嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...15

尾頁

複式洋房

各位JM,

我好傷心,我生bb時發生了意外, 作動其間身體無法供應血和氧給bb, 醫生話bb出世時沒呼吸,沒哭,紫色,一出來就即入ICU。

醫生話因為bb缺血缺氧令她腦細胞嚴重受損,腦細胞不會重生及修復,bb照了滋力共振後已看到前腦及左右腦細胞破損,是嚴重及擴散的.

最初醫生話bb不能生存,其後腦部更不停抽筋,要打6種止抽筋藥令她沉睡,連幾下既呼吸都無埋,一出世就捱苦,不停打藥打藥,打到手腳都無血管再打,就打在頭皮上,我不停咁喊......

醫生已經說了數次話bb情況不樂觀,又說預她不會醒,到廿多日後,有一位醫生話嘗試拆走她的呼吸機,看看她能不能靠自己呼吸,然後再決定bb去向,最後bb係得,她能自己呼吸了,日子一日一日過,BB由不能動,變成可以手腳郁動.

現在 bb 2個半月了,一直未出過醫院,由於腦細胞死亡,BB會變成腦癱,而腦細胞是影響了很多功能的,醫生說她未必能看東西、食東西、聽東西、走路和思想 etc,而BB太細,要排期待大一點再做測試,很多很多的”不能”,我不想再聽下去,眼淚不停不停流,我好傷心好傷心,好心痛好心痛,我唔知點做,亦唔知將來條路點行,有無人可以教我? 有無咩GROUP係可以分享呢經驗?

大宅

回覆:BB在我作動時缺血缺氧, 導致腦麻痺, 請問有無人幫到我

看了,真的心痛,我5知点安慰你!十月懷胎,希望bb 健康成長是天下父母既心願!但以你bb 目前情況健康成長对佢尼講可能要加倍努力!
你們要積極想想,什麼方法可以令大家和bb 好過一點!
人生漫長路,我們要努力面對不同難關,積極面對,總會走出黑暗,加油,支持你!

sixsixmama  多謝你  發表於 14-10-7 10:23

男爵府

回覆:BB在我作動時缺血缺氧, 導致腦麻痺, 請問有無人幫到我

睇完好心痛,你要加油!

sixsixmama  yes  發表於 14-10-7 10:23

大宅

加油,令人心痛的事,雖然不幸的事,人要積極面对,BB努力,媽媽更要努力面对件事,找人傾下,用正面心態努力面对,看下点做对BB發展好D,不要在想負面想,再想什麼沒有用,找下D資料,黎緊有很多難関,努力同BB一齐去面对,加油

男爵府

回覆:BB在我作動時缺血缺氧, 導致腦麻痺, 請問有無人幫到我?

媽媽,你要加油。明天會更好的。祝福你地。

sixsixmama  多謝你  發表於 14-10-7 10:24

大宅

加油, 媽媽也同BB打氣, 叫BB加油, BB也有鬥志, 你都講, 日子一日一日過,BB由不能動,變成可以手腳郁動. 冇錯, 你地既路會比其他人難行, 難過, 但你都要相信BB, 佢也想生存, 佢都係度努力緊, 所以媽媽要堅強, 加油, 保持正能量!!!! 祝福你

複式洋房

回覆 wawa929 的帖子

我就是很迷茫,很恐懼,很傷心,很難過,做什麼也在哭,我知對住亞B要好正面,但一背著她我就哭了.
我知現在要做一些刺激她腦細胞的運動,醫院所教導的等於無教,他們人手都好缺乏,常叫我不用心急,要慢慢來,我先生亦有在網上搜索關於腦細胞受損既資料,而當我自己做搜尋時,我就不停哭,一看到某些字眼就不停落淚,我已經返左工了,不能常哭的.

