在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囡而加唔系好肯好爛飯同粥仔,想間唔中煮下烏冬或麵比佢,有無邊隻岩BB食?你地有無比BB食當正餐?同埋你地會唔會用baby food樽裝蓉當醬料(如享氏)加入粉麵或白粥?會唔會唔好?謝謝你

大宅

回覆:JNFW 的帖子

A B C 字母粉 細細粒 咬唔爛都唔怕。

sth.byjas  me 2  發表於 14-9-25 10:38

男爵府

回覆 cathyleung1 的帖子

我都有煮尼個,再試比BB試多D,謝

大宅

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我吾會俾bb食樽裝bb food,都係自己煮好d
11m 有幾多隻牙仔?如果食烏冬,應該要剪細d俾小朋友食

男爵府

回覆 sth.byjas 的帖子

我都盡量唔會,但有時出街或唔得閒先會打算比baby food, 而加出緊第三,四隻,我有剪呀,烏冬會唔會都有防腐劑?tks

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

JNFW 發表於 14-9-21 23:00
我囡而加唔系好肯好爛飯同粥仔,想間唔中煮下烏冬或麵比佢,有無邊隻岩BB食?你地有無比BB食當正餐?同埋你地會 ...
我有將粉麵俾bb 當正餐. 買番普通粉麵, 煮好, 用攪拌機攪成蓉.

試過冇菜好食時用baby food 菜蓉撈入去爛飯度, 只係試過幾次. 我覺得冇問題, 又唔係日日咁食, 過到自己果關就得, 過去一年我只係咁做2-3次, 我住既地方可以選擇既新鮮菜實屬有限, 反而baby food 既菜蓉有多d野食揀, 又唔駛迫住買一大包豆返黎食幾粒咁少.

除左粉麵, 你可以俾薯蓉, 壓扁個薯仔, 加 d 芝士會仲香. 俾pancake, 蕃薯蓉都得.

男爵府

回覆 bosch 的帖子

咁你買邊個牌子baby food?你BB幾大?我而加除左肉會打攪,其它我都剪同砌散就比BB食,你買邊隻芝士?謝謝

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

JNFW 發表於 14-9-25 17:31

咁你買邊個牌子baby food?你BB幾大?我而加除左肉會打攪,其它我都剪同砌散就比BB食,你買 ...

而家我個女15個月大.

我唔係住香港, 所以食物牌子會唔同, 我冇買指定牌子既baby food, 睇材料為先.

芝士都係冇買特定牌子, 只係唔俾軟芝士 (例如, cottage cheese, brie 等) 同埋濃味芝士. 大仔時我俾低鹽芝士, 不過醫生話俾番普通芝士就得, 之後我都俾通普通片裝芝士. 俾阿女齋食芝士時會俾笑牛牌芝士粒, 而家佢大d 都俾搣碎左既片裝芝士.

男爵府

好,唔該曬你

大宅

絕對可以俾佢食啊!最好唔好餵佢,等佢自己拎黎食,係一定食到週圍週身都係,但係小朋友用手擺入口食,可以訓練佢手既協調,因為要擺中自己個口,同埋食物有好多唔同既質感俾小朋友感受下,咩係一條條,咩係一粒粒。我個時就係擺一個大盤係個仔面前,放晒佢食既野上去,等佢自己拎黎食。小朋友同時會觀察每一種食物,然後學習決定去食邊一種食物。唔駛剪太碎的,通心粉更加原粒俾佢拎黎食,正!同時又可以訓練佢自己食,大個唔駛人餵,好好玩架!想BB主動去學習首先媽媽會接受唔怕污糟,加油呀!

男爵府

回覆 Kitcwy 的帖子

11個月bb可以等佢自己食?但有d野都幾滑,用手唔怕好難食到?謝

子爵府

回覆:11M BB可以食麵或烏冬做正餐嗎? [

我會比上海麵、福建麵線
我女超like

大宅

回覆 JNFW 的帖子

我無理呀,佢難拎佢會自己拎多幾次架,試多幾次就拎到。我個仔七個月開始我就咁樣俾佢食,唔駛照顧得咁周到,你太周到佢地反而會少左機會自己解決困難!

男爵府

O華,7個月我B個時乜都未識,你BB好叻,謝謝你的意見

大宅

唔駛客氣,總之記得盡早訓練佢地自理最緊要,D知識個D例如ABC,認字個D 唔駛學住架,大個慢慢有得學,好快追得到。你俾佢自己食飯,自己剝雞殻(當遊戲),你有你食佢有佢食,你慢慢就會好輕鬆架啦!真架,但要忍耐呀,唔好佢食到週圍係你又即刻幫佢抹,會妨疑到佢自己食既進度的。半歲開始學自己食飯,佢慣左自己食就唔會諗到要你餵架啦!越大越俾多D自由佢,俾佢玩,俾佢爬,越黎越放手俾佢摸索,你個B就會好快獨立的了!

男爵府

咁你個B幾大個可以真正自己食野?而加幾大呀?多謝你

大宅

回覆 JNFW 的帖子

真正自己食野即係要用餐具好乾淨咁食晒?應該係兩歲半啦!自己用手食完全唔駛幫就大概一歲倒啦!輕鬆好多架!佢唔食就唔好迫佢,大家都唔駛勞氣!

水晶宮

小小試下先,要睇你BB消化力強唔強

男爵府

我唸頭半年都系食唔到多,咁個時你都無幫下手?唔怕佢唔夠飽?謝謝

伯爵府

Kitcwy 發表於 14-9-28 15:59
唔駛客氣,總之記得盡早訓練佢地自理最緊要,D知識個D例如ABC,認字個D 唔駛學住架,大個慢慢有得學,好快 ...
我想知甘你7個月俾bb自己食,距究竟食到幾多?你系唔系都會餵距架?我會懷疑7個月點自己食窩?

首頁

尾頁

跳至