論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

佢打唔打到虎頭?1

wcpcelia  多  發表於 14-9-19 20:47

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Liontigerma 的帖子

傻嘅!打斧頭係預咗!
個心好過d !
一係就自己買?
否則,佢買到比你地食得健康!咪算!

子爵府

引用:回覆+Liontigerma+的帖子傻嘅!打斧頭係預

原帖由 ha-ppyday 於 14-09-18 發表

傻嘅!打斧頭係預咗!
我都明白係必然嘅,但我係唔想佢呃我啫

大宅

我比$200/星期, 不過星期日會買定一些凍肉及小量蔬菜放雪櫃

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

一係,妳叫佢全部開單!但係,d 街市佬,會為咗做生意,會問姐姐開單寫幾多錢架!

不如,試吓,隻眼開隻眼閉!睇佢煮到d 乜先啦!
唔好煩呢d 喇!
其他,佢做得妥妥當當,唔貪心,唔借錢,聽聽話話……okay 架啦!

子爵府

回覆:Liontigerma 的帖子

如果你自己去街市買,大約要幾錢?因為菜肉都有貴有平,如果買得豐富些,雞,魚,100都唔夠,如果佢買青肉豬肉,就夠的。

男爵府

引用:佢打唔打到虎頭?1

原帖由 Liontigerma 於 14-09-18 發表
佢打唔打到虎頭?1
去超市買,有單有據,自己放假先去街市買新鮮

大宅

畀面勳章

我都係每日比$100佢買送,一家5口食,每晚指定3送1湯(魚/菜/肉+煲湯材料),我計過就算打斧頭只打到1蚊,2蚊~

大宅

$100 3送1湯?勁!
我叫佢預大約少過$30一個餸⋯一餐2-3餸咪$60-90。
煲湯會加多些錢⋯

子爵府

$100 佢煮D 咩送比你地食先?? 如果全部抄蛋, 豆腐青菜, 就一定太多
如果又肉又雞又令湯, $100 唔係好夠TIM~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 wzwz 的帖子

$100有3餸一湯約5人吃...勁!

可否提供昨晚菜單

公爵府

$100 好少喎, 食咩 ? 5 煲湯 ?

複式洋房

$100 買3餸1湯, 唔好話打斧頭, 可以買到都好叻, 有無試過自已買, 係咪真係夠錢

大宅

畀面勳章

Jasmine-4711 發表於 14-9-19 11:37
回覆 wzwz 的帖子

$100有3餸一湯約5人吃...勁!

椰汁煮魚,蒜蓉炒通菜,燒汁豬扒,蕃茄蘿蔔排骨湯.
其實每晚D送既款式都差不多,都係3送一湯.

大宅

我本來日日自己買, 自從阿B返N, 上兩星期開始姐姐買!

1) 首先, 預左打斧頭是肯定的! 就算你請本地EE, 都會有咁情況! 問題在於佢打既程度! 幾蚊一日由得佢! 公司D阿姐買野咪一樣打斧頭!
有時supermarket D 野貴好多, 睇你寧願益姐姐定大財團!

2) 我對街市行情超清楚, 姐姐都知, 反而佢自己唔敢打斧頭 (暫時), 有時仲比多左錢我! 所以你應該搵放假日子去買下餸, 清楚下行情!

3) $100 睇你食咩! 一定唔可以煲老火湯! 菜一斤(街市價) - $8-$10 斤 / tomato / eggplant /bitter melon…$10 夠食! 平魚如黃花一條 ~$20-25! 豬肉 $30-$35 實夠4 個人食 (不是腩肉, 因貴D) , frozen chicken ~ $35 隻! 什麼薑 / 蔥 / garlic …..不是日日買 , 唯獨薑貴, 一舊大D ~$20 ! 無咩要求 3 餸 $100 是可以的, 湯就例如$5 冬瓜加$15 瘦肉, tomato+potato+carrot+meat $35-40
~~~ 我買新鮮肉所以會貴D!

4) 最緊要叫佢地唔好買 一碟碟平好多既魚 /菜………….唔新鮮的! 你同佢講食得出的!

我家連姐姐5 大1 細, 3-4 餸 , 冬天一星期3 日湯, 夏天1-2 日! 平可以$100 有找 (無老火湯), 正常$150 有湯

muimuiy    發表於 14-9-19 16:47

男爵府

回覆:一家四囗,每日俾$100工人去街市買餸多唔多?

睇下你要求食乜,魚菜肉湯?

男爵府

2024年龍年勳章

我逢星期六同佢一齊去街市買定d貴價野, 如凍肉同豬肉咁, 星期二至五會有其中兩日佢自己去街市買菜, 每次計數, 我每次比二, 三百蚊佢去買, 佢每次都係用我百幾蚊至二百蚊到買餸, 我有同佢一齊去街市, 所以佢知我知價, 所以佢就算打斧頭都唔會多, 咁唔係太過份我會算.

珍珠宮

我係俾$500-$600解決一星期的伙食,包括
一家四口再加姐姐晚飯(隔日有湯)
一家四口再加姐姐早餐
一家四口再加姐姐基本生果

無乜打斧頭的空間,打到俾個叻,抵佢賺啦

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

點解我媽話 $500 只可買到2日餸嘅, 三個大人, 佢話而家啲嘢好貴, 唔通我媽打斧頭?

珍珠宮

AK47AK47 發表於 14-9-19 16:49
點解我媽話 $500 只可買到2日餸嘅, 三個大人, 佢話而家啲嘢好貴, 唔通我媽打斧頭? ...
依家買餸的確係貴
如果我自己去街市買餸,都會同你阿媽一樣

但工人姐姐唔同,佢會睇budget買餸

自己家人買,係睇心情買餸

舉個例,我個日想食蝦,咪買蝦囉,唔會太介意佢貴唔貴

姐姐見用到星期尾,會改為炒下蛋、蒸下豆腐,呢啲係平餸

首頁

尾頁

跳至