在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

做左全職媽大約一年半,現在要照顧兩個小朋友,好悶,每天只係對係兩個小朋友及等老公返屋企,悶悶悶,你地係點過每天架?

別墅

回覆:做全職媽好悶

係好悶呀!唔係為左個囡到一做出返去做野,係屋企根本就係工人咁, 老公返到屋久不久成日黑面,好憎佢, 我到唔知可以忍到幾耐。。。其實奶奶到出到口幫我睇住個囡, 真係好想出去做返野, 但係少左見到個囡真係2難存。。

洋房

我有2囝囝,1個7歲和1個剛4個月。已做了7年多ftm, 一點也不覺悶,因能每天看著哥哥的成長,實在難能可貴呢!時間還掌控得很好。

但4個月前細佬出世後,感覺一點也不太enjoy, 因時間方便太緊迫了,感覺很困身呢!尤其在哥哥測驗及功課多時。人也開始出現抑鬱、恐懼、和憂慮等。就連1家4口外出也不想,因想到外出要拿很多東西,和回家後要處理他們倆兄弟就煩惱。

現在只有奶奶幫忙,但她始終年紀大,很多方面都做得不太理想,能力亦有限。及始終相見好同住難。現正煩惱應找個姐姐代替她,但又怕難搵到個合適的。或是找私人褓姆,但又擔心收費貴。請問有什麼好意見或照顧2個小朋友的好經驗可分享?

大宅

慣左ftm既生活,就吾悶,好忙添

男爵府

做了兩年ftm,做家務係好悶,想搵下嘢做但又想湊仔唔想返full time job,

大宅

啱啱做左一個月, 已經悶到無朋友, 又去唔到邊到~

子爵府

我做左3個月FTM, 有工人幫手湊孖B, 日日同BB玩係開心, 而我每日都會係佢地訓左時出街買餸, 有時仲會行多陣先返屋企, 夜晚就會煮飯等老公返黎. 好似好寫意, 但係真係好悶, 每日同老公既話題真係好少, 而對住個工人又教到我嘔血....感覺同社會脫節.

大宅

如果無經濟煩惱下,我覺得做ftm 好enjoy,日日見住自己小朋友,可以煮健康既飯餸俾佢地同老公食,但唔會因為咁而悶,因為只要時間安排得好,可以睇book增值自己,唔會落後

別墅

做左ftm半年多,覺得自己近乎自閉

LUCKYO    發表於 14-11-6 09:54

大宅

吾悶,但好忙,湊小朋友、清潔屋企、買餸、煮飯、上下網、去下公園、去下圖書館...眨下眼又一曰

大宅

忙+悶+開心+感恩

伯爵府

畀面勳章

引用:悶....生活完全失去方向及動力, 明白到湊住

原帖由 sallychu35 於 14-10-24 發表
悶....生活完全失去方向及動力, 明白到湊住bb一定找不到工作, 想自己開個小店一邊湊bb一邊可以消磨一下時間 ...
老實講,我之前有做開網店,因為細的出左黎,真係無時間再做,所以而好悶,又做唔到其它野。

複式洋房

引用:悶....生活完全失去方向及動力, 明白到湊住

原帖由 sallychu35 於 14-10-24 發表
悶....生活完全失去方向及動力, 明白到湊住bb一定找不到工作, 想自己開個小店一邊湊bb一邊可以消磨一下時間 ...
我之前都開左鋪,一開始同你唸法一樣,但真係力不從心。做左半年。果時阿b份6個月大。如果有工人或四大長老就會好啲。依家兩歲啦,其實都吾係吾好,只不過小朋友大得好快,錯過左呢個階段無得返轉頭,錢可以遲啲搵!

複式洋房

回覆:ella0628 的帖子

我都住屯門,但吾悶呀,因為成日都出街。
近排細女出左黎,一個湊兩件都會出街,但就屋企公園有時搭車出圖書館甘囉,我地交流下

複式洋房

回覆:框框 的帖子

非常認同

大宅

引用:Quote:原帖由+smallkinki+於+14-09-22+發表

原帖由 zone 於 14-09-22 發表
我同你差不多,我一個6歲,一個三個月。
我一個7歲,一個10個月

大宅

悶....生活完全失去方向及動力, 明白到湊住bb一定找不到工作, 想自己開個小店一邊湊bb一邊可以消磨一下時間,又可以掙點生活費, 等日子好過些, 可惜世俗的想法及眼光令自己真是笑中有淚, 某天我在橫街上看到一間店舖出租的廣告, 但是廣告牌上沒有顯示聯繫電話, 我就走到旁邊的涼茶店打聽一下此店舖出租的問題, 涼茶店老闆娘告訴我租金及問我賣什麼是不是自己做, 當我告訴她想賣衫自己做, 她就叫我現在專心湊bb先,不要想,錢不要急住掙, 唉....或許她是出於關心, 但是搞笑湊bb就不能賣衫嗎? 沒有老闆請自己請自己都不行? 真是生意好我也可以請人吧? 進貨相信不用天天去吧? 我可以叫老公或者別人幫手湊一天bb 啊! 如果是租金問題就更加不用擔心, 即使今天開張明天關門, 租金,訂金, 賠款她都一定會收到, 有簽合同.唉...悶又累....

伯爵府

回覆 zone 的帖子

其實一開始做係超悶架!!
你要搵到同類人, 互相傾下 , 出去公園玩下, 先覺得好點

洋房

hi ,各位妈妈!我就在好多年前安排了现在要孩子,前2年就没工作了,开始是因为最后一份工作太疲劳,休息了好长时间,结婚后一年才要孩子。怀孕是非常高兴的生活,生了以后就很多学习,有时很恐惧,害怕,不知道这样做对不对,找人问,自己带孩子。现在她15个月,非常可爱。问我习惯不习惯?我感觉就象一种新生活一样,简单,比较平静,最不习惯,是思维比以前慢了,我感觉自己没以前醒目,脑袋慢一点。我先生都这样认为。我以前的什么创意啊,什么都不知道去哪里了。记得在生完孩子4个月后,我问先生,我的创意不再有了吗?他说,“会回来的。只是,不是现在。”我生了孩子后一切都变了,有时照镜子有点觉得自己老土;现在的生活,比起我过去工作时的生活简单多了。我有点喜欢。不过,就是少了朋友聊天,她们没孩子,女强人,我没什么话题了。常常认识妈妈们,看见妈妈背着孩子就感觉是同路人,给一个微笑她,她又回笑一个。妈妈嘛!有时好忙比较辛苦,我就对自己说,可以有这种辛苦是很幸福的,努力!我打算保持开放的态度,继续学习,继续向前!期待可以多点朋友。我打算做点改变。孩子睡觉了,先生回来了。还有时间和大家分享此刻的感受。不错!

別墅

回覆 zone 的帖子

我唔覺得悶,覺得攰過返工,但見住BB天天長大好開心反而覺得以前返工幾悶

首頁

尾頁

跳至