烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

可以點沙律醬或者喼汁,都好好味架!!!

pwsmay    發表於 14-10-10 10:05

侯爵府

子爵府

好媽媽勳章

回覆 joyeeso 的帖子

好正咁喎!你自己整架?可否教我呀?

別墅

禁止訪問

男爵府

夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:今日新菜式《棒棒雞肉餃子》

我自己包的,我都買過現成嘅,但可能佢係雪到硬哂即煎(佢話無需解凍喎…),會好易燶,黑哂,咁我咪自己買材料自己包囉~

材料:
圓形餃子皮,試下買五蚊先,實有多,因為我都係之前包餃子用淨
雞扒一塊,啄碎成免冶,用豉油豆粉油醃下佢
粟米少少
洋蔥半隻,切粒
蛋汁(封口用)
將免冶雞肉 粟米 洋蔥炒熟攤涼,放上餃子皮上,卷埋,用蛋汁封口
放上平底鍋中細火煎到表面金黃色硬身就可以了!

公爵府

引用:可以點沙律醬或者喼汁,都好好味架!!!+

原帖由 joyeeso 於 14-09-21 發表
可以點沙律醬或者喼汁,都好好味架!!!
棒棒雞肉餃子全雞肉啊?

男爵府

回覆:六月之星 的帖子

水晶宮

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

引用:我自己包的,我都買過現成嘅,但可能佢係雪

原帖由 joyeeso 於 14-09-22 發表
我自己包的,我都買過現成嘅,但可能佢係雪到硬哂即煎(佢話無需解凍喎…),會好易燶,黑哂,咁我咪自己買材 ...
我係新手煮婦,你個菜式好吸引呀!
請問餃子皮喺邊買?街市咩檔口?
用蛋汁封口嘅意思係咪蛋白蛋黃撈暈然後淋落塊皮就可以?
唔好見怪,我係廚房白痴,哈哈

男爵府

回覆:kk300 的帖子

逐點答…
請問餃子皮喺邊買?街市咩檔口?<<<我係賣生通粉,生河粉,上海麵,個d粉麵舖買嘅
用蛋汁封口嘅意思<<<將蛋打勻,用掃點少少掃在封口位置,作用係捻住佢唔好咁易彈開,如果用水就會淋哂,你再拎上嚟落鑊煎就會易爛

唔好見怪,我係廚房白痴,哈哈 <<<問多d試多d就會煮得一手好菜架啦,加油!!!

子爵府

好媽媽勳章

回覆 joyeeso 的帖子

多謝分享!請問包完可否入冰格待下次煎嚟食?如果可以,咁最多可以放幾多日?

謝!

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

大宅

嘩! 正呀! 小朋友一定好鍾意食

男爵府

回覆:mickychow 的帖子

唔知呀,放入冰格,再拎出嚟怕唔怕出水,咁咪易爛囉…不如到食時先包,我真係唔係好知,sorry

大宅

引用:逐點答…請問餃子皮喺邊買?街市咩檔口?<

原帖由 joyeeso 於 14-09-23 發表
逐點答…
請問餃子皮喺邊買?街市咩檔口?
Thx ar

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好好味咁,收藏學下先

追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

禁止訪問

複式洋房

首頁

尾頁

跳至