在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

HI ALL,

我有一個就讀K2既兒子,並有老人家照顧他日常起居,都很放心給她照料,他的功課都不算太多,但以後都多呢 (以我所知)。我一直都有做事,之前份工都沒有太大壓力,是秘書+HR文職,做了五年多,後因公司人事問題要結業,所以要找工作,我是一個喜歡做事的人,老公及家人又支持。最近,我IN咗D POSITION,以下有兩份工你會點選呢! 請比D意見我。

(A POST):昨天面試,中小企公司,工作環境好清潔整齊,D同事一般是後生仔女,見了DEPT HEAD 及 HR,口頭說了面試OK,只欠LAST CONFIRM $ 和 做文件程序 (approve by xxxx),最快要過年後才正式簽聘任書。
(銀行保險業-Marketing assistance 沒有太多做這行經驗,是做D ADMIN野-我通過AGENT)
- 5-day work (9am-5:30pm, 有需要時都要OT)
- 11 days annual leave (如星期六是公眾假期,這天會給與補假,當annual leave放)
- 13 mths salary
- year-end-bonus
- medical, dental & purchase discount
- MPF
- 人工低過之前$500-

(B POST):下星期Second interview,我First interview 時個HR都對我印象唔錯,所以我要諗吓如她即時聘請我,點呢!工作環境好WARM,D同事OVER 30+ ,地方亂些,由於是WHOLESALES,好多貨物。
(Wholesales-HR(我有經驗,自己搵)
- 5-day work (9am-5:30pm,有需要時都要OT)
- 8 days annual leave
- 13 mths salary
- year-end-bonus
- medical, dental
- MPF
- 人工和之前一份一樣

兩份的工作地點只需半小時MTR車程。

如果講事業前途,是不是HR呢! 我AGENT叫我唔好再去IN啦,以免花多眼亂。

學勤咪咪

[ 本文章最後由 學勤咪咪 於 08-2-1 11:59 編輯 ]
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 學勤咪咪 於 08-2-1 11:54 發表
HI ALL,

我有一個就讀K2既兒子,並有老人家照顧他日常起居,都很放心給她照料,他的功課都不算太多,但以後都多呢 (以我所知)。我一直都有做事,之前份工都沒有太大壓力,是秘書+HR文職,做了五年多,後因公司人事問題要結業,所以要 ...

學勤咪咪:
我會選擇A.

子爵府

兩份都好好真系好歎揀.你就好啦有工揀.
post a 後生仔女多會唔會唔岩傾你知啦同同事唔岩傾都好慘.所以我揀b 因為大家都系過30 話題會多啲應該岩傾啲,反工兩份都差不多.
HI ALL,

我有一個就讀K2既兒子,並有老人家照顧他日常起居,都很放心給她照料,他的功課都不算太多,但以後都多呢 (以我所知)。我一直都有做事,之前份工都沒有太大壓力,是秘書+HR文職,做了五年多,後因公司人事問題要結業,所以要 ...

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

銀行果份會唔會要員工sell野
我知道有d銀行會規定職員做一定數量既單
譬如話credit card application
同埋marketing正常來講好多時都要ot

男爵府

好媽媽勳章

我會 choose B. 因為妳有做 wholesales 的經驗. 做事會得心應手好多

HI ALL,

民房

我都係覺得做返自已有經營果d 好~
a/b 既代遇都好似差唔多...
感覺上b 好dd~

我朋友開左個精品網頁ar...買情人節/生日禮物都可以係度搵
入黎睇下ar ^^ http://cboy-idea.com/shop/index.php

別墅

mw7183,
你不要灰心呀, 因為我覺得人選你你選人,皇天不負有心人,你一定找到一份好工,現在我不知2份是不是好工,INTERVIEW只看到"皮毛",實際好定唔好,真是要試,其實,我覺得人工福利雖然重要,但和同事相處都好大學問,因每間公司的文化都不同,重有壓力呢等...唉。
RSGSG媽媽,
我應該不用SELL野,OT都可能會,但需唔需要每天呢,真係唔知,真的要睇公司文化,有些老闆不喜歡員工準時走(EVEN做晒手頭D工作。

tingchichi,
我不是有WHOLESALE經驗,而係HR,係計PAYROLL, RECRUITMENT, TRAINING, UPDATE STAFF RECORD.....其實,每間機構都有HR DEPT, 係咪第時"叫價"都會高些呢! 我真的不知市價。
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

