夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有個大仔兩歲一直自己湊,宜家第二胎仲有17日就到預產期,但c6話聽日後日要過澳門做兄弟⋯我即刻覺得好灰心,好hurt⋯
其實前幾個月佢已經同我講過,我話咁近預產期,不如唔好去,你好朋友會體諒~佢就話到時睇下點⋯
呢幾個月黎一直無再提起,我以為佢唔會去,到今日佢突然講起,我問如果我要生咁點?(因為住嘅地方比較僻,出入要開車,我要從新界去九龍生添,仲有大仔要搵人照顧,我已經好擔心)佢話到時叫老爺黎幫手睇住我地,我問佢:老婆生仔重要d定做兄弟重要?!佢話:到時有咩我會即刻趕翻黎!
我已經唔想講野,覺得佢輕重都唔識分,好傷心,一直諗當初選擇佢係覺得佢夠負責任,但今日佢呢個決定令我好失望!

大宅

引用:仲有17日就到預產期,你c6話聽日後日要過澳

原帖由 gigi1020 於 14-09-19 發表
仲有17日就到預產期,你c6話聽日後日要過澳門做兄弟

可能去完返黍都未生呢, 開心D啦.... ...
但我上星期已經試過陣痛入院,後黎醫生話假陣痛俾我出院,如果我係第一胎都無咁擔心,但姑娘話我上胎生得好快,今次有咩依郁就要即刻入院⋯
佢又話陪產,我想身邊係佢同我入院,而唔係62啊嘛

大宅

回覆:我感覺好心淡

多謝大家嘅安慰,我由得佢做決定,不過佢真係去我唔會原諒佢,我會一世都記得佢有幾咁自私!

大宅

引用:佢應該係屋企陪你喎,等間無啦啦生得咁點,

原帖由 malokying 於 14-09-19 發表
佢應該係屋企陪你喎,等間無啦啦生得咁點,又有一個邊個睇?我第二胎都係早左,我有朋友兩個鍾內已生,,, ...
其實姑娘同我講我會生得比較快,已經有d怕,因為開車去九龍都要至少半個鐘,我62唔係同我同住,通知得佢黎到又要時間,大仔可以俾邊個睇住?!
佢根本好似唔考慮清楚我幾咁需要佢係身邊支持,佢朋友同我地同校,前兩年哈佬喂一起玩過,好易話爲,都無一定要佢去,係佢自己想去玩!所以我先咁嬲

大宅

引用:做媽媽要堅強d,+我生BB+時老公都唔喺我身邊

原帖由 Lovelovebear 於 14-09-19 發表
做媽媽要堅強d, 我生BB 時老公都唔喺我身邊, 但我一樣可以面對。

仲有17日先預產期, 放鬆d, 可能佢做完你 ...
講真第二胎我仲驚過第一胎,一黎生得快,二黎屋企離醫院遠,三黎仲擔心仔仔吾知交俾邊個照顧,呢個時候佢當然係香港會好d,如果佢係去工作做正經野而出境去澳門,我當然唔會咁樣啦,但做兄弟之喔,人地唔差你一個jei⋯

大宅

引用:好明白你感受,俾我都超唔開心。不過都無奈

原帖由 你好嗎 於 14-09-19 發表
好明白你感受,俾我都超唔開心。不過都無奈,佢要去真係阻唔到。
俾我可能已經發咗din
阻係阻唔到,不過我會永遠記得呢件事,唔會原諒佢,唔想好似以前咁成個婢女咁甘心情願服侍佢,因為我根本無咁重要!

Mitch  成世記住又點? 你咪   發表於 14-9-19 21:18

大宅

引用:比我都會唔開心

原帖由 k_k_k 於 14-09-19 發表
比我都會唔開心
我已經唔開心咗成日,但佢都無理過我,其實係我生完或者地點係香港,我完全無所謂~

大宅

引用:仲有17日,係男人都會為兄弟結婚而去幫手,

原帖由 momojoyse 於 14-09-19 發表
仲有17日,係男人都會為兄弟結婚而去幫手,妳嬲都無用,係我會叫家人/朋友嚟住一晚,等個老公玩得開心d

...
我諗唔止stay一晚,提前一晚去,做兄弟個日亦無得早走,應該趕唔切搭船,咁就係三日兩夜

大宅

引用:你老公咁做真係衰左d,大仔兩歲,其實都需

原帖由 ccw1830 於 14-09-19 發表
你老公咁做真係衰左d,大仔兩歲,其實都需要人照顧而唔係“睇住”囉!不如樓主平心靜氣同老公分析下。可能 ...
其實仔仔比較跟我同爸爸,得我地一直湊開,如果我入院,爸爸又無係身邊照顧佢,我去生都生得唔安心,試問佢明知其他人唔熟悉仔仔飲食起居,又點可以就咁放心去玩?!我真係唔明,換咗係我做姐妹,但屋企需要我,我唔洗諗都會唔做!

