少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

而家先4年級,遇口吾合佢心意就發脾氣。如你無心話錯佢更加变得發狂,大聲反駁,眼神兇狼的掘住你。話佢佢再大聲叫。心情平伏後又好似冇事咁。有時自問eq低,見佢咁既態度我火就起,有時不自覺动手打他。但佢会還手。我先感自責之餘又非常担心佢。我唔想破壞我地関係。而家我唔会动手,但有時佢得寸進尺,你好声氣同佢講反而大大声反駁你。我好傷心又好憂心。或多或少我另到佢咁,我可以点修補?

民房

回覆:KATRINE 的帖子

會唔會大家都有壓力先會咁?

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆 KATRINE 的帖子

找社工吧

禁止訪問

男爵府

熱血勳章

回覆:好傷心,我真係唔知點教囝

姊妹,呵反先,仔並非突然變成咁吧!細細個已種壞了吧!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

會否試下擁抱, 我仔仔好受, 佢都係脾氣好大, 我又係好易扯火, 成日都會破口大罵佢. 但我都會響冇扯火時多 d 搭下佢, 佢又會好似貓咁"捱" 落我到.

我仔仔又係 p.4, 都好自我, 尋日先嘈完, 真係血都嘔, 叫佢寫清楚 d 答案, 話唔洗, 老師話唔洗, 結果派返來老師用紅筆 point 返 d 重點, 其實響佢做功課果刻我已提佢寫清楚, 佢死唔肯. 我當時有好聲好氣叫佢不如寫清楚啦, pay safe, 佢堅持話唔洗, 仲越講越大聲, 好似我屈佢咁, 好啦, 派返來真係佢錯, 但佢亦找藉口, 唔認錯. 我真係好激動. 鬧到佢cc下.

水晶宮

會唔會有情緒嘅問題, 先留意一下
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我仔都臭脾氣, 都係開始反叛, 但可能我一早比佢感覺係我強過佢...所以佢就算點都唔會還手!
你仔會唔會係蝦你"林善"呀

禁止訪問

伯爵府

回覆 KATRINE 的帖子

You are not alone. I have same problem !

大宅

我個女都係一樣, 可以點做??

珊瑚宮

EQ唔係天生才有, 係可以學習返嚟。

作為一個大人, 應該比細路更有定力同堅持, 無需鬥大聲鬥大力, 鬥呢兩樣, 佢遲早超越你, 根本唔會有贏面。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

回覆:BabyChristy 的帖子

嘗試寫便條,說說你的感受。用在我的女兒身上很受用。

大宅

小學4年級開始反叛期,比多些耐性解釋給佢聽道理.最好不要動手打,傷左感情就難搞!其實小學生已有讀書壓力,尤其五六年級考呈分試.比多D鼓勵,好過在極憤怒下說了些後悔的說話. 到13歲開始的青春期仲恐怖
經驗之談

洋蔥頭媽咪  我仔14,15最恐怖  發表於 14-10-17 22:34

男爵府

熱血勳章

現今青春期,反叛期都比以前的推早了!社會環境越富裕,反映出越多問題,道德論理越見倒退,皇子公主們從我地手培育出來,十歲了就想統治頭家,我們從怪獸進化成勞棣獸,他日還帶多一件極品回來
做人父母什艱難,所以好多人選擇吾生!幾十年後,老人問題又出現,用強權又怕破壞親子關係,放軟手腳仔女又得寸進尺去蝦我地,所謂玩協議,其實米又係不平等條約!佢地要求的遠比我地所定的高於百陪!有朋友的女二十出頭了,做申手族,讀課程吾做野,嚴屋企比零用少而坐地發爛渣狂喊,要求多比車資去佔中喎!

男爵府

熱血勳章

當你仔發功時,一係惡鬧惡,大家一齊癲!一係無視佢,吾好比佢擊倒!呢個時候講道理,摸佢攬佢抱佢,你做到他亦未必受!小四,你緊他成績,下年程分上中學,你急他吾急!他會乖乖合作嗎?預料更多難頂的難題排住隊。和他睇睇戲,講下他感興趣的時下話題,改變形象,吾好以為阿媽只會一開口就鬧人!他們like玩咩game,聽咩歌,去走進他的空間,撬開話題,做friend要啱傾至得架!粵劇同演唱會都係同出自表演者把口,想想我地陪他去睇韓星易,還是要他陪我地去睇粵劇易?我們經歷過年輕時代,仔女還未走到父母階段,我們走近他們好吧!盡量把代溝拉近點,雖然我地行得慢,總比停下來不進質退為好

大宅

我個囝又係讀小四,成日都話唔想返學,上堂又冇心機,功課又做唔好,都唔知點開解佢,同佢又解釋過點解要讀好書,重衰過讀小一至小三嘅時候,搞到自己返工都冇心機。

複式洋房

依加D仔真係好難教, 我個囝又係讀小四,好自我, 日日同佢嘈, 真係嘔血, 叫佢寫清楚 d 答案, 話唔洗,佢做功課果刻我已提佢寫清楚, 佢死唔肯. 我當時有好聲好氣叫佢不如寫清楚啦, 佢堅持話唔洗, 又係越講越大聲叫我唔好煩.每日嘈佢做功課, 書都唔使溫

複式洋房

每日上完班仲要同佢呁爭鬥,真係人都DIN

首頁

尾頁

跳至