3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:仔仔評估左,言語遲緩

唔怕唔怕,我識有位在英國生活嘅男仔,6歲才講單字,當年醫生評估後,叫佢父母送去當地弱能學校,返學第一日比同學打腫眼,從此父母已經嚇怕,比佢返正常學校,佢而家已經係藥劑師!

別墅

我個仔都係3歲先講單詞,仲要只識10個字之內,之後幼稚園介紹左佢去上堂,而家唱到一首歌出黎啦!
當初我做評估,話佢只有1歲理解同表達能力,仲話佢有早期自閉呢!
積極搵治療佢做,搵一間包容性高幼稚園,老師比多d心機佢,好快就無事。
細路同大人唔到,唔識到識係1秒架咋,我個仔而家停唔到口。

男爵府

我個仔又係吾講野,現在28個月都只懂:喵(貓),姐,爸,姨,無,mum 波,奶,黑,牙!等等。又吾肯去公園玩,我都好擔心面試吾合格攪到里排自己好大壓力。健康院要等到1月大覆診

大宅

我個仔宜家19個月,講嘢無問題,一向都係playgroup活潑份子。我想講係同学仔。班上有一個女仔27個月,好精靈,老師講乜動作都識做,要乜图片玩具全部都拎到,唯一係唔識講嘢。我個仔8個月就同距做同学,后来距跟左我地center一位老師上一對一,两個幾月开始慢慢講到爸爸妈妈姐姐等。另一个女仔,永远唔識叫人,後來見完一对一老師三堂,發现原来係眼睛問題,幾百度散光。。。另一個男仔,30個月一直唔講嘢,後面一對一左三個月,俾老師揾到方法同距交流到。。。就係揾條大巾包住,遮住啲光,距就肯講嘢。一路唔肯講,其實係原来俾爺爺吊起打過一次,嚇親以後唔肯講嘢。

我想講既係,小朋友可能有千千万万既问题会出现,但面对先係解決問題既根本!而且並唔係咁差既结果!妈妈们,要加油!

別墅

回覆:fashionmoony 的帖子

返左學二個月,開始講5個字,開始學英文歌,算系有進步

複式洋房

引用:當年我細仔都係2歲半唔識講野, 所以帶左佢

原帖由 ada_fung 於 14-09-21 發表
當年我細仔都係2歲半唔識講野, 所以帶左佢去密集言語治療及針灸, 用左1年時間, 唔知係佢自己發展, 定係言語 ...
點樣至發現到佢屬於遲緩?? 我囡囡13個月仲未肯講,但某d音係發到,但媽媽都唔係成日肯叫。

男爵府

冷靜D,平時多點耐心,慢慢教,對自己個仔要有信心

子爵府

BK Milk勳章

回覆:loveu 的帖子

健康院其實有指引, 大概係1.5歲識詞語, 2歲識短句。

珍珠宮

回覆 fashionmoony 的帖子

請問係邊間CENTRE﹖可PM我嗎﹖﹖

男爵府

我細老依家20幾歲,佢以前又係3歲都未識講野wor, 成20年前啦,果時呀媽識鬼去評估咩。。但細老返學後好快就識講野。。依家佢講野勁多懶音,講野又一舊舊咁,唔知關唔關事呢?

首頁

尾頁

跳至