嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb塊面突然間出晒紅色1達達同1粒粒,有陣時沖完涼就會出晒黎,一陣就散,有時佢谷住好似要poo poo個陣又會出晒黎,到底咩黎:\'(我見到bb甘樣覺得佢好辛苦,愈黎愈嚴重甘,可以點算???同埋bb已經6日無poo poo,旦有keep住放屁,有無問題??

伯爵府

VICTORIAJINN 發表於 14-9-18 00:46
Bb塊面突然間出晒紅色1達達同1粒粒,有陣時沖完涼就會出晒黎,一陣就散,有時佢谷住好似要poo poo個陣又會 ...

鞋手嗎?有無搽過D乜?
沖涼水有無過熱?

題外話:
嘴唇咁既色既?
6日無便便,可用手掌順時針方向打圈按摩下肚仔。

大宅

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

見BB咀唇好似乾乾地

不如帶佢睇下醫生丫

複式洋房

回覆:TTPIG 的帖子

鞋手阿,旦系我無搽過野系佢面上。沖涼既水溫都系和暖咖。 bb食奶食都個咀會甩皮,白色個啲系食完奶之後,啲皮軟左

複式洋房

引用:見BB咀唇好似乾乾地不如帶佢睇下醫生丫

原帖由 sth.byjas 於 14-09-18 發表
見BB咀唇好似乾乾地

不如帶佢睇下醫生丫
bb食奶食到個咀會甩皮,白色個啲系食完奶之後,啲皮軟左

回覆 VICTORIAJINN 的帖子

您好VICTORIAJINN,見到BB面仔出左一達達紅色粒粒的確會令媽媽擔心! 無論沖涼液、潤膚膏等等都建議選用返無香料無刺激化學成份的,沖完涼之後幫BB面仔搽返保濕例如Aqueous Cream,同時留意會唔會有致敏原。如果皮膚情況依然無改善,就建議要帶BB睇睇醫生啦。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

引用:回覆 VICTORIAJINN 的帖子您好VICTORIAJINN

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-09-18 發表

您好VICTORIAJINN,見到BB面仔出左一達達紅色粒粒的確會令媽媽擔心! 無論沖涼液 ...
保濕cream我可以系邊買阿?

大宅

我b未滿月果陣試過,我建議你睇兒科/皮膚科,唔好亂用/買野同b查,唔係嚇你,我b果陣好似你bb咁suffer緊疑似bb暗瘡--->皮膚敏感.....最後睇完皮膚科已經變左毛囊炎,E生開左抗生素葯膏,好得8899之際有人俾左支Aveeno 專for bb查嘅cream俾我,諗住同bb保濕潤膚下因為成日開冷氣,無諗過就咁出事,又再睇E生,今次話係輕微濕疹。。。所以,去睇醫生啦!

伯爵府

VICTORIAJINN 發表於 14-9-18 12:02
鞋手阿,旦系我無搽過野系佢面上。沖涼既水溫都系和暖咖。 bb食奶食都個咀會甩皮,白色個啲系食完奶之後, ...

平時就咁清水沖涼?試下用愛麗他沐浴油浸浴,抹臉,然後再搽佢果隻潤膚膏。
藥房有賣,沐浴油有150ml細支裝,幾十蚊。
潤膚膏有30g支裝,我呢邊元朗賣$20。

你B似乾燥。
因乾燥或太熱都會誘發濕疹。

另外飲奶會飲到嘴甩皮?!
D奶太熱?用什麼奶樽?

睇個嘴都似乾燥缺水份而咁既色。
平時開奶可以開稀10ml水份。

6日無便便解決左未?

係大型超市/藥房都可以,盡量選用返冇香料或香味既潤膚霜就可以架啦。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

引用:我b未滿月果陣試過,我建議你睇兒科/皮膚科

原帖由 tracyfpng 於 14-09-19 發表
我b未滿月果陣試過,我建議你睇兒科/皮膚科,唔好亂用/買野同b查,唔係嚇你,我b果陣好似你bb咁suffer緊疑 ...
我買左支mustela 既bb保濕面箱,諗住睇下會吾會好啲,如果過幾日都仲系甘,就決定帶去睇醫生

複式洋房

引用:Quote:VICTORIAJINN 發表於 14-9-18 12:02

原帖由 TTPIG 於 14-09-19 發表
平時沖涼系用清水沖咖,支沐浴油系藥房有得買嗎??

Bb用nuk奶瓶,旦系佢多數都系埋身多咖,所以吾明點解會食到咀唇甩皮
個晚bb即刻有poo poo柯,一柯就柯左好多終於吾洗甘擔心

伯爵府

VICTORIAJINN 發表於 14-9-19 20:53
平時沖涼系用清水沖咖,支沐浴油系藥房有得買嗎??

Bb用nuk奶瓶,旦系佢多數都系埋身多咖,所以吾明點解會 ...
有賣的,叫「愛麗他沐浴油」

複式洋房

bb 好d 嗎?

複式洋房

引用:bb 好d 嗎?

原帖由 Ashleyhk01 於 14-09-20 發表
bb 好d 嗎?
有大便個日好啲,之後又開始出番晒啲粒粒

禁止訪問

回覆:VICTORIAJINN 的帖子

複式洋房

回覆:Help!!bb面仔生紅色1達達(附圖)

睇醫生啦
我之前就係個個話冇野冇野唔駛睇
叫我用人奶金銀花等等,結果愈來愈嚴重
Bb 有奶sin 同有d敏感
我查左醫生既類固醇藥高3日
好返之後用愛麗他沖涼
勤查cream
尤其食完奶要用熟手擦咀再補cream 係周圍

至於個咀,我b 都係咁,佢係埋身加樽餵
佢個咀卜生完甩皮又生
醫生話bb 係好鐘意食奶奶先會咁

禁止訪問