少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 YUK0901 的帖子

一模一樣

侯爵府

回覆:好傷心,我真係唔知點教囝

你地平時多吾多傾計,即係乜都傾,有交流種

大宅

琴晚睇亞仔張工作紙.. 我有 D 勞氣.. 頭頭一兩個錯咗.. 都肯改... 後尾就唔聽講 ! 佢話, 因為我態度唔好 .. 寧

願錯都唔聽我講 ! 聽到我真係好傷心.. 唯有錯都照交... !!! 有無高人可以教吓我...

大宅

回覆 au6822 的帖子

我更無耐, 功課拖拖拉拉, 錯左照交, 老師罰佢, 佢照罰, 受罰又如何? 同我抖死皮蛇, 搞到我二跳四.

珍珠宮

au6822 發表於 14-10-17 13:55
琴晚睇亞仔張工作紙.. 我有 D 勞氣.. 頭頭一兩個錯咗.. 都肯改... 後尾就唔聽講 ! 佢話, 因為我態度唔好 ...
Let him make mistakes. I let my sons do their homework. When they did something wrong, my wife and I would teach them why they did it wrong. When kids started throwing tantrum at you, don't react and don't yell back. Just be firm and let him calm down. That would be the worst time to try to force the correct ideas/knowledge in. My older boy can be impatient. He can be arrogant at times. The best way is to keep cool. Then, teach them the right things.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:琴晚睇亞仔張工作紙.. 我有 D 勞氣.. 頭頭

原帖由 au6822 於 14-10-17 發表
琴晚睇亞仔張工作紙.. 我有 D 勞氣.. 頭頭一兩個錯咗.. 都肯改... 後尾就唔聽講 ! 佢話, 因為我態度唔好 ...
妳囝囝呢種態度,證明佢係一個性格較硬頸嘅小朋友,對付呢類孩子,不宜硬碰硬,尤其佢進入反叛期,大家都成輸家。
相信妳發現兒子做錯,太心急希望教番佢,但有時孩子自專心太強就未必會妥協。有時尤得佢受下教訓,都未嘗壞事。囝囝開始大,都要專重下佢,比個台階佢下,佢會容易d接受,想教佢都易d。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:而家先4年級,遇口吾合佢心意就發脾氣。如

原帖由 KATRINE 於 14-09-20 發表
而家先4年級,遇口吾合佢心意就發脾氣。如你無心話錯佢更加变得發狂,大聲反駁,眼神兇狼的掘住你。話佢佢 ...

你小朋友小四已經咁大脾氣,相信都係日積月累而成,唔太清楚你地關係,但想像倒小朋友內心應該有許多不滿,亦唔懂得舒發情緒,就好容易以仇視態度去對待別人。
現今世代嘅小朋友的確比以前難教,父母都要經常調節自己心態去應付佢地,訓練自己eq先得。建議你襯孩子仲細,設法改變佢內心不安同敵意,同佢建立番良好親子關係。有須要可尋求專業人士協助。

複式洋房

回覆 cheuklokmom 的帖子

因為我個仔評估左有專注力不足同讀寫障礙,所以我都唔識教

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 14-10-17 22:26
妳囝囝呢種態度,證明佢係一個性格較硬頸嘅小朋友,對付呢類孩子,不宜硬碰硬,尤其佢進入反叛期,大家都成 ...

我都明白而亞仔開始大, 有自己想法, 但有時佢D態度都係差到唔可以接受.. 我真係除咗鬧.. 唔知可以點做.. 自己EQ 又低. 有時話完亞仔, 解釋比佢知點解要做好D... 佢竟然細細聲背住我話 "痴線"... 質問佢又死口唔認... 好難頂... 唔通由得佢咁樣態對度 ?? 我真係接接唔到.. 冷靜唔到..

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

我嗰個6年級,由4年級開始就已經冇心機,下星期呈分試冇諗過溫書,,呢幾年基本上返學係冇學識野,做功課唔識做就發脾氣,半放棄狀態,,我同樣都唔知點勸佢好喇,解釋過佢知都唔聽,見佢派啲小測返黎,根本就冇開心過,但佢仍然揀唔溫唔學,我個心好難過

