基督家庭

跳至

首頁
23456...9

尾頁

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:企鵝BABY 發表於 14-9-23 22:48 Ok a

原帖由 yuexu 於 14-09-23 發表
觀塘都好多好野食..
但你想食咩.我要諗下..

珊瑚宮

企鵝BABY 發表於 14-9-23 22:50
有咩唔食?
生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

侯爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:企鵝BABY 發表於 14-9-23 22:50 好有

有咩唔食?
咩都食
你們主日幾點架?睇下撞唔撞到你

珊瑚宮

企鵝BABY 發表於 14-9-23 22:58
咩都食
你們主日幾點架?睇下撞唔撞到你
非常好..咩都食..易話圍..

我地7:30開始

生命影響生命
[fly]「審判自己要比審判 別人難得多了。如果你能很成功的做好這件事,你就真的是一個具有真正智慧的人。」[/fly]

侯爵府

引用:Quote:企鵝BABY 發表於 14-9-23 22:58 咩都

非常好..咩都食..易話圍..

我地7:30開始
我話主日喎

珊瑚宮

企鵝BABY 發表於 14-9-23 23:01
我話主日喎
我地晚堂=主日..
我好少返星期日
除非你想邀請我
但我通常星期日都係會出去睇展覽/影下相

生命影響生命

侯爵府

引用:Quote:企鵝BABY 發表於 14-9-23 23:01 我話

我地晚堂=主日..
我好少返星期日
除非你想邀請我
Ohic

珊瑚宮

企鵝BABY 發表於 14-9-23 23:05
Ohic
有星期六同日六就6點開始
日就同外面一樣上午既都有

只係我地大多數都係揀星期五
=]
生命影響生命

侯爵府

引用:Quote:企鵝BABY 發表於 14-9-23 23:05 Ohic

有星期六同日六就6點開始
日就同外面一樣上午既都有
明白
因為我星期五係家聚,星期日係主日

珊瑚宮

企鵝BABY 發表於 14-9-23 23:11
明白
因為我星期五係家聚,星期日係主日
喔喔..即係小組之類??

生命影響生命

侯爵府

引用:Quote:企鵝BABY 發表於 14-9-23 23:11 明白

喔喔..即係小組之類??
嗯…類似團契咁

yuexu  喔  發表於 14-9-24 07:37

男爵府

月餅勳章

回覆 企鵝BABY 的帖子

今早帶囝囝去屯醫去等候了接近九個月的評估。

要幫囝囝等I 位,我到現在都唔係太接受到個結果,

理解能力和表達能力都比之前兩次做評估差,

可以點做﹖

珊瑚宮

引用:回覆+企鵝BABY+的帖子今早帶囝囝去屯醫去等

原帖由 christinetin 於 14-09-25 發表

你要唔要做下檢查?我教會有機構做呢類服務

生命影響生命

男爵府

月餅勳章

回覆:yuexu 的帖子

已做了。

侯爵府

引用:回覆 企鵝BABY 的帖子今早帶囝囝去屯醫去等

原帖由 christinetin 於 14-09-25 發表

同仔仔祈禱和堅持每天讀聖經佢聽,不要讀聖經故事,而係我們大人看開的和合本
你要相信神的話語是帶有能力,我們信的神是能夠化咒詛為祝福的神,為仔仔禱告你係佢媽媽你的祈禱係最祝福仔仔的。你要相信主耶穌為我們受的鞭傷是叫我們得醫治,仔仔的病主一定會醫治,凡事依靠神,無論點辛苦都要堅持在主裡面,你所行的每一步主都與你同在

我要向山舉目,我的幫助從何而來?

我的幫助從造天地的耶和華而來。

他必不叫你的腳搖動,保護你的必不打盹!

保護以色列的,也不打盹,也不睡覺。

保護你的是耶和華,耶和華在你右邊蔭庇你。

白日,太陽必不傷你;夜間,月亮必不害你。

耶和華要保護你,免受一切的災害。他要保護你的性命。

你出你入,耶和華要保護你,從今時直到永遠。
詩篇 121:1-8

另外,屯醫有咩支援給你?

