夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

forward 呢個topic比佢睇law..

複式洋房

閣下太太正在賞試找出你的底線,或在挑戰你的底線。非常肯定,她知道自己在做什麼,亦知道你在想什麼,當她覺得你的底線還遠,或你會自行將底線退后,她必會繼續向前。

你要立即清晣地將你的底線告訴她,並要她不可再挑戰你的底線,否則她將會親手破壞你們二人的關系。

既已為人妻,就是要對自己所選的伴侶負責,而不可再任意胡來。尊重伴侶,正是相處的基本,連這最基本要求也不能達到,相信她是一個頗為任性的人。

直接叫她來這裏看一看各人的意見,更歡迎她在此回應。

大宅

原文章由 unhappy_husband 於 08-1-31 00:06 發表
再多謝咁多位既回應。

我老婆好強調,我咁樣check佢MSN,睇佢電話,同埋見到佢同佢既朋友出街會唔開心,根本就係唔尊重佢有社交,唔相信佢。

我係一個唔識得say no既人,我完全明白佢講乜野,所以,只要佢地事先同我講話會出街,我幾 ...

我都唔會同另一個男性朋友咁親近.(唔會單獨睇戲或說甜言密語). 就算"冇野"都唔會. 因為唔想有機會引起誤會. 因為始終結左婚,耍顧及老公既感受.
如果係普通社交(eg, 間中食lunch)就會預先講比老公知.

樓主,我撐你!

從你既敘述,覺得你太太好似唔多照顧你既感受.你地既感情會唔會有d問題呢?
而你太太好似好堅持要同e個人維持e種關係.縱使你極力反對.
證明佢係e個關係裹面,得倒d係其他關係(或係你度)缺少既野.佢可能自己都以為冇野或佢會convince自己係冇野.但,咁樣落去,好易出事
字裹行間,覺得樓主似乎係一個好好先生.好"就"得太太果d.
但樓主都耍注意自己既須耍,咁婚姻先會healthy.
我提意樓主要搵机會"認真"同太太傾下.耍比佢知道ed事對你黍講係"非常嚴重.同埋比佢知道你既底線.

別墅

十萬個同意, 婚姻入面, 尊重好重要, 明知你唔鍾意, 暗地裏走去同個男人date, 呢d係好唔尊重囉.
我自己夠有十幾廿年既男好朋友, 咁又點? 為人妻, 總不會honey,sweetie咁. 食飯睇戲又點?總係光明正大, 另一半知道, 都welcome一齊去. 有時4人行添.
1. 我係咪一個非常無理取鬧而又小氣既老公?
咁如果你太太既行為咁唔理你既感受, 發脾氣都正常

2. 定係佢已經超越左一個已婚女性可以做既界線?
咁個個人唔同既. 只可以話你知, 如果係我, 老公有hard feeling, 就唔會去做, 因為唔想佢唔開心. 就算真係好想, 都會先同老公傾掂數先.

翡翠宮

你同佢講兩夫妻相處之道在乎坦誠, 無心隱瞞既又何須介懷人地睇佢既野呀?-( 我好憎呢d人, 自己有唔著既地方就將個茅頭指向第二方, 故勿論男女都係咁乞人憎 講真佢個d我唔覺得係一d正常既社交行為 正常既社交會話xxx掛住你等呢d字眼咩?-( 白痴, 你叫佢咪自欺欺人啦 我好憎呢d唔尊重婚姻既人:evil: 佢d咩朋友咁巴閉呀咪又係同流合污既8婆 你同佢講~係呀當你小氣, 咁家陣你好唔鍾意佢呢個朋友叫佢小d來往又得唔得呀, 多一個朋友唔多, 少一個亦唔會少得去邊, 你問佢如果佢係有把你放在眼內, 有尊重過你同呢段婚姻既就好應該收斂下 :evil: 如果佢仲要包嗌頸既 我都唔敢再比d咩意見你啦.........
原文章由 unhappy_husband 於 08-1-31 00:06 發表
再多謝咁多位既回應。

我老婆好強調,我咁樣check佢MSN,睇佢電話,同埋見到佢同佢既朋友出街會唔開心,根本就係唔尊重佢有社交,唔相信佢。

我係一個唔識得say no既人,我完全明白佢講乜野,所以,只要佢地事先同我講話會出街,我幾 ...

