興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

我的育兒心得勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 misstriangle 於 15-01-06 發

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆:misstriangle 的帖子

呢隻係上年既一人一花萬壽菊。今年唔係呢種, 是芳香萬壽菊。

唔知係咪花苗供應商都攪錯左, 派錯苗, 所以今年遲遲都未有芳香萬壽菊花苗派去學校。

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆:sblam 的帖子

打錯, 應該是前年種既萬壽菊。

不過係屋企種開出來的花都好靚, 之前睇書講, 唔記得同哪種植物一起種, 萬壽菊可以驅走害蟲。

別墅

政府有邊次係有心少少

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章

上星期四派左喇! 不過, 棵花苗好似已經謝謝地咁!
:cheeze:  :wave:

男爵府

回覆:2014-15一人一花計劃 - 萬壽菊

派左苗啦,細得好可憐,都唔知種唔種得大

大宅

我地學校仲未有聲氣。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

囝囝間學校都未有. 慢慢等.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆:happy_day07 的帖子

星期二派左,不好似又係錯,唔知真定假。老師話。

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆:seavl 的帖子

你卒下d葉, 如果係芳香萬壽菊, 會有陣香味, 因為係香草, 葉子可以焗水飲。相反, 如葉子沒有味或者有陣草腥味便不是芳香萬壽菊了。

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆:2014-15一人一花計劃 - 萬壽菊

這棵是我2個月前係花墟買芳香萬壽菊的成株。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:sblam 的帖子

上星期五派了

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

回覆 小倩 的帖子

不太差, 加油俾心機種!

大宅

我想問你地小朋友係幼稚園定係小學呀??
我仔小二..話學校話佢地都有一人一花..但到而家都仲未派..

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

請問學校派回的花苗, 是否要轉大盆? 要換化學泥嗎?

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

小倩 發表於 15-2-3 02:41
上星期五派了
請問... 是加了化學泥嗎?? 換了盆?? 我女派回果株係用上面有家長POST 出黎個細盆...

大宅

回覆:2014-15一人一花計劃 - 芳香萬壽菊

請問幾耐淋一次水好,我棵野就死咁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:小倩 發表於 15-2-3 02:41 上星期五

原帖由 cat_ma 於 15-02-04 發表
請問... 是加了化學泥嗎?? 換了盆?? 我女派回果株係用上面有家長POST 出黎個細盆...
...
要自己帶盆返學校拎
呢2個盆係佢哋KG時派
結果年年重用

王國長老

引用:請問幾耐淋一次水好,我棵野就死咁

原帖由 chanhazel 於 15-02-04 發表
請問幾耐淋一次水好,我棵野就死咁
上星期五派,仲未淋過
放廚房窗邊曬太陽,暫狀態OK

水晶宮

happy_day07 發表於 15-1-21 22:35
派左苗啦,細得好可憐,都唔知種唔種得大
我女果盆同你呢盆有得揮呀....... 鬥細呀

首頁
12345...6

尾頁

跳至