少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔3岁,17号去尤德夫人做评估,智能測試比正常慢1歲,言語比正常慢2歲,我都吾知點算?就—直喊,都崩潰了。

別墅

咁早發現~唔洗太担心~ 好多治療方法可以幫助到~

你要做ge只係俾信心同耐性小朋友,只要愛佢~體諒佢~陪伴佢接受挑戰~

chmoses    發表於 14-11-25 14:14

大宅

引用:仔仔3岁,17号去尤德夫人做评估,智能測試

原帖由 阿布媽咪 於 14-09-20 發表
仔仔3岁,17号去尤德夫人做评估,智能測試比正常慢1歲,言語比正常慢2歲,我都吾知點算?就—直喊,都崩潰 ...
加油,唔識安慰,我小朋友兩歲,情況都一般,可能都有問題,但我只可以平常心,同小朋友一起努力。

別墅

回覆:阿布媽咪 的帖子

吾駛甘擔心,放鬆啲!我大姑奶個仔兩歲個陣都check到同齡嘅差,仲話佢可能有啲自閉,建議佢揾特殊學校,起初都擔心,而家三歲幾,一啲事都無,仲嘈過隻開籠雀吖!

珍珠宮

引用:吾駛甘擔心,放鬆啲!我大姑奶個仔兩歲個陣

原帖由 maymay204 於 14-09-21 發表
吾駛甘擔心,放鬆啲!我大姑奶個仔兩歲個陣都check到同齡嘅差,仲話佢可能有啲自閉,建議佢揾特殊學校,起 ...
一樣 有親戚細個4歲未識講野 以為佢智力有問題 差d送咗弱能兒童學校 而家正常人一個

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

儘早安排適當訓練, 會有進步架,加油。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

儘早安排適當訓練, 加油。

別墅

謝謝各位媽媽,當時醫生有叫我仔轉特殊學校,我聽完即晕左,因我仔系印傭照顧的,我又經常系中港两邊跑,我而家做點咩可以幫到佢?

MS.KAM  同我一樣  發表於 14-10-26 22:24

大宅

回覆 阿布媽咪 的帖子

我女早產三個半月, 剛剛三歲, 之前評估都話語言遲緩, 我搵上門tutor陪佢玩兼讀書, 呢三個月來已有進步, 上正常幼稚園 K1, 您加油啊

伯爵府

引用:謝謝各位媽媽,當時醫生有叫我仔轉特殊學校

原帖由 阿布媽咪 於 14-09-21 發表
謝謝各位媽媽,當時醫生有叫我仔轉特殊學校,我聽完即晕左,因我仔系印傭照顧的,我又經常系中港两邊跑,我 ...
揾都幾個醫生俾second opinion. 3歲都應該返咗學,咁學校老師點講?

別墅

可能太遷就個小朋友,佢吾駛出聲或者用bb話就已經得到想要嘅野,同埋吾好俾佢地對得手機太多,多啲傾計,訓練下佢講要咩先俾佢,吾肯講就吾俾,有時佢地吾係吾識講,係吾講都有,甘又駛咩講呢?

別墅

回覆:评估左,言語遲緩

建議揾私人語言治療師 我仔仔兩歲三個月時一個字唔識講 而家三歲日日好多野講 仲要中英都可以講得 不過我覺得最重要係多d陪仔仔玩 多引導小朋友講野

洋房

回覆:评估左,言語遲緩

我囝就快兩歲亦係政府驗到整體遲緩,除了政府安排一些早期及特殊兒童课程(要璘後,時間頗長)及少少資助,我現在係出面找語言治療師及導師開始幫佢,最大動力係小朋友家長一同學習比時間教佢同陪佢玩,小朋友最信任父母,一同努力啦!小朋友的改善黃金期在六歲前,加油加油

侯爵府

唔洗怕 我女之前一樣, 跟住一直上堂 追番好打多 delay 3個女到

現在須不流利, 但有時都會博咀

侯爵府

只是言語 要去特殊

你住邊 如果西環 遠嗎, Hku speech clinic 不錯, 教工人。帶呀仔去上堂 好快追到

男爵府

引用:建議揾私人語言治療師+我仔仔兩歲三個月時

原帖由 LIZCHEUNG 於 14-09-21 發表
建議揾私人語言治療師 我仔仔兩歲三個月時一個字唔識講 而家三歲日日好多野講 仲要中英都可以講得 不過我 ...
請問你是找邊間訓練中心?

別墅

引用:Quote:原帖由 LIZCHEUNG 於 14-09-21 發表

原帖由 Waib 於 14-09-22 發表
請問你是找邊間訓練中心?
嗯 麥堅時 係佐敦山林道 週末都比較難等位 平日會好快有位 我上左16堂 治療師話完全無問題了 可以唔洗再上我先停既

別墅

回覆:LIZCHEUNG 的帖子

我吾知去邊度揾私人言語治療師,最妈沙田區,请大家帮忙,俾D資料我

別墅

回覆:濼晴 的帖子

我住沙田

別墅

引用:回覆 阿布媽咪 的帖子我女早產三個半月, 剛

原帖由 chiyin8 於 14-09-21 發表
回覆 阿布媽咪 的帖子

我女早產三個半月, 剛剛三歲, 之前評估都話語言遲緩, 我搵上門tutor陪佢玩兼讀書, ...
可以上門教?幾多錢1堂?可否俾多D資料我,感謝你

首頁

尾頁

跳至