伯爵府

好媽媽勳章

老實講啦樓主,
如果你老婆甘堅持佢個種觀念係岩既話,
你都好難說服/改變佢架喇,
而我地俾既意見都會係甘上下,
最重要係你自己會點樣處理架咋.

我覺得你唔好再做"好好先生"喇,
唔好再遷就佢而壓抑自己既不滿喇,
你甘樣做係於事無補架,
你老婆唔會領你既情囉.
佢既圈子裡面全部都係佢既fans,
點會有人認同你係岩呀..
但跳出佢既圈,就全世界都知道係錯個囉....

如果我係你,我會同佢講清楚底線,
唔鐘意佢甘樣攪男女關係........
如果佢繼續用歪理去同你吵,
我諗你都心中有數佢夠竟愛你有幾多啦....

你地根本就傾唔埋欄.....晒氣啦!!!

複式洋房

我只係認為,真心喜歡一個人時,就唔應該做出一些另對方唔開心的事情,又或者做出一些另一半會誤會或者妒忌的行為....

我也有一個很好的異性朋友,我們出來見面時一定不是單獨的,是成班朋友,講電話一個月也沒有一次,更加不會 send 我愛你,掛佳你,攬住你果D短訊....

因為一對同性好朋友係唔會好想攪住對方,唔會對對方講我愛你,除非你係同性戀喇....

所以,樓主,我都唔認同你太太做法,我支持你觀點及立場!

好好同太太傾傾喇!

民房

我已經將個thread forward 左比我老婆睇。 係佢未回應之前,我上clarify番我明白佢既諗法:

1. 之前既事情已經過去,佢明白佢曾經做得唔好,所以已經冇再同呢個男人既來往咁親密。而家所做既,不過係普通朋友既野。

2. 既然已經係普通朋友,點解我作為老公既仲要繼續去扯番之前既事黎講,每每要將佢所有既行為描繪成一個不道德/不合理既人,而繼續為一個普通朋友而妒忌,呷醋,甚至亂發脾氣?

呢兩個我相信係佢既諗法,我唔打算再回應,我希望我老婆明白,我唔係搵交黎嗌,只係我並唔係佢諗得咁不合情理。

翡翠宮

咁既然你老婆曾經作出過讓步, 咁係咪你接受到既範圍內呀 如果係既咁我都會覺得你無理取鬧左d喎 但如果你覺得在你同佢之間根本無可能容納到呢個人存在, 索性要人斷絶交往既咪直接d講囉 一時一樣 一陣又話接受到人地係普通朋友關係, 一陣人地約出街食飯又要呷醋 咁你都幾難服侍喎大少:evil:
原文章由 unhappy_husband 於 08-1-31 17:24 發表
我已經將個thread forward 左比我老婆睇。 係佢未回應之前,我上clarify番我明白佢既諗法:

1. 之前既事情已經過去,佢明白佢曾經做得唔好,所以已經冇再同呢個男人既來往咁親密。而家所做既,不過係普通朋友既野。

2. 既然 ...