侯爵府

引用:已做了。

已做了。
忘了講,讀聖經唔洗一定要佢坐定定聽,當然能夠咁做更好,但可以係佢瞓前讀一至二章,佢瞓著仍可繼續讀,因為你要相信仔仔靈裡係聽到架,可以祈禱問主讀哪篇或按你感動讀
我係每晚都會讀經比仔女讀,佢地睡了就按手為佢地祈禱,祝福,你的每個祈禱主都垂聽。
祝福你,有咩再上來傾或找教會姊妹傾訴,記住主裡呢條路不是一個人行出來的,一定要有教會弟兄姊妹同行,因為主耶穌在地上時留給我們最後的命令是要我們彼此相愛,如你只得一個人又怎能遵守主留低的最大命令呢?

男爵府

月餅勳章

謝謝你。
你問我有冇支援﹖

冇,除左今次評估唔使錢。(公務員家屬)

佢問我要不要私人治療師名單 (我自己都用緊,使乜佢比﹖)

反而下午我已D/L了庭恩既申請表開始排,然後會問治療師意見要不要再密集做,直至庭恩有offer.......而家五百蚊一堂,一次比八堂......

雖然我既情況,返工部份會有特別安排,但真係冇可能個個星期去早期訓練中心,我唔想考績因呢件事差。囝囝讀既學校有I位,現時負責老師OK,所以我選擇了排I位。

然後班主任同我講,佢情況其實冇咁差,不過要入I位,最少一年。

所以才概嘆一年又一年,一年又一年。

侯爵府

引用:回覆 企鵝BABY 的帖子謝謝你。你問我有冇支

謝謝你。
如果老師話情況無咁差其實都可以考慮唔洗咁密,因為所謂專家評估都係看你有咩附合佢d所謂條件而構成。
當初話我仔有輕度自閉症,只聽字面都幾驚,但知道了所謂條件又安心d了。
原來構成輕度自閉症的有~~固執,言語障礙(因為會導致社交困難)讀寫障礙,知道了又真係唔太擔心,因為亞仔雖然言語不太清楚,但神好眷顧他使他在人眼前蒙恩,縱使他常發脾氣但同學仔依然好鍚佢,好照顧佢,社交無咩問題,再加上返教會接觸人多了生活圈子也大了,我見住我仔返了教會一年,這一年裡也越來越好,人進步了不少,神為我仔揀了一間最好的小學,支援足夠老師又好(學校也是一個見證,有時間再講)
我們是神家裡的人,你的子子孫孫也得神的眷顧,主好愛你仔仔架
\"若不灰心到了時候就有收成\"這句經文常常鼓勵我。
我們跟普通人不同,因為我們有一位創天造地的神,也是我們生命的主,一切也在祂手中,所以你和仔仔都係有福的人呀!仔仔會越來越好架

子爵府

christinetin 發表於 14-9-25 23:59

謝謝你。
記得我教會既家長(我的牧者),佢個姪,細個時被評估為過度活躍,又輕度自閉。但家長鼓勵她的哥同嫂帶佢返教會,用主的眼光欣賞個小朋友,唔好用世俗果套。
大概3,4年之後,評估已經話佢係一個正常的小朋友喇!詳細我不是知得太多。

講別人的見證比你知,係想你有那份信心。信神必會看顧你的小朋友,現實中又會有姊妹扶持你,都是主對你的支持。

記著,主是會按我們的信心成就萬事,如果你自己都無信心兒子得醫治,咁就真係無醫治架喇!
如果你信,(唔係單單把口話信,要真心相信),咁神就真係會醫治。

又一個見證,有位老人家患了胃癌,醫生話得番半年時間,老人家是基督徒,佢信神會醫佢。佢甚至懷疑醫生攪錯。
逄聖誕新年,一家人都感恩主又比個老人家賺多一年時間,足足呢個感恩祈禱,祈左七次。
所以信心,(影響你的心態),好緊要架!

祝福你和你的仔仔。

珊瑚宮

引用:回覆+企鵝BABY+的帖子謝謝你。你問我有冇支

謝謝你。
為你繼續禱告

生命影響生命

首頁
23456...9

尾頁

跳至