自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

民房

good suggestion!

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

me too, 仲要係每月的支出加profit margin = 老公要俾的家用.

原文章由 河馬 於 08-2-1 12:37 發表
我有職業病 , 每年年初會做定來年每月cash flow forecast 及後2年的 forecast (跟據上年的開支大約數 及預計黎緊會發生的支出), 仲會時不時update 下佢 :mrgreen:

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

都有用excel 記低每月開支..........

複式洋房

我由結婚到依家到有mark低我地的開支,但我奶奶知到左反而話我計較. 我就覺得好有用,知到d錢用左去邊.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 包包b豬 於 08-2-1 14:38 發表
你地會用咩數部黎記錄佢呢,係用單行部自己間行,定係點呢,我諗我而家都要開始整一本啦,唔洗第日比個C6問我用左去邊呀

我用excel整...自己set一個表...自動計每日總開支,每月總開支..全年總開支咁囉

子爵府

冇呀!不過個個月都check 下 account ge balance c/f, 如果洗多左咪下個月慳番多d咁lor

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原來都幾多人mark低
:lol
咁老公會唔會check數
我老公會

子爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-2-1 09:22 PM 發表
原來都幾多人mark低
我老公會

我只從上年六月開始做全職媽咪後:就做這兩項記錄
1~家庭開支記錄,
2~每星期菜單
都好忙,但會有效,如上星期大"洗"左,就下星期要慳吝...買"送"時,不會在街市 唔知買什麼,慳返時間上bk八卦下

子爵府

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-2-1 21:22 發表
原來都幾多人mark低
我老公會

吓,你老公check數
咁你嗰個月用少咗,係米下個月比小d你:lol :lol :lol

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-2-1 21:22 發表
原來都幾多人mark低
我老公會

我老公唔會架..
我只係做黎比自己睇...
睇下果個月會唔會shopping太多..

同mark開數..出街買野就知邊度平邊度貴...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我老公有做家用賬目,佢自細我99就要佢mark底洗費,用咗晌乜嘢度。到依家都有呢個習慣。

我就唔鍾意寫底,見到都頭暈。(可能唔想睇番自己洗咗幾多)

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

金兔之前都有做呢樣嘢

算係三幾元都記錄

仲要日日比我睇

真係好煩

直到我出聲才無咁攪

但用錢我都有記在心中
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 樂俊藍媽咪 於 08-2-1 21:51 發表

吓,你老公check數
咁你嗰個月用少咗,係米下個月比小d你:lol :lol :lol

係我洗大左時
要拎證據比佢睇~呢個月開支大到唔夠用
佢咪會check囉

別墅

月希,
可否PM EXCEL 表的有咩項目格式,給我參考下...

我一向無MARK底開支, 每次出街銀包D錢都唔見洗..好慘
真係要統計吓啦,,, THANK THANK

原文章由 月希 於 08-2-1 16:12 發表

我用excel整...自己set一個表...自動計每日總開支,每月總開支..全年總開支咁囉

水晶宮

無喎!無計過喎!我考試Maths得5分架咋,要我計就幓lu

大宅

我有個Excel for 家用,都好詳細.之前有個BK 媽咪send 比我.
有興趣請留E-mail.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 CAROL_CHEUNG 於 08-2-2 01:18 發表
我有個Excel for 家用,都好詳細.之前有個BK 媽咪send 比我.

[email protected]
我想要一份
THX

大宅

原文章由 CAROL_CHEUNG 於 08-2-2 01:18 發表

Could you please send a copy too. thanks

大宅

could you please send a copy, thanks

white1

原文章由 Kinkidondon 於 08-2-2 11:11 發表

Could you please send a copy too. thanks

男爵府

2024年龍年勳章 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我又要
PM 埋比我呀唔該

原文章由 siemens 於 08-2-2 00:36 發表
月希,
可否PM EXCEL 表的有咩項目格式,給我參考下...

我一向無MARK底開支, 每次出街銀包D錢都唔見洗..好慘
真係要統計吓啦,,, THANK THANK
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

首頁
12345...6

尾頁

跳至