民房

多謝你既回應。 你係唯一一個我可以再澄清既post。

1. 因為之前既事,我係唔鐘意呢個男人,我清楚要求佢唔再聯絡呢個人,佢拒絕。

2. 我讓步,我只係要求佢地有乜野來往都向我清楚交代。並唔係一時一樣,係我嘗試尊重我老婆。

3. 我發脾氣既原因,係因為就我立場,一個月見一次都係太密,我唔可以接受,其二係佢約個男人出黎而唔講我知。 我覺得被隱瞞。

珍珠宮

畀面勳章

回覆 #1 unhappy_husband 的文章

沒時間看完全部回應.希望我說的樓主不要介意.首先,作為已婚的女人,行為應該檢點.同和異性朋友去看色戒都唔好.幾老友都唔得.既然是朋友,又拍過拖,點都要避忌下用詞.間中聯絡下.都沒所謂.朋友不是男就是女.交往要有分寸.另外,我認為夫妻間要有私人空間.樓主去check自己老婆的msn之類.我認為唔好.愛情是排他的.有邊個老公或老婆中意見到自己的另一半和異性一齊比較close啊.但人和人的相處,總有d人會投契d.比較close.既然結左婚.大家和異性交往要有分寸.做得夫妻要相信對方.講到底佢要變心,也是無可奈何的事.我和我老公都有自己的異性朋友,不過很少過問對方.更不會check對方的電話.下下check著當然會唔開心.嘩.佢幾時幾時又和見面啦.幾時幾時又傾左幾十分鐘.唔呷醋都冇人信啦.懶得check.簡直是自尋煩惱.大家都要有私人空間.這世界不是男就是女.就算我和異性朋友聯絡也不會比老公知.而我也不想知他和女性朋友聯絡.人人都需要朋友,而朋友不分男女.

別墅

原文章由 unhappy_husband 於 08-1-30 16:58 發表
多謝咁多位既回覆。

我想講,從我太太既角度,佢認為佢地只係好朋友,又冇D乜野唔見得光既野,朋友唔係女就係男,冇第三樣,所以佢完全唔理解我既諗法。

而同時,佢認為我如果有一樣既情況,佢會選擇100%相信我,容許我同異性出夜街,而 ...

我都係一個好爽朗同勁多男性朋友嘅女性,我由初戀到我老公之前嘅男友都仲有聯絡亦有見面,但從來我都唔會單獨夜晚同佢哋出去食飯什至睇戲,每次都會成班人出去,因為冇理由當日拍拖只有兩個人,我超過10個以上嘅朋友都相識10年以上,我為咗令我老公放心同尊重佢我每個朋友佢都認識,每次去邊都會叫埋佢,佢唔去一件事,哩個係我嘅責任,因為我會逆地而處,自問如果我老公係咁我會好唔開心,好唔覺得俾尊重。
以上係我嘅做法︰我覺得你太太好自私完全冇理你感受,以我女性角度哩睇,佢哋已經超出一般朋友嘅關係,我全部男性朋友自己都好識避嫌,因為佢哋唔會令我在難做,因為佢哋都係男人知道(有所為﹑有所不為)。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你兜口兜面問佢
你好似佢咁得唔得囉
或者直情付諸行動囉
如你所講冇加鹽加醋
你完全冇錯
不過都可以試吓反省
平時溝通交流夠唔夠
會唔會佢需要嘅關注, 情感交流你俾唔夠
女人到任何年紀都需要有被愛感覺ga

複式洋房

你老婆個異性好友結婚未?如果佢都有老婆,兩個都過份,很眛的關係。
樓主,我支持你。
:cheeze: :cheeze: 不要為明天憂慮,因為明天自有明天的憂慮;一天的難處,一天當就夠了。 :cheeze: :cheeze:

翡翠宮

老實講在我立場, 我真係覺得無野比自己愛人同個家重要, 如果老公唔鍾意我一定會盡量減少, 可能會幾個月或一年先一次, 其實一個月一次太有規律既約會都唔係一件正常事, 就算我自己女性既朋友都唔會一個月見到佢地一次啦:evil: 所以我諗你既然退而求其次左由唔準佢地做朋友, 依家肯比機會佢地約會, 咁你老婆更加應該珍惜你呢個咁明白事理既老公 其實可唔可以有佢在場既約會預埋你一齊去會唔會好D呢
原文章由 unhappy_husband 於 08-1-31 18:02 發表
多謝你既回應。 你係唯一一個我可以再澄清既post。

1. 因為之前既事,我係唔鐘意呢個男人,我清楚要求佢唔再聯絡呢個人,佢拒絕。

2. 我讓步,我只係要求佢地有乜野來往都向我清楚交代。並唔係一時一樣,係我嘗試尊重我老婆 ...

首頁

尾頁

跳至