論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家皇后年已50,在港11年,College level, 年尾完約,基本上做嘢o,我家有2小,唔係超筍工,較難找工卜,所以都打算同佢續約..……問佢續唔續約時佢同我講,佢4個月前開始申請去加拿大,而家暫未有消息,即暫未有人請,佢想我同續,直至佢有人請,佢就通知我揾新工人,佢就做到我新工人到……而家我仲心大心細,同唔同佢續好……

大家知唔知佢地申請去加拿大,通常要幾耐?

在加拿大有人請後去申請visa又要幾耐?

佢50歲人,在加拿大會唔會有人請?

如果唔續,佢12月頭就走,我怕請唔切……

如果同佢續,相信佢張新約一定做唔到完約,但我就可以推遲或可以慢慢過個……

唔該大家幫手諗下續唔續好呢?

男爵府

回覆:又係去加拿大

佢都一心想走,仲邊有心機幫你做野呀

大宅

我個工人咪係,申請去加拿大,做咗6個月就批咗就唔做!返菲律賓陪下家人就過加拿大,冇心工作博炒,黑面,如果諗住做唔完約,就唔好簽約啦!玩嘢!

珍珠宮

引用:我個工人咪係,申請去加拿大,做咗6個月就

原帖由 eewinnie 於 14-09-21 發表
我個工人咪係,申請去加拿大,做咗6個月就批咗就唔做!返菲律賓陪下家人就過加拿大,冇心工作博炒,黑面, ...
佢地揾我地做老襯,所以我呢世都唔會再請菲

大宅

引用:我個工人咪係,申請去加拿大,做咗6個月就

原帖由 eewinnie 於 14-09-21 發表
我個工人咪係,申請去加拿大,做咗6個月就批咗就唔做!返菲律賓陪下家人就過加拿大,冇心工作博炒,黑面, ...
你工人咩年紀?學歷昵?我剛請左個後生既24yrs,college,不過肥都擔心會做唔長

大宅

24歲我覺得太後生,我工人32歲英文都好ok嫁!因為加拿大可入籍,我唔知佢已申請,冇辨法政府冇做嘢!

大宅

引用:24歲我覺得太後生,我工人32歲英文都好ok嫁

原帖由 eewinnie 於 14-09-22 發表
24歲我覺得太後生,我工人32歲英文都好ok嫁!因為加拿大可入籍,我唔知佢已申請,冇辨法政府冇做嘢!

...
而家加拿大取消左入藉,agent講既

別墅

我以前個姐姐1年前滿約, 當時簽佢時已知姐姐滿約後會申請去加拿大, 姐姐申請了1年剛剛知道申請已拒絕並closed file, 即係未來5至6年應該不可能再入紙申請.

姐姐大學護理系畢業, 有相關經驗.

現在加拿大當局收緊工作簽證及移民政策, 姐姐想申請去工作再入籍已沒有以往般容易了.

姐姐已決定明年1月回來我家工作, 開心死我.

大宅

幾時取消咁開心!

大宅

我問咗agent,agent話收緊唔係取消,因我工人係有親sister,同佢係護士所以好快有得過去!

大宅

咁似乎後生機會大的喎!我果件50,睇怕佢有排等。

別墅

回覆 eewinnie 的帖子

當時唔係la, 我以前姐姐都有個入左加拿大藉的家姐, 佢自己本身都係護士, 已經有僱主簽佢, 但加拿大都拒絕申請

大宅

回覆:VeronChau 的帖子

但係我前姐姐真係好彩,成日FB話我知佢係加拿大,我都費事釆佢!

大宅

畀面勳章

去加拿大吾係要2年香港工作經驗同有degree咩?我之前嗰個一合資格就吾撈,同我講就99有事,要返去睇仔,事後新工人話收到風佢去左加拿大。

大宅

回覆:Swan12 的帖子

我會唔續約揾過新一了百了,唔駛成日擔心佢幾時過加拿大

男爵府

佢一心諗住走,又点會有心機幫你做嘢,放佢走揾個新工人好過啦

首頁

尾頁

跳至