興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

我有一部400d, 成日都想同囝囝影"前清後朦"的相, 但又摸索咗好耐都摸唔識, 朋友話要有"大光圏"就可以影到.

請問咩叫"大光圏"?

侯爵府

原文章由 CSbaby 於 08-2-4 15:40 發表
我有一部400d, 成日都想同囝囝影"前清後朦"的相, 但又摸索咗好耐都摸唔識, 朋友話要有"大光圏"就可以影到.

請問咩叫"大光圏"?

你用緊咩鏡呀?

別墅

係原廠短鏡!

原文章由 stephenietam 於 08-2-4 15:42 發表

你用緊咩鏡呀?

侯爵府

原文章由 CSbaby 於 08-2-4 17:10 發表
係原廠短鏡!

跟機鏡一般都唔會好大光圈... 通常f4咁上下... 如果要大光圈買枝50/f1.8啦, 又平又靚又正~~ 6-700蚊咁上下...

複式洋房

一於用1.8 50mm啦

別墅

咩牌子好? 大約幾多錢?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

緊係Canon,

呢支鏡你搵唔到第二個牌子平過佢WOR.
http://www.canon.com.hk/en/Consumer/Product/ProductDetail.aspx?product_id=339&series_id=10030

想要ZOOM 又平,可以考慮TAMRON 支A16
http://www.tamron.com.hk/Tamroncamera/product/p-2-6.htm

原文章由 CSbaby 於 08-2-5 11:50 發表
咩牌子好? 大約幾多錢?

複式洋房

TAMRON嗰支要$3500, 嘩 好貴呀~
咁canon 咪仲貴 ??

原文章由 clpapa 於 08-2-5 11:58 發表
緊係Canon,

呢支鏡你搵唔到第二個牌子平過佢WOR.
http://www.canon.com.hk/en/Consumer/Produ ...

[ 本文章最後由 hipofant 於 08-2-5 15:17 編輯 ]

別墅

唔該哂 Clpapa,

可以喺邊度到呢?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

兩支係唔同既鏡, Canon 50MM F1.8 係定焦, 構圖要自己行前行後, 呢支HK$600 左右.

Tamron 果支係zoom 鏡, 焦距好似跟機支KITS LENS, 但光圈比KIT LENS 大, 以大光圈zoom 來講$3,500 只係一般價錢, 唔算太貴. Canon 接近range 支EF-S17-55 F2.8 IS U 要$6500以上.

原文章由 hipofant 於 08-2-5 15:11 發表
Thanks clpapa.

我見TAMRON嗰支要$3500, 嘩 好貴呀~
咁canon 咪仲貴

別墅

$3500 只係建議零售價, 街價約$2780. 可以去旺角永成睇下.

原文章由 hipofant 於 08-2-5 15:11 發表
TAMRON嗰支要$3500, 嘩 好貴呀~
咁canon 咪仲貴 ??

複式洋房

大光圈嘅wide angle鏡做淺景深係唔多覺架,
買50mm f1.8喇,$6xx,平靚正~

洋房

50mm1.8真係好野黎架,六百抵比佢

伯爵府

睇黎你係新手, 咁你要了解下咩叫影相先買啦, 唔係就買錯野喇!

介紹個web-site 比你啦不如:
http://www.dcfever.com/

另外, 以下呢個係一個唔錯既會黎, 上d 堂咪唔駛10下10下囉:
http://www.seagullphoto.com.hk/

侯爵府

原文章由 BadDad 於 08-2-7 06:05 發表
50mm1.8真係好野黎架,六百抵比佢

題外話, 八卦入左你囡囡個網度睇, 好好feel, 好有令人感動o既感覺, 加上一入去個首歌, 真係好好聽, 我repeat左4次~

洋房

原文章由 stephenietam 於 08-2-7 18:24 發表

題外話, 八卦入左你囡囡個網度睇, 好好feel, 好有令人感動o既感覺, 加上一入去個首歌, 真係好好聽, 我repeat左4次~

thx~!:loveliness: 果首歌我搵左好耐,因為要用係小朋友相薄既音樂真係幾難搵到合適的

侯爵府

原文章由 BadDad 於 08-2-8 03:57 發表

thx~!:loveliness: 果首歌我搵左好耐,因為要用係小朋友相薄既音樂真係幾難搵到合適的

我尋晚應該聽左過二十次呀...真係好好聽~ 首歌係邊度 可以搵到呀?

洋房

回覆 #17 stephenietam 的文章

我都唔記得係邊樹dl,因為都好耐之前架啦,原檔我又冇左,不過我再試下搵下,搵到再pm你呀~!
不過你可以自己搵搵,歌名叫"just for you",因為我個女叫
"me me"所以我先改左做"just for me"咋

[ 本文章最後由 BadDad 於 08-2-9 03:24 編輯 ]

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 BadDad 於 08-2-9 03:22 發表
我都唔記得係邊樹dl,因為都好耐之前架啦,原檔我又冇左,不過我再試下搵下,搵到再pm你呀~!
不過你可以自己搵搵,歌名叫"just for you",因為我個女叫
"me me"所以我先改左做"just for me"咋 ...

o的相好好 feel 呀...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

見nieniema勁讚, 忍唔住入去望下, 點知~~~~~~又係睇到唔捨得走

真係好正呀, d相好靚, 首歌仔真係好感動呀

首頁

尾頁

跳至