大宅

引用:我都覺得你個c6吾識分輕重,但你要早d準備

原帖由 carbonegg 於 14-09-20 發表
我都覺得你個c6吾識分輕重,但你要早d準備,因為通常第二胎會比預期早,我第一胎比預產期遲十幾日,要催生 ...
我第一胎早咗四日呀,雖然話仲有十幾日先預產期,但邊有咁準,我預計今胎都會早,盆都落得好低下~

大宅

引用:聽到真係傷心,明白你感受,其實個POINT未必

原帖由 sandycatcat 於 14-09-20 發表
聽到真係傷心,明白你感受,
其實個POINT未必係佢是否在身邊, 意思係如果佢份工要出差冇得調咁, 絕對易接受過 ...
係呀,就係太多不定因素,我原本好擔憂,c6係度先話安心d,哎,無陀b生過仔係唔明白

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-09-19+發表

原帖由 07mama 於 14-09-20 發表
已經生過一次,係咪知道過程唔會好似睇電視咁: 唔得啦!要生啦!

好多老公唔係香港做野,到差不多生都係一 ...
佢陪產過一次,我痛到捉住佢隻手流眼淚,有佢陪住感覺唔係孤身作戰⋯
佢都話今次會再陪,但走到澳門,黎到我都生完

大宅

引用:如果結果係佢去完返黎你都未生得,哪你而家

原帖由 michufat 於 14-09-20 發表
如果結果係佢去完返黎你都未生得,哪你而家嘅唔開心同擔心會唔會係多餘左?少事化大左?

...
就係唔知幾時出世呢個不定因素,難道唔係更加應該留係度?唔係講緊呢兩日一定生,而係未來兩個禮拜邊日都好,作為爸爸同丈夫,都唔應該爲咗去玩而放低我同仔係屋企!
特別我尋晚知道,佢已經問人今晚有無節目?人地話無,佢話今晚要宵夜節目,因為後日要翻香港同老爺交更,佢當我係咩?!

大宅

引用:咪諗得咁負面啦!做左爸爸一段日子,就黎又

原帖由 Caravaggio 於 14-09-20 發表
咪諗得咁負面啦!做左爸爸一段日子,就黎又多個小朋友,更加冇得玩,佢可能真係好需要呢個小假期。比佢去, ...
咁我咧?佢有無諗過我,做咗ftm兩年,緊接又多幾年無自由,我已經好耐無出去玩下,無得同姐妹行街happy,無得返工,無得隨心所欲好耐好耐,每日對住四面牆,就算咁我都無埋怨過~佢已經可以好自由咁周圍去,只係要求係呢個時候留係香港jei,咪有咁難?
我已經越黎越諗唔開,今日特意帶個仔出街避開佢出門,點知翻黎佢先走,仲咩都唔同我講,好瀟灑攞行李着鞋,我問:係咪一定要去?可唔可以留係度?佢冷漠咁答:唔係搵人睇住你了咩?
無野好講,我無其他姐妹睇得咁開放心俾佢去,可能因為陀第一胎佢有前科,令我諗得更多

大宅

引用:你唔好咁唔開心啦!這兩天約朋友見吓面,帶

原帖由 csk 於 14-09-20 發表
你唔好咁唔開心啦!這兩天約朋友見吓面,帶囝出吓街,趁未生輕鬆一些,不要悶在家裡,飯也不用煮,出街想食 ...
嗯,多謝你~我已經無心同佢吵,因為都知佢點答點做,等佢翻黎我都唔會理佢!

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-09-20+發表

原帖由 happyb_happyb 於 14-09-20 發表
既然佢都出了門,吾好諗太多,等他回來,開心啲迎接bb來臨
得bb先令我覺得係開心事,而佢我連見都唔想見

大宅

引用:完全明白你感受,我過幾日就預產期tim,又係

原帖由 shandie 於 14-09-20 發表
完全明白你感受,我過幾日就預產期tim,又係第2胎,之前都試過唔同問題入咗兩次醫院,如果我C6喺呢d日子明知 ...
其實足月阿b要出世我都ok噶,因為今胎實在陀得好攰好辛苦,一個人湊住大仔有心無力,反而好想快d卸貨

大宅

引用:Quote:原帖由+mamacolly+於+14-09-20+發表

原帖由 michufat 於 14-09-20 發表
relax...唔好諗咁多野...我自己都係就生,我有時都會將啲負面情緒放大左...但你唔開心對自己無好處,搵啲開 ...
搵咗62,62話放心,等佢翻黎就話佢~

大宅

引用:你倆感情一直無問題?

原帖由 小白2000 於 14-09-21 發表
你倆感情一直無問題?
無咩大問題,不過我宜家發覺有好大問題⋯可能自己一直默默容忍佢,令佢不知不覺間唔放我在眼內~
62話有次我地一起出街,佢對我講咗句野62覺得佢好過份,但我無出聲,62轉頭趁我唔係度鬧佢點可以咁講野,覺得佢過份⋯我問62係咩事,62話唔記得了~我先發覺,原來我對自己咁衰

大宅

引用:嘅然你老公咁自私我建議你搵間最近醫院嘅酒

原帖由 mabel1126 於 14-09-21 發表
嘅然你老公咁自私我建議你搵間最近醫院嘅酒店,帶埋大仔再带嗰可照顧大仔朋友、親戚要到你出院。當然搵你老 ...
暫時62同叔仔,仲有我細佬係度,應該如佢所願捱到今晚佢翻黎都平安無事

首頁

尾頁

跳至