別墅

YouTube 搵「伶姖因果」可能你會明白

Our Baby is 2 years old

別墅

我仔一向脾氣不大,但由7歲起,我沒有返工接手照顧他後,他有些變了,開始無心機,開始有脾氣,無咁專心了,不過因為一向我比他強,不會給他我比他弱的感覺,所以比較好控制。他本身成績不差,但明顯失去自信,(他以前自信爆燈)而且脾氣大了很多,我一直沒理會,到了中學一,不能不理了,因已有些失控,包括我自己。
我回想我工人如何照顧他,為何我工人照顧時他那麼好脾氣,不哭不鬧。就在這分享我工人如何教他吧! 照顧了他7年。
每天告訴他你是最好的,每天接他放學時必與他不停說話,教他很多生活上的事,教他叫人,無論見到管理員或是認識他的嬸嬸都必要他SAY HELLO,所以他們都會讚他好乖好叻,他每天心情都好好。每天摸著他的臉及手,每天讚他做得好,幼稚園都有功課,她必會在旁看著,學著他寫中文子,但一定無我仔寫得靚而且錯,我仔會笑笑她,看著書再寫一次給我工人看,雖然我仔寫得不好,但她永遠只會說:「你寫得總比我好,叻仔!你是最叻的!一定不是最差的。」我仔十分自信。
但我接手後,沒有跟著工人的方法,只用放大鏡看著他的錯,寫子寫得不好要他再寫,罵他也有打他,看著他的眼,看見傷心及失望,但我還是當沒有看見,到中二,我看見了,由失望傷心變成憤怒及憎恨,沒有話說了,大家逃避問題,到了中二下學期我改變了,初初有些尷尬,但我學習不停讚他,把放大鏡放下,他有錯用其他人曾經錯過的經歷好八掛咁講給他知,因小朋友好奇心好重,而且他都幾八掛。我們關係真的改善了,他還在學校買雞肶給我食。原來父母都要想想如何教自己及他,但一定不可以鼓勵他做錯的事,要預先看多些人家做錯過又改過的事去告訴他,盡量不要他做錯了才罵他,但有時都難避免罵他。
希望不要覺得我長氣,你們好彩他們還小,比我有更多時間,我仔已過了英國讀書了,想多與他溝通已很難。

katiema    發表於 14-11-15 00:14

大宅

Berry_luk 發表於 14-11-14 23:38
我仔一向脾氣不大,但由7歲起,我沒有返工接手照顧他後,他有些變了,開始無心機,開始有脾氣,無咁專心了 ...

大宅

令我諗起, 我個囝小四時, 都試過掘住我, 只因為我在一班人面前講了他原來不想人知的事情 (一件好小的事), 但佢當住一班人, 用個好兇狠的眼神咁掘住我.當時覺得幾無面呀. 之後回家, 我扮到好傷心咁對佢講 (但真係有唔開心的), 他這樣令到我好無面, 正如我在人面前會懂尊重他, 如果我在他的同學面前責罵他, 他會如何感受? 他當時馬上道歉並答應以後不會.

所以第一次有過火的行為時, 一定要讓他知道大家的底線.

我囝現在中二了, 前些時候責罵他時, 他竟說: 痴線架? 有病就去睇醫生啦.
嘩, 我當時幾嬲呀. 我: 你講乜野 ? 你可以對父母講這樣的話嗎? 你自己諗清楚, 之後我走咗入房, 但無關門, 因為我們協議過無論如何爭吵, 也不能關門. 過了30分鐘, 他入房和我say sorry, 還答應以後不會話我痴線.

所以一定要讓孩子知道我們的底線, 否則他們只會越來越過份. 變本加厲的.

Berry_luk    發表於 14-11-18 18:48

子爵府

引用:依加D仔真係好難教,+我個囝又係讀小四,好自

原帖由 YUK0901 於 14-10-14 發表
依加D仔真係好難教, 我個囝又係讀小四,好自我, 日日同佢嘈, 真係嘔血, 叫佢寫清楚 d 答案, 話唔洗,佢做功課 ...
我個大仔都係小四,我已經冇再睇佢做功課做成點,有錯佢咪自己之後做改正囉!後果自己承擔,我只著重同佢溫默書測考,叫做可以半放手啦!你都唔好太著重佢d功課做成點啦,留番啖氣暖肚好過!

複式洋房

會不會習慣左呢種溝通模式

複式洋房

係咪細個已經寵壞?

男爵府

引用:我仔一向脾氣不大,但由7歲起,我沒有返工

原帖由 Berry_luk 於 14-11-14 發表
我仔一向脾氣不大,但由7歲起,我沒有返工接手照顧他後,他有些變了,開始無心機,開始有脾氣,無咁專心了 ...
good。真的學了一課。謝。謝

子爵府

剛又發脾氣攞野掉我又大声指駡我我巳想放棄唔知点教

大宅

反叛期孩子很自我中心,眼中没有其他人,我也曾經歷,但要清楚比講佢知,這些行為媽媽會心痛,可能没有即時效果,但每次也講,一句起二句止,平日多点關心,囉唆可免則免,漸漸他會懂事後便明白媽媽苦心。
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

首頁

尾頁

跳至