幾隻」。

○八年曾有一名地盤女工,因牙痛到無牌牙醫求診,並因拔牙而需要服用消炎藥物,雖然事前事主已告知醫生她對青霉素敏感,但醫生仍開出含有青霉素的藥物,令事主全身起紅疹。

===========================
牙套... 倒模?
牙醫整牙套, 也會... 留有空隙, 孳生細菌導致蛀牙的.
我只牙套, (菲國, 港大牙醫整).. 最后不得要脫牙.

第三大臼齒 (智慧齒)

牙痛 vs 医德牙医
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14424270

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:333s 的帖子

陳以昇。。。係我問過最平最搬的。我月份友及99先後已植過,你可以去問問。

大宅

回覆:nicenicecarmen 的帖子

最平最抵,我有朋友已做。

象牙宮

牙無法補救, 抜了..

今年尾想植牙.

我以前植過的. 收費太昂貴. 想找实惠的.

如果大家有植過... 报个料吧.

植牙都有 卅多年, 價格 还未 大眾 化?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

nicenicecarmen 發表於 14-9-24 23:50
陳以昇。。。係我問過最平最搬的。我月份友及99先後已植過,你可以去問問。
...

有人介紹 以下

楊祖明牙醫。佢在屯門新墟.

洪家寶牙科醫生。北角 七姊妹道15號昌明洋樓地下(地鐵B4出口)。出左行半分鐘 15-18k
電話:35686887

李迦冲牙科醫生
專業資格: 香港大學牙醫學士
地址: 尖沙咀 阿士甸道122號 麗斯中心15樓D
電話: 31108281 傳真: 31118281
李醫生於香港大學牙醫學院畢業後,隨即獲受聘於菲臘牙科醫院口腔頜面 外科,處理牙床骨手術(智慧牙及其他阻生牙脫除等)。
2004年,李醫生轉往聯合醫院牙科及口腔頜面外科專科門診,專責處理患 有其他各類健康問題的牙科病人,及進行需全身痳醉之牙科手術。
李醫生及其團隊對服食薄血藥的病人進行臨床研究,並於2007年於第二屆 國際牙科研討會中發表。李醫生對牙床骨手術,口腔病理,植牙,及手術 牙根治療擁有廣泛經驗,並專注口腔手術及植牙手術。

蕭東明醫生
Dr SIU TUNG MING
Tel:24572666
地址:新界屯門鄉事會路64-66號1樓B室
專業資格:菲律賓國立大學牙科博士蕭東明
牙科醫生黎講蕭東明算係我心目中算一算二,雖然佢診所唔大.其實都幾細.但係佢有既係技術,好快手.亦很乾淨整潔.

香港牙醫陳以昇醫生
地址是九龍深水埗巴域街51號地下,
專業資格: 香港大學牙醫學士

牙科醫生陳
怡茂 DR CHAN YEE MAU;
地址:香港筲箕灣道30-36號捷商業大廈1樓4室;
電話:25671887;
菲律賓中央大學牙科博士 DMD (CEU) 1981

牙科醫生鄧漢明
DR TANG HON MING
地址:新界屯門青海圍屯門巿地段153屯門花園地下Q2舖;
電話:24524604;
香港大學牙醫學士 BDS (HK) 1989
菲律賓大學牙科博士 DDM (Philippines) 1980

除了我之外, 另有至少 3-4位長者想植牙..

理性討論交流者。

大宅

你去問問價先,因為我也帶99去植過2隻牙。約13000-15000一隻,你打去問問。

333s    發表於 15-3-26 11:00

象牙宮

nicenicecarmen 發表於 14-9-25 10:29
你去問問價先,因為我也帶99去植過2隻牙。約13000-15000一隻,你打去問問。
...

很合理的.. 12-15k.

我, 媽, 姐姐, 哥, 及友人都要植牙

肖東明牙醫@18k, N 年前我門牙斷了. 18k 太貴吧?
照 360度 500.

理性討論交流者。

大宅

佢用360度機照,好似不用錢。
植門牙貴是正常,因為顏色要配得很好,才會靚。大牙那些會平d,反正其他人看不到,色可以追得無咁準。這要理解一下。

象牙宮

nicenicecarmen 發表於 14-9-25 11:57
佢用360度機照,好似不用錢。
植門牙貴是正常,因為顏色要配得很好,才會靚。大牙那些會平d,反正其他人看不 ...

你說的有理...

除了那次 配色. 后牙 好似不需要.
..

你沒有牙齒問題吧.

理性討論交流者。

大宅

當然有啦。。。之前要做牙套,好彩不用杜。
再早前脫智慧牙。4隻全脫,分2次做。又係比較平。

複式洋房

有沒有在港島區的介紹?

象牙宮

nicenicecarmen 發表於 14-9-25 12:42

脫智慧牙..

4只智慧牙, 未出時痛我半死.
出了... 柱爛掉. 脫牙很 easy, 不用開刀.

后牙想植牙.
另有 2-3只, 補了又補. 怕有一日無法再補.

理性討論交流者。

男爵府

引用:當然有啦。。。之前要做牙套,好彩不用杜。

原帖由 nicenicecarmen 於 14-09-25 發表
我想問陳以昇醫生度植牙,Total 12-15k??會唔會加牙套要另收錢?

大宅

回覆:wwingshann 的帖子

不會呀。。。。已經係全包價。

象牙宮

nicenicecarmen 發表於 14-9-24 23:50

...
Thank for you help
深水步 B2 出

13-15k/ 植牙. 收費算合理.

理性討論交流者。

大宅

你係街客,最好問一問幾錢先。因為我怕呢個價唔係現在最update 的。

象牙宮

nicenicecarmen 發表於 14-12-17 17:37
你係街客,最好問一問幾錢先。因為我怕呢個價唔係現在最update 的。

我曾西灣河做時 13k. 2年前

醫生搬去尖沙咀.

打過比 深水步 陳醫生 quote 13-15K

理性討論交流者。

翡翠宮

陳醫生除價錢外手勢各方面好嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

引用:陳以昇。。。係我問過最平最搬的。我月份友

原帖由 nicenicecarmen 於 14-09-24 發表

...
陳医生oK嗎?植得好吾好??謝謝

大宅

回覆:eemm 的帖子

ok的。我朋友(5年+前),99 (2年+前),已植左.全部沒事。

阿姨(準備植).

首頁

尾頁

跳至