跳至

首頁

尾頁

別墅

各位JM,我要帶孖b返港,有什麼事要注意呢?能否分享經驗?

上機要帶什麼呢?可否帶奶水?
返到香港,應否用孖b車?

謝謝!

子爵府

畀面勳章

回覆:帶6個月孖b從美國返港的注意事項

如果孖b車係一前一後都ok 並排簡直寸步難行。 我仔4 個月回港 瞓覺瞓左一半 食左3-4餐人奶度

別墅

回覆:Vivinana0202 的帖子

孖B幾大?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你一個帶兩個?孖B幾大?香港一間BB車都難搞,孖B車有難度,
地方窄人又多,上落地鐵最煩,好多個站過大閘都難,
以前我妹一個B次次都要叫職員幫手至出到閘,一個女人仔搞唔掂,
唔好話驚拐帶,大人財物各樣嘢都要小心,可以的話,
出街都係揹住BB方便D,但如果你一個帶兩個就難D啦。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

回覆 Javanmama 的帖子

Sorry.... 看過了原來BB 6個月...我細仔2個月時我就帶他搭飛機了... 那時擔心得很... 全程飛冇訓過!

首先最好買機票時BOOK定位, 有bassinet位就最好(必須預早訂,因為只有少量),如果bassinet 巳沒有, 最好坐近restroom, or pantry, 以方便換片和開奶. 帶手抱BB可以帶熱水,奶,等液體上機.由於長途機, 最好預多分量的奶粉, diapers, 衣服, 毛巾仔等以備BB弄污, 飛機其實有diapers提供. Landing or Take off 時, 最好準備奶or水比BB, 可減少耳仔氣壓, 那時BB訓了覺就最好, 不會哭哭啼啼.
唔知你會搭邊個airline, 我個人應為返HK, 有BB的最好坐singapore, 空姐最nice, 我拎住奶樽, 佢巳經走黎幫我沖, 好感受到比照顧. 但CX的話, 空姐見到你抱著BB,奶樽等, 而側身走人. 你好少見到空姐行來行去的...好以去食buffet感覺, self services!

唔知你會在HK留幾耐, 我每次返去都會幫BB買travel insurance. 雖而香港睇醫生唔貴, 但因為BB係US passport, 有咩事的話就麻煩, 所以買定有個保障, 而且所費不多. 你BB六個月, 應該打了針才返去, 我個仔兩個月返時, 返到HK還是打4個月大既針, 在仁安醫院打成HKD2400+, 但買了旅遊保險, 叫醫生寫係發病打針, 返到黎Claim都Claim到(很幸運). 如果真的要返HK打針, 記很帶住針咭紀錄, 確保冇打多打少.

孖B車我未用過, 所以no comment, 但你如果返到HK要經常出街, 咁車仔是必要的, 因為六個BB 應該還會常訓吧... 我在香港有時有車仔都未必會帶, 因為有些大型商場如圆方, 海運,沙田新城市等有BB車可租數小時(但應該沒有孖車!)

去HK的話, 應該最適合帶輕身BB車, 雖則在這裏的豪華型BB車BB坐得舒服, 但HK實在太不方便, 而且街上D人見到咁大部車, D目光很差, 除非你在HK都係有車人仕. HK的巴士一定要你摺好BB車先可上車的.

希望這些個人意見幫到你啦!!

Vivinana0202  多謝晒!!感激'   發表於 14-9-20 11:37

別墅

回覆:帶6個月孖b從美國返港的注意事項

各位JM,多謝分享!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bb 食到少少餅仔就帶d 餅仔上機, 我d 小朋友起飛降落時唔肯飲野. 大仔8個月大時突然勁快飲晒d 野, 降落時咪大喊, 之後訓左. 細女3個月大時唔肯飲奶, 起飛降落時好彩佢冇喊.

香港d 路同舖頭唔適用孖b 車. 有兩個大人的話, 分兩架bb 車好d. 用揹帶仲好, 因為香港有好多人都係行得走得既傷殘人士, 佢地會同你爭用lift.

唔知美國d 疫苗計劃係點, 我住歐洲, 冇卡介苗針打, 所以我要小朋友打左卡介苗針至返香港, 要預早至少6星期去打, 因為支針係6星期後至開始發揮作用.

Vivinana0202  Thx!! :)  發表於 14-9-23 13:45

大宅

你係旅行定長住?我經驗就系少出街為妙,因為一個病左就很快到第二個病埋,辛苦到暈,醫藥費亦吾少

Vivinana0202  我去兩星期,最主要係   發表於 14-9-23 13:47
Twins 媽咪

首頁

尾頁

跳至