懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一胎咩都唔識~
大約7星期﹐無唔舒服﹐係要訓好多﹐搭飛機去泰國有無問題﹖
另外游水呢﹖得唔得架﹖ thanks

別墅

我諗你都係唔好搭飛機住,因為此終都係得7個星期.有咩事好大獲嫁!

男爵府

搭飛機,游水等過左12週問過e生先啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

其實搭飛機應該都無咩野
不萬一你到左泰國你個肚有咩事
你都幾難搵醫生睇
你要諗清楚
至於游水當然唔好啦
懷孕初期係唔可以做d劇烈運動架

lokyee129 該用戶已被刪除

大宅

問下醫生啦, 我24週時搭飛機都問過醫生比唔比, 為左bb著想, 安全d好 ~~

複式洋房

Thanks everyone...
敢如果唔激游浸下浸下呢﹖可唔可以架﹖晒太陽呢﹖
我晨早book好晒去旅行﹐剛剛先發現有左 .... 星期六就要起行了。 敢泯人地唔比我退或改期。

複式洋房

問過醫生話最怕係去到有咩事要見醫生。其實搭飛機係無咩野架係咪﹖

大宅

飛機有幅射架, 如果醫生都話冇問題都可以既 ~€

子爵府

回覆 #8 Himmi 的文章

唔係只怕有咩事要搵醫生,好似搭飛機都唔係幾好喎~唔知有輻射定係d乜架~唔係好記得,同埋你而家先得七週,都唔係好穩架咋~小心d好~冇事o個陣咪冇事囉,萬一有事咁點算!?到時先黎怪自己咩?!

民房

搭唔搭就真係睇你自己啦~~我個陣時唔識野~~好似你咁~~就左去日本旅行仲玩埋過山車~~不過好彩冇事~~個女都成9歲lor~去唔去你自己諗過啦~~

複式洋房

我o岩o岩12月時搭0左11個鐘由英國飛日本, 好辛苦, 不過你而家得7個星期, 個肚唔大, 應該冇咩問題o既~(我問過醫生話冇問題, 只要keep住運動下對腳)

不過至於你去泰國, 最好飲食方面小心d, 因為驚你唔受得當地d菌嘛~游水最好去到4個月後先好游啦~ 祝你旅途愉快~

大宅

好媽媽勳章

原文章由 Himmi 於 08-1-30 14:53 發表
第一胎咩都唔識~

我6 weeks 時都坐過飛機去日本.
但我個人是沒有什麼不舒服, 而且當時我的身體狀況十分良好.

但如果你想 swimming, 我想不好吧.
好易有細菌進入陰部, 咁bb就好危險嚕.

總之如果離港, 千萬唔好咁辛勞.
行李不要自己拿, 因為大肚不能拿重野和舉高雙手.

[ 本文章最後由 marron 於 08-1-30 21:40 編輯 ]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

要唔蝕果幾千蚊定係要 bb 安全, 你自己揀..... 你自己都話成日要訓, 去到咪又係要訓, 或者全程要老公照顧同遷就, 咁仲有咩意思? 我都去過旅行, 之後就覺得根本係勞役人地, 反而覺得內疚同唔好意思, 無理由將自己既快樂建築響人地既痛苦身上囉.... :cry:

初期的話, 搭飛機唔多好, 原因唔重覆啦. 人地無事唔代表自己都係. 我有 bb 時響懷孕中期和後期都有搭飛機, 覺得最大問題係 d 人係咪都撞埋黎, 仲有係機內機外有好多陷阱囉.

另外係唔好高估自己既能力, 女人大左肚時既身體變化會好大, 冇唔舒服唔代表身體冇乜變化. 我初初有左時正值夏天, 平時只係頭痛同埋要訓多 d, 咁我出街做野都試過突然暈暈地. 到5個月時, 我去到星加坡, 行左一陣街都熱到有少少暈要搵地方坐. 我平時體能尚算 ok, 隔日做 3-4個鐘 gym 都唔倦.. 如果你話去日本, 我唔打呢段野出黎 share, 但你去既係泰國, 咪話飲食, 連天氣你都要習慣, 你自己衡量下呀.

游水方面, 我初初唔知道有左時都成日去游, 但之後至知游水都係劇烈運動, 又可以會導致下面受感染. 都係果句, 你自己去衡量.

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

冇問題,我初時有咗三個月都走咗去泰國玩。總之飲食方面小心啲就可以喇﹗

大宅

其實好睇孕媽媽身體,有些孕媽媽唔去旅行事事小心都會小產,如果你好清楚自己身體一向都ok就去玩吓,不過真係要好小心,如果感到累就要坐下來休息.我自己懷大b時4週都過去菲律賓(潛水),10週又去泰國(雖然有落泳池水,不过無游).到細b7週時去咗北京,仲上長城玩,不过真係要好小心,動作好慢.

複式洋房

搭飛機同游水我個dr就suggest 16wks後就冇咩問題, 因為個胎已經穩定, 我20幾wk時都有去上海。反而飲食真係要小心。

游水更加係對孕婦好有益既運動, 可以舒緩腰痛, 醫生。致於下體感染嗎, 一般泳池都有消毒, 應該唔會有問題, 醫生只係叮囑我唔好係多人既時候去游, 因為驚俾人'踢'到。

大宅

原文章由 Himmi 於 08-1-30 02:53 PM 發表
第一胎咩都唔識~

好似真係唔係咁好....
我每年新年都去旅行!!
不過今年 no la~~

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

我真係厲害,因爲我在上海工作,仲要成日周圍飛去開會、Site visit, 加上要返香港看醫生,我從剛有BB到8個半月,每週都飛2-3次,一直到8個半月,驚突然生,才回香港OFFICE。

由於我“小豬”成日座飛機,她在飛機升與降時都會踢我,好得意!
不要擔心,我醫生說飛機只是交通工具之一,只要上落小心,完全無問題。

我小豬出世有7磅10安啦!

Enjoy your trip but have to be careful for everything la!
Taking flight as transporation mean is definitly no problem!
I am a good example la!

首頁

尾頁

跳至