在職全職

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

如你們發覺其中有1個同事高過自己及其他人的人工幾千蚊時你們會如何? 但她只不過係好普通一個打單文職,還高過會計及一個做了比她多8年的同事, 你們會唔做? 當唔知? 但自己年紀唔細,學歷唔高怎辦? 想知你們意見,謝!

大宅

我會唔理.當唔知.人比人比死人.
反而好好衡量自己現在的人工是否市場價.
再出去搵又易唔易....

我以前份工, 人工好,福利好, 工作量少.
D同事得閒到攪是非.. 自己無野做都唔抵得其他人得閒吹水.
身有福中不知福呀! 最後被收購, 大家收大信封..
ENDUP.. 出外大部份都搵唔番呢D $$$$, BENEFIT

所以唔好理人人工幾多喇.. 自己覺得OK就照舊好好做下去啦.
加油 !!!

大宅

引用:知都扮唔知喇, 咁你可以點呢

原帖由 YauYauMame 於 14-09-17 發表
知都扮唔知喇, 咁你可以點呢?
唔關自己事我唔會理囉.

複式洋房

回覆:如你們發覺其中有1個同事高過自己及其他人的人工幾千蚊時

Jm,算好啦,我個陣有個同位,仲要成日無咩野做,但人工高我成9千蚊,我知道之後越做越唔順氣,不過佢成老細紅人無法啦

大宅

引用:Quote:原帖由+sukisa+於+14-09-17+發表如果

原帖由 circlebb716 於 14-09-20 發表
我7年年資,但公司請個新人返黎高人工過我,仲咩都唔識要教既,仲懶到死咩都唔做,都冇法啦!一係自己唔做 ...
我之前份工又係咁!新同事仲要係我下屬!我升識加埋人工先同佢平頭!唔走就假!

大宅

畀面勳章

學歷一樣, 咁經驗呢? 不過有時都好睇見工時點present自己啦..
同埋入職果年既經濟...我有d同事入職時係經濟最差果陣, 所以做左好多年人工都同新請既差唔多...
有d就係經濟好既時候入職, 人工就相對高...

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

donald63 發表於 14-9-17 13:27
如你們發覺其中有1個同事高過自己及其他人的人工幾千蚊時你們會如何? 但她只不過係好普通一個打單文職,還高 ...
心中唔順, 如果自己搵到更高就走人好了

別墅

我間公司都係咁啦...入職遲, POST 低過我, 但人工竟然高過我, 可能而家請D 人要求高, 所以我會諗唔做, 而家佢話調我部門, 我就成機同佢講數, 佢話會調整, 但要下個月先知, 就睇下佢點, 如果跟唔返個正常水平, 我都會可能唔做LAW..

大宅

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+donald63+於+14-09-17+發表如

原帖由 alonso 於 14-10-15 發表
我以前有個同事就係高過我地人工幾千蚊,但係佢放工要留堂比老闆摸,其實洗乜理人地人工幾多,總之佢比你嘅 ...
咁都得?

伯爵府

呢個世界無野系公平架啵
如果你覺得唔滿意,叫老細加你人工啦。

其實有d人好識bargin人工,所以拿到好offer
我以前都試過,入職2年之後新請左一個,人工入職已經多過我當時既人工
人地bargain到系人地本事~

另外一個情況系,個個女仔可能上一份人工都唔低
甘“arm”你公司要請人,距叫貴左都要請羅
甘系距好彩。

rachel_ching  Agree  發表於 14-10-16 10:24
mcsiusiu  agree  發表於 14-10-15 16:09

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆:如你們發覺其中有1個同事高過自己及其他人的人工幾千蚊時

公司最忌知人工,一比較就死

大宅

引用:如你們發覺其中有1個同事高過自己及其他人

原帖由 donald63 於 14-09-17 發表
如你們發覺其中有1個同事高過自己及其他人的人工幾千蚊時你們會如何? 但她只不過係好普通一個打單文職,還高 ...
我以前有個同事就係高過我地人工幾千蚊,但係佢放工要留堂比老闆摸,其實洗乜理人地人工幾多,總之佢比你嘅人工你滿意就得啦!人地為左幾千比人搞,仲cheap過做chicken,chicken一個月都搵8萬至少!

公爵府

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

我都試過好多次,自己新入職時人工多過舊人,每次比同事發現後,佢地都會比面色我睇其實關我咩事呢?
C'est La Vie

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sukisa+於+14-09-20+發表如果

其實請人,係人事部,到用人先知個人得唔得,有咩所謂既,你有表現,一定有人睇到既

...
睇大公司定細公司啦,細公司就好啲,努力真係有人睇到會有回報,但係大公司就慘啲啦,好多時唔係話努力就得,仲有好多表面因素影響,就算上司想加你人工,又要通過上司的上級同人事部,而佢嘅上級根本就同自己無直接接觸,只會睇表面嘢去決定批唔批你加人工之類的

rachel_ching  Agree  發表於 14-9-22 20:08
snownik  同意  發表於 14-9-22 10:50

別墅

引用:Quote:原帖由 circlebb716 於 14-09-20 發

原帖由 sukisa 於 14-09-20 發表
如果係咁,我會唔做了,由佢做飽佢囉
其實請人,係人事部,到用人先知個人得唔得,有咩所謂既,你有表現,一定有人睇到既

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sukisa+於+14-09-17+發表如果

我7年年資,但公司請個新人返黎高人工過我,仲咩都唔識要教既,仲懶到死咩都唔做,都冇法啦!一係自己唔做 ...
如果係咁,我會唔做了,由佢做飽佢囉

rachel_ching  X2  發表於 14-10-16 10:23

別墅

引用:如果年資比自己淺, 又同一職位, 條氣會好唔

原帖由 sukisa 於 14-09-17 發表
如果年資比自己淺, 又同一職位, 條氣會好唔順囉,
會觀察一下佢係咪老細D熟人介紹來定係點,
係既就無得好講 ...
我7年年資,但公司請個新人返黎高人工過我,仲咩都唔識要教既,仲懶到死咩都唔做,都冇法啦!一係自己唔做囉,睇遠d啦

大宅

引用:我公司都係咁,以前請落d人,人工好高,因

原帖由 lovececing 於 14-09-17 發表
我公司都係咁,以前請落d人,人工好高,因為10幾年前加人工幅度好大,大家宜家同一職位,做嘅野差唔多,可 ...
Agree. 只怪大家入職時間情況唔同……

男爵府

你滿意自己人工咪OK囉,不用理人地咁多

男爵府

好正常,如果係火的行業,新人package每年加。常常發生今年新請的比去年高,這個問題中、外都發生,什麼都不應該做。

首頁

尾頁

跳至