樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人可以分享下買樓花的經驗
1, 買樓花可以碌咭嗎
2, 如果抽中後手續係點
3, 選樓時有乜野要留意

真係一d經驗都無, 希望大家提供意見

水晶宮

落訂通常用本票, 但可碌咭同地產代理買預先準備好的本票.
買樓花現場, 可算是"餓狗搶屎"一樣, 發展商逐舊骨頭(單位)咁拋出來, 個地產就係咁迫你要, 你根本就冇可能選擇/看真樓書位置, 就要買, 或者比其他人買了,.....

如果你是用家, 就好難選擇心水方向/樓層, 所以我唔會再諗樓花.

一之蘭太太  argee  發表於 14-9-21 11:17

公爵府

回覆:買樓花

可以look卡同agent買本票。抽中之後揀樓,最好事先自己準備一個list,系自己屬意嘅單位次序,我哋當時用咗幾秒就㨂好單位,其實個個都係咁。

侯爵府

引用:可以look卡同agent買本票。抽中之後揀樓,

原帖由 Mrslot 於 14-09-19 發表
可以look卡同agent買本票。抽中之後揀樓,最好事先自己準備一個list,系自己屬意嘅單位次序,我哋當時用咗幾 ...
如果買咗樓花之後可唔可以賣番出去㗎

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Mrslot+於+14-09-19+發表可以

原帖由 cibewong 於 14-09-19 發表
如果買咗樓花之後可唔可以賣番出去㗎
要抽賣出價百份之20 額外印花稅

大宅

回覆:Mrslot 的帖子

唔係先入票, 抽中再去選樓咪, 選樓唔係有先後次序嗎?如果萬一抽唔中, 咁我地碌咭買既本票係咪都會過數?

水晶宮

syi 發表於 14-9-19 23:45
唔係先入票, 抽中再去選樓咪, 選樓唔係有先後次序嗎?如果萬一抽唔中, 咁我地碌咭買既本票係咪都會過數 ...

唔係個個私樓盤都是入票抽的, 近年好多係在現場搶購的, 搶不到, 就唔會交票的(本票仍然 keep 在你或代理手上), 而本票就退返俾地產代理, 同時 地產代理會為你辦理信用卡退款/取消交易.

如果真係入票抽, 發展商會兌現本票, 信用咭亦當然過數, 如果日後抽不中, 發展商會另開支票退款.

伯爵府

引用:有無人可以分享下買樓花的經驗1,++++買樓花

原帖由 syi 於 14-09-19 發表
有無人可以分享下買樓花的經驗
1, 買樓花可以碌咭嗎
2, 如果抽中後手續係點
可否告知什麼是綠咭?thx

公爵府

syi 發表於 14-9-19 23:45
唔係先入票, 抽中再去選樓咪, 選樓唔係有先後次序嗎?如果萬一抽唔中, 咁我地碌咭買既本票係咪都會過數 ...
我地係入票,抽次序去排隊選樓,所以咪準備個list,見前面買左就再次一個選擇。
係會過數,不過如果抽唔中好快會退番比你,好似幾日啦

大宅

引用:Quote:syi 發表於 14-9-19 23:45 唔係先入

原帖由 Mrslot 於 14-09-20 發表
我地係入票,抽次序去排隊選樓,所以咪準備個list,見前面買左就再次一個選擇。
係會過數,不過如果抽唔中 ...
直接入俾發展商嗎? 有人話可以入俾地產,買地產既本票, 安唔安全呢?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Mrslot 於 14-09-20 發表我地

原帖由 syi 於 14-09-20 發表
直接入俾發展商嗎? 有人話可以入俾地產,買地產既本票, 安唔安全呢?

...
本票抬頭是寫發展商, 咁就當然入俾發展商, 如果有足夠時間, 你當然可以自己準備一張本票, 不一定要同地産買, 但我個人覺得沒有問題.

公爵府

syi 發表於 14-9-20 23:08

...
應該兩樣都可以,我地係同地產買,方便d(同個agent好熟)

首頁

尾頁

跳至