論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

一個極壞的經驗,
本人經X′ 請了個賓妹, she called ′Aileen Acoxxta Rxxmico′ 34 yrs old worked at Taiwan for 3 year before。但是用了5天(31st Jan 08)就已經抄了,因為她講大話,懶,自把自為,
唔認錯,態度差,never say sorry
多多excuse,常常想去街。。。以下是例子︰

1. 第一天已經自已開洗衣機洗她自己的衣服
2. 第一天問她有沒有calling card時,
她說無但趁我們不在家時用calling card打電話
3. 掉了我放在雪櫃的燕窩,她說因為只有小小淨下,沒有問過我
4. 私自食我們的食物
5. BB的毛巾用在廚房
6. 常常問我的家事
7. 叫她每天都要清潔,不單沒有做,
還講大話說有,
但是那些塵我見到了好幾天
8. 叫她要保持地面乾,因為我有次差點跣到在地上而且我現在大肚,但有次比我發現到廚房地面有水,叫她抹,
她賴是個碗溜水,不關她事
9. 最嚴重就是有天她幫我個B沖涼後, BB全身發抖,
灰色,
嚇得我要死

以上只是一部份,呢個賓妹我們只是用了5天就抄了,實在是太過份。 最無良的是, 那間′樂X僱傭公司′(Welxxme Agency)一D都幫唔到手, Agent Fee HK2500)果時就咩都得,又話可以同我地搞快證,最後都是等了3個月, 到我地話要抄人時就一味叫我地陪錢 (一個月+機票+人工),搵過個又要比多﹩1000,無幫過我地。但後來,我地發覺原來唔一定要比一個月ga,可是比左拎唔返。最好笑是,抄她當日Agent 叫我地比個賓妹stay 多一晚, 因她沒有地方落腳wor

希望各位提高警覺,不要落搭。。。。。

伯爵府

請問是邊區呀?

大宅

其實真係好多呢d衰既agent,
好唔負責任
上次搞到好大件事果間
晉x
我個朋友又係受佢受到一肚氣
最慘呢間衰野仲教個印庸去告返個顧主
其實真係可唔可以去大公開呢d咁差既agent呢
唔係同圍害人仲衰啦

男爵府

題外話:你個bun bun只係做左5日,咁agent會唔會當佢未黎過hk做,只係係台灣做過咁介紹俾下一位?我意思係:根本無人知佢未完約?

男爵府

原文章由 Buzzlightyear 於 08-2-2 15:06 發表
一個極壞的經驗,
本人經′樂X′ 請了個賓妹, she called ′Aileen Acoxxta Rxxmico′ , 34 yrs old, worked at Taiwan for 3 year before。但是用了5天(31st Jan 08)就已經抄了,因為她講大話,懶,自把自為,
唔認錯,態度差,never s ...

是中環果間? 我以前都搵過呢間agency. 佢地果時同我講所有工人都無海外經驗的, 最多是phil經驗, 因為佢地覺得出過國的, 有可能學壞同唔易教. 點解你可以請到有海外經驗工人ge? 難道佢地已經變左質? 以前佢地講到自己係想幫d工人脫貧咁架!

大宅

d agent就係咁衰架啦, 未收錢都重同你笑笑口, 收了錢, 佢彩你都有味架.....所以好鬼憎d agent, 但又要經佢地請工人喎 :tongue: :tongue: :tongue: ..........

大宅

原文章由 Buzzlightyear 於 08-2-2 15:06 發表
一個極壞的經驗,
本人經′樂X′ 請了個賓妹, she called ′Aileen Acoxxta Rxxmico′ , 34 yrs old, worked at Taiwan for 3 year before。但是用了5天(31st Jan 08)就已經抄了,因為她講大話,懶,自把自為,
唔認錯,態度差,never s ...

呢間真係謀人寺, 分分鐘工人同公司串謀都仲得. 請工人真係睇彩數. 我果個年初六就到, 到時睇下點. 不過都唔多樂觀,我o係呢方面都幾黑仔,第一間agent幫我請第一個賓賓甩底,我等o左足足4個月,第二個有乙肝黎唔到.於是同agent理論,呢間都算有良心,肯退返d agent fee比我.而家呢間agent係熟人介紹,最近我confirm佢叫賓賓年初六到.不過如果唔岩都要補$800先有得換人.其實o甘樣對我地d僱主好唔fair, 個賓唔好我地炒佢巳經要比機票補錢佢走,換人都仲要比錢.唔通agent完全冇責任的嗎????你估換人好好玩咩,又要再等又要再比錢,唔係太差都算數唔換啦.點解唔立d法例保障下我地d可憐o既僱主呢????

洋房

原文章由 cathngai 於 08-2-4 22:54 發表
請問是邊區呀?

The Agency is in Central ga.......

Elmo_mama: yes, thats why i want to let ppl know this maid is bad and she was being fired..... and the Agency is "SUXK" too !!! :evil:

[ 本文章最後由 Buzzlightyear 於 08-2-6 12:26 編輯 ]

洋房

原文章由 Allie 於 08-2-5 09:49 發表

是中環果間? 我以前都搵過呢間agency. 佢地果時同我講所有工人都無海外經驗的, 最多是phil經驗, 因為佢地覺得出過國的, 有可能學壞同唔易教. 點解你可以請到有海外經驗工人ge? 難道佢地已經變左質? 以前佢地講 ...

佢地講ge野, 你都係唔好trust la....as "BBTWIN" said 呢間真係謀人寺, the most funny thing is, last time when i asked them what if there's sth wrong with her body check report... the lady said "then you have to pay for the Dr fee until she get well la..... really ridiculous !!! and the most angry thing is, after we paid the 1 month to the maid, she smiles at once......

公爵府

呢間正衰嘢

佢地講甚麼都唔好信,利字當頭.我都試過在這間請過兩個衰工人,英文甚差之餘又唔喜歡小朋友,又思鄉又惡死等等.其實以前都在這裡討論過這間,不過好難找番.呢間最衰就係個兩夫婦老闆,講大話亂介紹,有問題加以掩飾,似是而非.佢公司外表裝修光鮮豪華,但內面的人就極為無譜.D工人履歷又虛報又唔認係假,實在離譜.

洋房

true true true, not only the mrs lam, all staffs there are very bad, for the mrs lam, only pretending elegant and professional, once after you paid the agency fee, all their attitude and response turn 180 degree. i believe this is the poorest co that i have never encountered. basically, i should know all these from the decoration of their co., totally 9 唔搭8, fish tanks everywhere. and always highlight that all their maid must be trained properly, all bull shit.

Hope you all won't be cheated by this bad co.

首頁

尾頁

跳至