我唔知點面對,很難受,看著BB時,想起她的將來,很難受.
人地可以預定2個月BB做到d乜,4個月bb做到d乜,6個月bb做到d乜,我bb就是乜都預計不到.
醫生話同齡BB會識笑,但我BB連”笑”也未必會有,現在已知bb不懂吸吮和吞嚥,要靠胃喉輸送奶到胃,除了傷心,只有傷心.

大宅

雖然心很痛,都要勇敢面对,因為你係BB媽媽,放下D負面想法,努力同BB一齐面对困難

子爵府

回覆:BB在我作動時缺血缺氧, 導致腦麻痺, 請問有無人幫到我?

好心痛。唔和點幫你
加油 媽咪 bb
你要健康出院成長哦

sixsixmama  thx  發表於 14-10-7 10:25

禁止訪問

回覆:sixsixmama 的帖子

大宅

我地陌生人,睇到你咁講都心痛,何況你係媽媽, 當中壓力同痛苦可想然之, 但亦都正因為我地係媽媽, 所以要更加堅強面對, bb好需要你既支持同打氣, 所以你唔可以放棄, 要加油, 要相信bb, 佢會感覺到, 自己也會加油

大宅

真係好心痛,媽媽你要加油呀!

sixsixmama  thx  發表於 14-10-7 10:24

複式洋房

回覆 大頭123 的帖子

大頭123,
你說得對,bb也想生存,所以當最痛苦時bb仍沒有走,醫生用止抽筋藥已經用到最盡,我都已經絕望,在ICU門口看到一些感謝醫護人員的感謝卡,我在哭著說:奇蹟不會發生在我身上。
我不信有奇蹟的,但最後bb竟能捱過,但醒來後面對的問題更多,再且現在bb仍有打兩種抽筋藥的。

奇蹟已經發生了一次,我怕再沒奇蹟。

複式洋房

我可以感受到你的傷痛,不過希望你唔好絕望,bb 喺無呼吸機幫助下,都可以自己呼吸,證明佢生存意志好強! 我哋呢度一班媽媽會為你加油祝福!

sixsixmama  多謝你  發表於 14-10-7 10:29

複式洋房

回覆 markus128 的帖子

好多謝你們的鼓勵和安慰。我現在最想找一些有相關的家長,我想知點樣去照顧和訓練這樣的bb, 佢地嘅心路歷程點行?
不過我發覺Bk上找不到同病相憐的人,所以如果你們身邊識到有呢啲問題嘅家長,可不幫我聯絡一下。

大宅

陪月勳章

你現在一定係要接受這事實然後找社工 同攪傷殘津貼 去處理將來的路 你同你家人一定要做好心理輔導 我知係會唔開心 但你現在要正面積極努力未來的路 add oil add oil

sixsixmama  原來真係要主動申請  發表於 14-10-7 10:29

大宅

呢個bk另外仲有個group,左下方,好似係教育王國,有part係 特殊教育,裡面有好多特殊小朋友既家長,雖然可能未有你情況,但佢地每日做既野都呕心瀝血,個到d 家長相信可以同你互勉。您快d post。 加油

sixsixmama  真的有用, 找到了, thx  發表於 14-10-7 10:26

複式洋房

看了好心痛,心疼bb,心疼媽媽,媽媽一定要放寬心,加油啊.

sixsixmama  多謝你  發表於 14-10-7 10:26

男爵府

加油!!BB係想生存,佢努力緊,對佢要有信心。奇蹟一定會不停發生係你地身上。唔好放棄。

sixsixmama  知道  發表於 14-10-7 10:26

大宅

我同事個b一出世又系有事到依家都未知咩事,話活不到三歲,要我同事俾個b佢地做白老鼠,但我同事好堅強,冇放棄,依家九歲啦!雖然好多野系做唔到,但生命的奇蹟在小b身上見到!依家同事好珍惜同佢一齊去旅行,成喼藥上機,但對得幾耐得幾耐,生活的每一天對佢地都系算賺返來!努力加油!主祐!

首頁
12345...15

尾頁

跳至