夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有個大仔兩歲一直自己湊,宜家第二胎仲有17日就到預產期,但c6話聽日後日要過澳門做兄弟⋯我即刻覺得好灰心,好hurt⋯
其實前幾個月佢已經同我講過,我話咁近預產期,不如唔好去,你好朋友會體諒~佢就話到時睇下點⋯
呢幾個月黎一直無再提起,我以為佢唔會去,到今日佢突然講起,我問如果我要生咁點?(因為住嘅地方比較僻,出入要開車,我要從新界去九龍生添,仲有大仔要搵人照顧,我已經好擔心)佢話到時叫老爺黎幫手睇住我地,我問佢:老婆生仔重要d定做兄弟重要?!佢話:到時有咩我會即刻趕翻黎!
我已經唔想講野,覺得佢輕重都唔識分,好傷心,一直諗當初選擇佢係覺得佢夠負責任,但今日佢呢個決定令我好失望!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

仲有17日就到預產期,你c6話聽日後日要過澳門做兄弟

可能去完返黍都未生呢, 開心D啦....

大宅

引用:仲有17日就到預產期,你c6話聽日後日要過澳

原帖由 gigi1020 於 14-09-19 發表
仲有17日就到預產期,你c6話聽日後日要過澳門做兄弟

可能去完返黍都未生呢, 開心D啦.... ...
但我上星期已經試過陣痛入院,後黎醫生話假陣痛俾我出院,如果我係第一胎都無咁擔心,但姑娘話我上胎生得好快,今次有咩依郁就要即刻入院⋯
佢又話陪產,我想身邊係佢同我入院,而唔係62啊嘛

大宅

回覆:我感覺好心淡

開心啲!唔好俾情緒影響bb..佢要去,你都阻止唔到..來之,則安之啦!

大宅

若是我,我會同他或what app他:
多謝你在我最需要你時,你所作定決定,我和BB也無奈接受,也學會人生寶貴的一課
(之後不要再鬧他,自己執好入院的物品,另外托62來照顧大仔,不要令自己太大壓力和抑壓,盡量俾自己有足夠休息)
心情唔好影響血壓㗎!現在最重要是自己和BB平安順利分勉,加油!

男爵府

開心吸收勳章

回覆 mamacolly 的帖子

佢鐵定要去做兄弟,除非你現在或明天作動要入院生,都好難阻止佢唔去,就算留到人留唔到心,不如放開懷抱,讓他去。

但你要做好生仔準備,執好入醫院的東西,同大仔講如果媽咪去生BB的安排,抄低需要聯絡的人和電話,就算老公不在,你都能應付自如。唔好唔開心和心淡,影響就來做媽咪的喜悅,距離預產期有17日,未必咁啱撞正。不過你同老公講定,真正撞正他就一定要趕回來,唔好顧住飲唔記得你和BB,因為他的支持是無可代替的!

大宅

多謝大家嘅安慰,我由得佢做決定,不過佢真係去我唔會原諒佢,我會一世都記得佢有幾咁自私!

別墅

佢應該係屋企陪你喎,等間無啦啦生得咁點,又有一個邊個睇?我第二胎都係早左,我有朋友兩個鍾內已生,,,樓主要諗下如果有咁既情況要點做喇!

珍珠宮

做媽媽要堅強d, 我生BB 時老公都唔喺我身邊, 但我一樣可以面對。

仲有17日先預產期, 放鬆d, 可能佢做完你都未生得, 唔好喺呢個時候搞到大家都唔開心, 我只可以講, 男人永遠唔會明白女人生仔有幾驚幾需要安全感架

take care

侯爵府

好明白你感受,俾我都超唔開心。不過都無奈,佢要去真係阻唔到。
俾我可能已經發咗din

唔好點評我

男爵府

回覆:mamacolly 的帖子

比我都會唔開心

大宅

引用:佢應該係屋企陪你喎,等間無啦啦生得咁點,

原帖由 malokying 於 14-09-19 發表
佢應該係屋企陪你喎,等間無啦啦生得咁點,又有一個邊個睇?我第二胎都係早左,我有朋友兩個鍾內已生,,, ...
其實姑娘同我講我會生得比較快,已經有d怕,因為開車去九龍都要至少半個鐘,我62唔係同我同住,通知得佢黎到又要時間,大仔可以俾邊個睇住?!
佢根本好似唔考慮清楚我幾咁需要佢係身邊支持,佢朋友同我地同校,前兩年哈佬喂一起玩過,好易話爲,都無一定要佢去,係佢自己想去玩!所以我先咁嬲

大宅

引用:做媽媽要堅強d,+我生BB+時老公都唔喺我身邊

原帖由 Lovelovebear 於 14-09-19 發表
做媽媽要堅強d, 我生BB 時老公都唔喺我身邊, 但我一樣可以面對。

仲有17日先預產期, 放鬆d, 可能佢做完你 ...
講真第二胎我仲驚過第一胎,一黎生得快,二黎屋企離醫院遠,三黎仲擔心仔仔吾知交俾邊個照顧,呢個時候佢當然係香港會好d,如果佢係去工作做正經野而出境去澳門,我當然唔會咁樣啦,但做兄弟之喔,人地唔差你一個jei⋯

大宅

引用:好明白你感受,俾我都超唔開心。不過都無奈

原帖由 你好嗎 於 14-09-19 發表
好明白你感受,俾我都超唔開心。不過都無奈,佢要去真係阻唔到。
俾我可能已經發咗din
阻係阻唔到,不過我會永遠記得呢件事,唔會原諒佢,唔想好似以前咁成個婢女咁甘心情願服侍佢,因為我根本無咁重要!

Mitch  成世記住又點? 你咪   發表於 14-9-19 21:18

大宅

引用:比我都會唔開心

原帖由 k_k_k 於 14-09-19 發表
比我都會唔開心
我已經唔開心咗成日,但佢都無理過我,其實係我生完或者地點係香港,我完全無所謂~

侯爵府

佢個心飛咗去,你阻都無用,
有幾多男人會咁體貼丫,嬲壞自己。

不如果兩日你安頓好大仔,
book近醫院嘅酒店或去親戚度住兩日當relex下待產,
自己安排好過啦。

mamacolly  可以有呢d選擇我就唔   發表於 14-9-20 01:24

大宅

男人心思不如女人細密。可能因為就快加多一個BB感到有壓力又或者不想在兄弟面前失威,所以先執意而行。當然明白你也有壓力同情緒但最重要安排好萬一作動入院嘅準備。放鬆d,最多溫柔地話佢知萬一你要生而要入院你同大仔會好傍徨,希望佢可以陪住你。如果佢依舊要去,咁你亦唔駛嬲。有d事在心中已經夠。

mamacolly  我真係好在意  發表於 14-9-20 01:19

禁止訪問

大宅

你不如問下c6, 如果個b 第日問佢,我出世果陣你係邊? 佢係咪會答去左澳門做兄弟!

mamacolly  佢覺得實唔會咁巧佢唔   發表於 14-9-20 01:25

子爵府

你老公去澳門個日,可以搵到人陪你嗎?既然.他決定,就吾好再諗,睇下有冇其他方法令自己安心!

mamacolly  唯有叫我媽媽黎,哎   發表於 14-9-20 01:26

首頁

尾頁

跳至