男爵府

原文章由 tingchichi 於 08-2-1 14:32 發表
我會 choose B. 因為妳有做 wholesales 的經驗. 做事會得心應手好多

我都係咁揀.
而且同事年過 30 , 好多野都有話題.
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

複式洋房

B 起碼個pay一樣。

別墅

咁我都希望見得成POST B先諗,但係幫我找到POST A的AGENT給我好大壓力,千丁萬足我唔先再搵唔洗再IN,所有文件野做緊,大家都唔想做晒文件先至SAY NO, 仲話工就在你面前,只是你做不做,SO FAR 其他福利都唔錯喎! 你地有冇試過AGENT找工,見得成但唔去做,另外,我知道是POST A間公司搵我AGENT跟住叫我去見的,所以,我不用給AGENT任何金錢,只有,如果我被POST A公司錄用,我AGENT會收POST A公司錢(要我過到試用期先係)。

[ 本文章最後由 學勤咪咪 於 08-2-1 15:24 編輯 ]

男爵府

原文章由 學勤咪咪 於 08-2-1 15:22 發表
咁我都希望見得成POST B先諗,但係幫我找到POST A的AGENT給我好大壓力,千丁萬足我唔先再搵唔洗再IN,所有文件野做緊,大家都唔想做晒文件先至SAY NO, 仲話工就在你面前,只是你做不做,SO FAR 其他福利都唔錯喎! 你地有冇試過AG ...

唔駛理 agent 講乜嫁喇.

大宅

原文章由 學勤咪咪 於 08-2-1 15:22 發表
咁我都希望見得成POST B先諗,但係幫我找到POST A的AGENT給我好大壓力,千丁萬足我唔先再搵唔洗再IN,所有文件野做緊,大家都唔想做晒文件先至SAY NO, 仲話工就在你面前,只是你做不做,SO FAR 其他福利都唔錯喎! 你地有冇試過AG ...

agent有錢收.. 當然叫你唔好試另外一份啦. 最緊要自己鍾意. 你揀工好過工揀你.. 兩份俾你揀仲好啦

大宅

我會揀B,起碼話題多D,人工又一樣

別墅

各位, 好多謝你們的意見,真係風回路轉,我過年前SECOND IN 了 (POST B)及另一份工(POST C),而呢兩份工都同一天給我OFFER,到最後我選擇了POST C,下星期一返新工,希望呢份工我會做得開心啦! 到時再同大家分享呀!

學勤咪咪

男爵府

原文章由 學勤咪咪 於 08-2-12 10:11 發表
各位, 好多謝你們的意見,真係風回路轉,我過年前SECOND IN 了 (POST B)及另一份工(POST C),而呢兩份工都同一天給我OFFER,到最後我選擇了POST C,下星期一返新工,希望呢份工我會做得開心啦! 到時再同大家分享呀!

學勤咪咪 ...

真係恭喜你.:喜:

民房

學勤咪咪

恭喜你找到新工, 我想問一下, 你是在勞工處网上找工, 還是在報紙上找的呢?我去年初辭工, 去年年底開始找工, 我做FULL-SET會計十几年, 有張LCC higher證書, 可能我現在30多歲了, 很少工叫我去見, 幫你找工的AGENT好不好, 可不可以把AGENT的資料給我呢, 我的 E-MAIL:[email protected], 謝謝.

男爵府

世事往往都係咁 估唔到最後你揀C:mrgreen: :mrgreen:

[ 本文章最後由 nanababe 於 08-2-13 16:48 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至